Meniu

Cum se verifica un SSD

Ai observat ca in multe articole in care scriu despre cum se fac anumite lucruri, le fac din terminal, motivul este pentru ca se face totul mai rapid de acolo. Mai repede merge sa dai doua, trei clic-uri si ai terminat treaba, ma refer la faptul ca operatia care trebuie sa o faca aplicatia cutare se misca mult mai repede din terminal.

Asa ca si in urmatorul articol este vorba despre terminal si linia de comanda. Si acum sa trecem la problema din titlu.

Daca folosesti un SSD in laptop sau desktop va trebui sa faci o verificare regulata a memoriei de stocare pentru ca aceste au o viata mult mai scurta decat HDD-urile.

Aplicatia de care ai nevoie se numeste smartctl. Din pacate instrumentele S.M.A.R.T. nu sunt intotdeauna la zi cu fiecare unitate SSD si din acest motiv nu poti fi sigur de cate ori chip-urile SSD au fost scrise. Dar se poate obtine o estimare buna in ceea ce priveste uzura unitatilor.

Instalare

De obicei pachetul necesar se gaseste in fiecare distributie, dar eu ma folosesc de Ubuntu in acest tutorial.

Aplicatia smartctl face parte din pachetul smartmontools si poate fi instalata cu ajutorul comenzii:

$ sudo apt install smartmontools

Folosire

Pentru a folosi aplicatia smartctl trebuie sa cunosti informatiile necesare despre unitatea de stocare. Acest lucru il poti face utilizand comanda:

$ sudo smartctl -i /dev/sdX

Unde sdX este numele unitatii care urmeaza sa fie testata. In mod normal sdX trebuie sa arate astfel: sda sau sdb in functie de cate SSD-uri ai.

Unitatea de stocare pe care o am eu este in baza de date smartctl, deci informatiile ar trebui sa fie actualizate.

Acum este bine sa faci un test scurt pentru a primi cele mai exacte informatii, de fapt este important sa faci acest test.

$ sudo smartctl -t short -a /dev/sdX

Acum este nevoie si de un test mai lung si recomandat este ca aceste teste sa fie facute lunar.

$ sudo smartctl -t long -a /dev/sdX

Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui sa le vezi este rezultatul testului S.M.A.R.T. de auto-evaluare a sanatatii. Acest lucru ar trebui sa spuna PASSED. Daca nu, vei sti imediat ca ceva este in neregula cu SSD-ul.

Testul scurt va examina urmatoarele:

  • Proprietati electronice: Controlerul testeaza proprietatile sale electronice, care difera pentru fiecare producator.
  • Proprietati mecanice: Servomecanismele si mecanismele de pozitionare sunt testate (de asemenea specifice fiecarui producator).
  • Citire si verificare: O anumita zona a discului va fi citita pentru a verifica anumite date (dimensiunea si pozitia regiunii citite este unica pentru fiecare producator).

Testul lung verifica tot cea ce face testul scurt plus urmatoarele:

  • Nici o restrictie de timp in segmentul citire/verificare.
  • Intreaga unitate este verificata.

Testul scurt dureaza aproximativ doua minute, in timp ce testul lung dureaza intre 20-60 de minute (in functie de ce calculator). Pentru a vizualiza rezultatele testului, ruleaza comanda „sudo smartctl -a /dev/sdX” (unde sdX este numele unitatii testate).

In afara jurnalului exista doua valori de productie care trebuie examinate:

  • Power_On_Hours - cate ore a fost pornita unitatea. Fiecare model are un termen de functionare recomandat. Cu cat modelul este mai vechi cu atat sunt sanse mari sa aiba probleme.
  • Wear_Leveling_Count - sustine rezistenta ramasa a unitati in procente (incepand de la 100). Cu cat procentele sunt mai mici, cu atat este mai rau.

Este de retinut ca smartctl va oferi rapoarte diferite pentru fiecare producator de SSD-uri. Unele modele mai vechi nu au suport pentru ID 177 (Wear_Leveling_Count) astfel incat smartctl nu va putea oferi informatiile necesare. De aceea este important sa rulezi cele doua teste „scurt” si „lung”, dupa care sa le compari.

Exista doua avertismente cu smartctl. In primul rand, este usor sa interpretati gresit datele raportate. Din aceasta cauza, este important sa cunoasteti marca si modelul unitatii pe care o testezi. Odata ce ai aceste informatii, poti cerceta orice anomalie cu datele raportate. In al doilea rand, este esential sa se utilizeze instrumentele de testare. Poti executa o comanda precum „smartctl -A /dev/sdX”, dar nu vei beneficia de rezultatele testari. Asigura-te ca efectuezi in mod regulat testele scurte si lungi, pentru a obtine cele mai recente informatii despre unitatea SSD.

 

OlderGNU

Continut din vechiul website
  • | 85 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign