Meniu

Crearea partitiei SWAP folosind FDISK & FALLOCATE

Partiti Swap este memoria care este utilizata in cazul in care memoria fizica (RAM) este plina. Atunci cand capacitatea de memorie RAM a fost utilizata la maxim, Linux muta paginile inactive din memorie pentru spatiu, care sunt apoi utilizate de catre sistem. Aceasta nu trebuie considerata ca un inlocuitor pentru memoria fizica / RAM.

In cele mai multe cazuri, se recomanda sa se pastreze SWAP ca si memorie egala cu minimul dimensiunii memoriei fizice  si dublul dimensiuneii memoriei fizice la maxim. Deci, daca aveti 8 GB RAM pe sistemul dvs., Swap ar trebui sa fie intre 8-16 GB.

Daca o partitie swap nu a fost configurata in sistemul Linux, sistemul ar putea incepe uciderea aplicatiile de proces care ruleaza ce ar putea cauza prabusirea sistemului. In acest tutorial, v-om invata cum adaugati o partitie swap la sistemul Linux si vom discuta doua metode pentru crearea unui partitie swap

Folosind comanda fdisk

In mod normal, primul hdd a sistemului este numit /dev/sda  pentru aceasta sunt numite /dev/hda1 , /dev/sda2 . Pentru acest tutorial vom folosind un HDD care are 2 partitii primare pe sistemul respectiv /dev/hda1 , /dev/sda2 & SWAP va fi /dev/sda3 .

In primul rand, vom crea o partitie,

$ fdisk /dev/sda
Vi se va cere acum sa introduceti prima valoare a cilindrului, dimensiunea partitiei de swap (vom folosi 1000MB). Introduceti valoarea in ultimul cilindru ca + 1000M.

Am creat acum o partitie de dimensiune 1000MB , dar nu l-am atribuit nici un tip de partitie, astfel incat sa atribuie un tip de partitie, apasati „T“ si apasati enter.

Acum vi se va cere mai intai sa introduceti numarul de partitie, care este de 3 pentru partitia noastra si atunci vom cere sa introduceti partitie id care pentru schimb este 82 (pentru a vedea lista cu toate tipurile de pereti despartitori disponibile, apasati pe „l“ ) si apoi apasati „ w“ pentru a salva tabela de partitii.

In continuare vom formata partitia de swap folosind comanda mkswap

$ mkswap /dev/sda3
Si va activa nou creat
$ swapon /dev/sda3
Swap-ul nostru nu va fi montat in mod automat dupa fiecare repornire. Pentru a- l monta permanent in sistemul nostru, trebuie sa adaugati fisier /etc/fstab . Deschideti /etc/fstab si adaugati o intrare a liniei urmatoare
$ vi /etc/fstab
/dev/sda3             swap            swap            default          0   0
Salvati si inchideti fisierul. acum va functiona chiar si dupa o repornire.

A doua metoda (folosind comanda fallocate) Prefer aceasta metoda, deoarece aceasta este cea mai simpla si mai rapida modalitate de a crea swap. Fallocate este una dintre cele mai subestimate comenzi si foarte putin folosita. Fallocate este utilizat pentru a pre-aloca blocuri / a unui fisier.

Pentru a crea un swap folosind fallocate, vom crea in primul rand un fisier numit swap_space in „/“ . In continuare vom aloca 2 GB pentru fisierul nostru swap_space ,

$ fallocate –l 2G /swap_space
Vom verifica apoi dimensiunea fisierului prin rularea
ls-lh /swap_space.
In continuare, vom face nostru /swap_space mai sigur prin schimbarea permisiunile de fisiere
$ chmod 600 /swap_space
Acum, numai radacina va fi capabila s-a citeasca si scrie in acest fisier. Vom formata acum partitia de swap,
$ mkswap /swap_space
Apoi va porni de swap nostru
$ swapon -s
Aceasta partitie de swap va trebui sa fie remontat dupa fiecare repornire. Deci , pentru a face permanenta, editati /etc/stab , asa cum am facut mai sus si introduceti urmatoarea linie
/swap_space      swap        swap          sw          0   0
Salvati si iesiti din fisier. Swapul nostru va fi acum montate permanent. Putem verifica daca partitia swap este in lucru sau nu prin rularea „ -m free “ de pe terminal dupa repornirea sistemului.

Sper ca a fost destul de simplu pentru a intelege si a invata. Daca aveti orice probleme sau aveti orice intrebari, va rugam sa le mentionati in caseta de comentarii de mai jos.

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign