Meniu

Endless OS 3.2 Review - Distributie offline, preincarcata cu peste 100 de aplicatii

Sistemul de operare Endless OS este un sistem de operare gratuit, usor de utilizat, preincarcat cu peste 100 de aplicatii, ceea ce il face util din momentul in care il porniti. Endless abordeaza Linux intr-o dimensiune total diferita. Este intuitiv si totusi destul de diferit. Dezvoltatorii au lansat o distributie care vizeaza in principal tarile in curs de dezvoltare si, de asemenea, computerele care nu au acces sau au acces limitat la internet. Deci, chiar si fara internet, veti avea acces la chestii precum Wikipedia .

Scopul este de a oferi un sistem de operare care vine cu tot ce ai nevoie. Sa aruncam o privire la ceea ce face ca OS Endless sa fie diferit, intuitiv si atat de puternic. Endless OS utilizeaza OSTree pentru a gestiona un sistem de fisiere numai pentru citire si foloseste Flatpak pentru livrarea si actualizarea aplicatiilor.

Exista doua modalitati principale de a obtine Endless OS. - Utilizatorii de Windows pot descarca Endless Installer, care va descarca ISO si apoi se va instala pe langa Windows astfel incat sa puteti alege intre Windows si Endless la pornire. Programul de instalare poate crea, de asemenea, o interfata USB live, cu ajutorul careia puteti testa Endless sau al puteti instala pe orice alt computer.

- Alternativ, OS Endless este de asemenea disponibila ca imagine ISO, o puteti descarca si crea un stick USB pentru a incerca o versiune live a sistemului Endless OS sau pentru a o instala pe computerele compatibile.

Descarca Endless OS 3.2

Endless OS este disponibil si in 2 versiuni principale. O versiune de baza si una completa. - Versiunea de baza a sistemului endless OS are o dimensiune de aproximativ 2 GB pentru descarcare si o puteti copia pe o unitate de memorie USB de 8 GB. Versiunea de baza a aplicatiei Endless vine cu numai cateva aplicatii preinstalate si este recomandata pentru computerele care vor avea acces la internet. Odata ce ati instalat Endless, puteti deschide Centrul de aplicatii, unde puteti naviga, descarca si instala peste o suta de aplicatii gratuite. - Versiunea completa, pe de alta parte, are aproximativ 16 GB, ce contine peste o suta de aplicatii deja preinstalate. Versiunea completa necesita 32 GB de spatiu pe disc pentru instalare. Daca instalati Endless pe un computer care are conexiune limitata sau nu la internet, este mai bine sa obtineti versiunea completa. Primele impresii Distro

- La pornire, vi se va cere sa configurati sistemul cu limbajul obisnuit, Fusul orar si contul de utilizator. - Aplicatia Get Started va ajuta sa  introduce-ti lucrurile de baza necesare pentru a utiliza pe deplin acest distro. Lucruri cum ar fi adaugarea de noi aplicatii, documente si fisiere si cum sa adaugati conturi.

Simtiti-va ca in  Android - Primul lucru care mi-a venit in minte cand am bootat in Endless OS este ca sesimte ca si Android. Aspectul este destul de curat si superb. Mediul desktop este un Gnome DE foarte modificat. Daca faceti clic pe pictograma de pe desktop "Mai multe aplicatii" sau pe pictograma de lansare rapida, veti afisa toate aplicatiile instalate. Puteti cauta in continut local atunci cand sunteti offline sau pe internet atunci cand sunteti online.

Peste 100 de aplicatii offline - Endless are peste 100 de aplicatii disponibile pentru utilizatorii care lucreaza offline. Aplicatiile disponibile pe Endless includ jocuri, software de productivitate, materiale de referinta cum ar fi Gatit, Agricultura, Sanatate, Calatorii si materiale educationale, cum ar fi o Enciclopedie. Include suita LibreOffice, GIMP, Encyclopedia, Tux Math, CAD 3D, MineTest si multe altele.

Continut Internet offline - De asemenea, aveti peste 50.000 de articole Wikipedia, lectii video si aplicatii dintr-o serie de subiecte. Dezvoltatorii incearca sa furnizeze tipul de informatii care sunt de obicei disponibile online, care sunt esentiale pentru majoritatea scopurilor academice. Toate acestea sunt disponibile daca alegeti versiunea completa in timpul descarcarii, dar daca ati ales editia de baza, puteti instala aplicatiile din App Center (cu o conexiune la internet).

Restrictionate la Centrul de aplicatii - Nu puteti instala alte aplicatii in afara de ceea ce este disponibil in centrul App. Chiar daca se bazeaza pe Debian, puteti instala aplicatii folosind apt-get. Terminalul este chiar dezactivat in mod implicit. Exista o modalitate de a instala pachete folosind apt-get, dar daca doriti sa faceti acest lucru, probabil ca Endless nu este pentru dvs.

Continut online - Endless OS contine un pachet cu atat de mult de continut, deoarece se adreseaza utilizatorilor care nu au internet. Dar cand exista acces la internet, exista mai mult acces la continut , inclusiv CodeAcademy si multe altele.

Asistenta multimedia - Endless OS 3.2 vine pre-instalat doar cu codecuri video gratuite, cum ar fi OGG Vorbis (.ogg), MP3 (.mp3), VP8 / VP9 (.webm) si PCM (.wav). Pe de alta parte, unele formate video care nu sunt gratuite nu sunt instalate, inclusiv .mov, .mp4, .avi si .divx (H.264 si AAC), acestea din urma insemnand site-uri cu continut video si audio HTML5 precum Netflix si Youtube. Din fericire, Google Chrome este preinstalat, ceea ce inseamna ca Netflix si Youtube si alte site-uri ar trebui sa functioneze bine. Problema apare atunci cand aveti fisiere offline in oricare dintre aceste formate. Solutia? Platiti pentru posibilitatea de a descarca si instala codecuri.

Endless OS este ceva cu totul diferit de cele mai multe distributii Linux. Nu este pentru entuziastii obisnuiti cu Linux, ci mai degraba pentru tarile in curs de dezvoltare, pentru persoanele care nu au acces la internet si pentru persoanele care nu doresc sau nu au nevoie de controlul normal sau puterea oferita de majoritatea distribuitorilor . Cu o experienta esentiala, destul de simpla, usor de utilizat. Exista chiar si mini-PC-ul Endless care sunt livrate cu acest distro.

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Daniel | 5 years, 8 months

Partea interesanta a acestui OS este ca poate sa ruleze decent cu resurse destul de limitate, in rest este un sistem de operare departe de a fi perfect. Pe un hardware performant, Endless OS nu-si are rostul.

Mie mi-a atras atentia cand am vazut ca multe din laptopurile care se vand fara Windows, vin cu acest sistem preinstalat si am zis sa-l testez din curiozitate.

Dupa parerea mea Windows XP a fost cel mai bun sistem de operare din totdeauna. Personal prefer Arch Linux pe laptop si Ubuntu pentru desktop.


  • powered by Verysign