Meniu

Unelte si comenzi pentru a mentine Ubuntu curat si suplu

Indiferent de sistemul de operare pe care il utilizati uneori, acesta va deveni incarcat cu o multime de fisiere inutile. Prin urmare, este necesar sa faceti o anumita intretinere pe PC-ul dvs. din cand in cand si sa curatati fisierele inutile din spatiul de stocare.

Iata cateva moduri in care utilizatorii Ubuntu poate sa-si curete SO-ul .

Analizati utilizarea discului Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa aflati care fisiere consuma cea mai mare parte a spatiului de stocare de pe hard disk . Lansati "Analyzer Usage Disk" din lista Aplicatii (se afla in folderul "Utilitati") si faceti clic pe hard disk pentru al analiza modelul de utilizare a discului . Veti putea vedea instantaneu ce fisiere / foldere preluate in vrac. Odata ce ati determinat fisierele care ocupa spatiu de stocare mare , puteti face urmatoarele:

- Decideti daca utilizati fisierele. Daca nu, trimiteti-le in cos (sau le stergeti definitiv). - Daca nu aveti o utilizare imediata a fisierului, dar va trebui sa va referiti la acesta in viitor, fie inapoi pe un hard disk extern , fie in cazul in care fisierul este prea mare, poate doriti sa il comprimati si sa il impartiti in cateva fisiere mici pentru depozitare mai usoara.

Stergeti fisierele duplicate si simbolink-urile rupte De-a lungul timpului ati putea avea o duzina de copii ale aceluiasi fisier situate in diferite colturi ale sistemului dvs. Cea mai buna idee este sa le cautati si sa le eliminati .

FSlint este un utilitar pentru a gasi si a curata un sistem de fisiere, in special fisiere duplicate si simboluri rupte.

Instalati FSlint cu urmatoarea comanda (in terminal):

sudo apt install fslint
Lansati "FSlint Janitor" din lista Aplicatii. Adaugati calea fisierelor pe care doriti sa o cautati. In partea stanga faceti clic pe fila "Duplicate" si faceti clic pe "Gasiti" in partea de jos. In afara de gasirea fisierelor duplicate, FSlint poate gasi, de asemenea, simbolink-uri rupte, directoare goale, ID-uri proaste si chiar fisiere temporare redundante, toate acestea putand fi sterse pentru a va ajuta sa va recuperati spatiul pretios de disc .

Curatati instalarea pachetului Daca ati instalat si ati dezinstalat o multime de aplicatii, este posibil ca sistemul dvs. sa fie incarcat cu o multime de fisiere dependente pe care nu le folositi absolut deloc. Iata cateva comenzi utile pentru a scapa de orice pachet partial si pentru a elimina orice dependente neutilizate:

Curatarea pachetului partial:

sudo apt autoclean
Curatarea cache-ului apt:
sudo apt-get clean
Curatarea oricaror dependente neutilizate:
sudo apt autoremove
O buna practica pentru a evita incarcarea cu resturi de la instalari este de a folosi comanda autoremove ori de cate ori doriti sa dezinstalati o aplicatie.
sudo apt autoremove application-name
Indepartati pachetul config rezidual vechi Cand actualizati software-ul la o versiune ulterioara, pachetul cu versiunea anterioara va ramane in continuare in sistem. Veti putea elibera spatiu prin eliminarea pachetului config rezidual vechi.

In acest exemplu, vom folosi Synaptic Package Manager, care nu este instalat in mod implicit. (A fost inlocuit de Ubuntu Software .) Incepeti prin instalarea initiala a pachetului Synaptic Package:

sudo apt install synaptic
Nota : Synaptic Package Manager nu va rula in serverul de afisare Wayland, care este implicit in Ubuntu 17.10. Puteti urma instructiunile de aici pentru a trece la serverul de afisare Xorg in Ubuntu .

Dupa instalare, executati "Synaptic Package Manager" din lista Aplicatii. Va trebui sa introduceti parola in timpul lansarii. Pe click stanga pe „Stare“ butonul . Veti vedea cateva optiuni care apar in panoul din stanga sus. Daca exista o optiune "Nu este instalata (config reziduala)", faceti clic pe ea. Aceasta va dezvalui toate pachetele config rezidual din sistem. Bifati caseta de langa pachet si selectati "Marcare pentru eliminarea completa". Faceti clic pe Aplicati.

Eliminati pachetuele orfane In afara de fisierele dependente, pachetele pot deveni, de asemenea, orfane atunci cand dezinstalati o aplicatie. Pentru a scapa de fisierele orfane, putem folosi "gtkorphan."

Instalati gtkorphan prin terminal:

sudo apt install gtkorphan
Deschideti GtkOrphan din lista Applications (Aplicatii). Acesta va analiza sistemul si va afisa toate pachetele orfane in fereastra principala. Verificati acele pachete pe care nu le utilizati si le dezinstalati.

Urmariti ceea ce ati instalat Debfoster creeaza fisiere de dependenta pentru a va permite sa urmariti ceea ce ati instalat. Cand dezinstalati o aplicatie, aceasta va verifica daca exista fisiere dependente ramase in urma sau pachete orfane si va va intreba daca doriti sa le eliminati.

Instalati debfoster-ul prin terminal:

sudo apt install debfoster
Crearea fisierului initial detinator:
sudo debfoster -q
Fortati sistemul sa se conformeze fisierului detinator
sudo debfoster -f
Daca aveti unele pachete pe care niciodata nu doriti sa le dezinstalati si nu doriti ca Debfoster sa se ocupe de acele pachete, puteti sa editati fisierul detinator (localizat la "/ var / lib / debfoster / keepers") si sa eliminati aceste pachete din lista. Pentru a vedea este ca exista orice pachet orfan sau fisiere dependente care trebuie eliminate:
sudo debfoster
Eliminati fisierele locale Cu exceptia cazului in care aveti nevoie sa treceti in permanenta la diverse locatii, puteti dezinstala localizarile neutilizate si puteti elibera o parte din spatiul de stocare din sistem.

Instalati prin terminal: localepurge

sudo apt install localepurge
Odata ce ati terminat instalarea, acesta va elimina toate fisierele de localizare din sistemul pe care nu aveti nevoie.
ubuntu-localepurge
Curatati meniul grub Uneori, cand efectuati o actualizare, veti gasi ca nucleul este actualizat la unul nou, in timp ce cel vechi ramane. Daca nu va place sa vedeti o lista lunga de intrari in meniul grub atunci cand porniti computerul , iata o modalitate simpla de curatare a meniului grub.

1. In Synaptic, cautati "linux-headers" cu starea "Installed". Eliminati cele care nu sunt cea mai recenta versiune.

ubuntu-sinaptic-remove-linux-headers
2. Odata terminat, deschideti terminalul si tastati urmatoarea comanda:
sudo update-grub
Aceasta comanda va curata meniul grub.

Daca stii si alte metode prin care poti intretine Ubuntu "Clean" adauga un comentariu mai jos.

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign