Meniu

Comenzi Linux care ne ajuta sa ne cunoastem mai bine sistemul

Cei care folosesc cel putin o distributie Linux stiu deja ca aceste sisteme de operare, desi gratuite, sunt suficient de dezvoltate asfel incât mediul grafic utilizat, fie el Unity, Gnome, Mate, Cinnamon, KDE etc. permite desfasurarea unei game largi de activitati, inclusiv cele care au ca scop o cunoastere amanuntita a sistemului. Un simplu click pe o pictograma (System Info, Details etc.) ne aduce in fata cele mai importante informatii despre computerul pe care il folosim.

Însa daca suntem pasionati de lucrul cu Terminalul, vom avea acces la informatii mult mai detaliate, totul este sa cunoastem comenzile pe care trebuie sa le scriem pentru a vedea aceste informatii. Marele avantaj consta in viteza pe care ne-o ofera lucrul cu Terminalul. Timpul de asteptare pentru executia unei comenzi si afisarea rezultatelor este mult mai mic decât in cazul utilizarii unor interfete grafice care, consuma din resursele hardware.

Va prezentam in cele ce urmeaza o serie de comenzi utile care ne ajuta sa cunoastem foarte bine sistemul pe care il folosim, atât software-ul cât si partea hardware.

uname -v sau uname -a - prima ne arata denumirea si versiunea sistemului de operare, precum si data; a douane arata, pe lânga informatiile de la precedenta, versiunea kernelului Linux utilizat.

lsmod - ne arata ce module sunt momentan incarcate in kernel. Modulele sunt secvente de cod importante care se incarca si descarca singure din kernel, in mod dinamic, pentru a extinde functionalitatea acestuia. Dam ca exemple driverele proprietare pentru placile video sau placile de sunet.

lsb_release -a - daca scriem aceasta comanda, Terminalul ne va afisa detalii despre sistemul de operare precum modulele LSB (Linux Standard Base), denumirea sistemului de operare si furnizorul sau, versiunea, si numele de cod.

ls /usr/bin/*session - aceasta comanda ne va afisa ca rezultat mediul grafic utilizat in sesiunea curenta.

sudo dmidecode -q - va afisa o lista continând versiunea de BIOS si modurile suportate, producatorul placii de baza si modelul acesteia, detalii tehnice despre CPU (procesor) si memoria RAM. De asemenea, in lista se mai gasesc informatii despre porturi si ocuparea sloturilor de pe placa de baza, voltajele de lucru, vitezele si disponibilitatea. Aceata comanda ne ajuta sa aflam câte sloturi pentru RAM se gasesc pe placa de baza, câte sunt ocupate, câta memorie RAM suporta sistemul si care este viteza maxima suportata.

free - o comanda simpla care ne arata câta memorie RAM avem in total, câta este folosita si câta este libera. De asemenea, aceasta comanda ne arata detalii si despre memoria SWAP.

sudo lshw -class video - aceasta comanda ne arata informatii despre placa video, informatii pe care comanda dmidecode nu ni le da. Scriind aceasta comanda, vom afla cine este furnizorul GPU-ului (procesorul grafic), modelul acestuia si arhitectura sa.

glxgears - aceasta comanda va afisa o fereastra cu roti dintate 3D si masoara numarul de cadre redate la fiecare cinci secunde. Aceasta comanda ne ajuta sa verificam daca driverul proprietar al placii video este activat si functioneaza corespunzator, având in vedere ca driverul open source nu da cele mai bune rezultate.

sudo lshw -C network - ne arata informatii detaliate despre placa de retea (prin cablu sau wireless). Va trebui sa tastam parola pentru ca aceasta comanda sa fie executata.

sudo iwlist wlan0 scan - daca placa de retea suporta functia de scanare, ni se vor afisa retelele disponibile in zona.

lsusb - o lta comanda usor de retinut, care ne da detalii despre dispozitivele periferice conectate la porturile USB, precum mouse-ul, tastatura, imprimanta, camera web etc. Este foarte utila folosirea acestei comenzi pentru a afla producatorul si modelul acestor dispozitive.

xset -q - ne ofera detalii despre serverul Xorg (responsabil cu afisarea mediului grafic), perioada dupa care se activeaza screensaver-ul,

xset s noblank - comanda foarte utila pentru situatia când nu avem nicio modalitate de a dezactiva inchiderea ecranului dupa o anumita perioada de inactivitate. Utilizând aceasta comanda vom dezactiva inchiderea ecranului pentru sesiunea curenta.

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign