Aplicații cu extensii universale

Noutăți

Cel mai bun mod de a install o aplicație este să instalezi aplicațiile care au extensii universale. Sunt doar trei tehnologii care oferă o instalare universală și acestea sunt: AppImages, Snaps și Flatpak. AppImages a fost creat de Simon Peter, Snaps a fost creat de Canonical și Flatpak a fost creat de Alexander Larsson.

Din păcate nu toate aceste tehnologi au suport în toate distribuțiile, de exemplu Ubuntu are suport doar pentru AppImages și Snaps, Fedora are suport pentru Flatpak și tot așa cu fiecare distribuție în parte.

Aceste trei tehnologii au fost dezvoltate pentru a nu mai întâmpina probleme atunci când instalezi o aplicație în distribuția pe care o folosești. Pentru că sunt create într-un fel de container unde aplicația dorită vine cu toate dependințele necesare și se instalează în acest container, astfel nu are cum să afecteze restul sistemului.

Aplicațiile dezvoltate cu aceste trei tehnologii se instalează foarte simplu, se descarcă de pe un anumit sit, se merge în directorul unde s-a descărcat, dați un clic sau două (depinde de sistem) și pe urmă trebuie doar să confirmați instalarea aplicației dorite.

Siturile de unde puteți descărca astfel de aplicații sunt:

pentru AppImages

pentru Snaps

pentru Flatpak

2 thoughts on “Aplicații cu extensii universale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *