Meniu

La multi ani, GNU!

GNU a fost anuntat public, pentru prima oara, la 27 septembrie 1983. Fundatia pentru Programe Libere (FSF) este principalul sponsor organizational al sistemului de operare GNU. 

Wikipedia: GNU este o colectie mare de software pentru a dezvolta un sistem de operare Unix-like. GNU este compus doar din software liber.

https://www.gnu.org: Proiectul GNU a creat un sistem de operare complet liber, ce are o compatibilitate originara cu Unix. „GNU” semnifica „GNU Nu-i Unix”. Richard Stallman a facut anuntul initial al Proiectului GNU in martie 1985. O versiune mai lunga, numita Manifestul GNU, a fost publicata in septembrie 1985. Aceasta a fost tradusa în mai multe limbi.

Numele „GNU” a fost ales fiindca împlinea cîteva nazuinte: în primul rînd, deoarece era un acronim recursiv pentru „GNU Nu-i Unix”, apoi, pentru ca era un cuvînt adevarat, si, nu în ultimul rînd, deoarece era hazliu de rostit (sau de cîntat).

Cuvîntul „liber” din „Software liber” se refera la libertate si nicidecum la pret. Puteti la fel de bine plati pentru a obtine o copie a unui software GNU, precum o puteti dobîndi gratuit. Oricum, de îndata ce aveti software-ul detineti patru libertati esentiale: este libertatea de a utiliza programul dupa cum doriti; este libertatea de a copia programul si de a-l darui prietenilor sau colegilor dumneavoastra; este libertatea de a îl modifica dupa cum doriti, avînd acces deplin asupra codului sau sursa, iar a patrulea este aceea de a distribui o versiune a sa îmbunatatita, contribuind astfel la dezvoltarea comunitatii. (Daca redistribuiti software GNU, puteti percepe o taxa pentru transferul copiilor sau le puteti împarti gratuit.)

Proiectul pentru dezvoltarea sistemului GNU se numeste „Proiectul GNU”. Acesta a fost conceput în 1983 ca o modalite de a renaste spiritul de cooperare ce domnise la începuturi în comunitatea informatica — de a face cooperarea din nou posibila prin înlaturarea piedicilor impuse în calea ei de catre detinatorii de software proprietar.

În 1971, cînd Richard Stallman si-a început cariera la MIT, el a lucrat într-un grup ce utiliza exclusiv software liber. Chiar si companiile de software distribuiau deseori software liber. Programatorii erau liberi sa colaboreze unul cu celalalt si o faceau adesea.

În anii '80, însa, aproape tot software-ul devenise proprietar, ceea ce înseamna ca avea detinatori ce inhibau si interziceau cooperarea între utilizatori. Aceasta stare a facut necasara înfiintarea Proiectului GNU.

Orice computer are neaparat nevoie de un sistem de operare; daca nu exista un sistem de operare liber nu poti nici macar sa începi sa îl folosesti fara a recurge la software proprietar. De aceea primul pas pe calea Proiectului GNU trebuia neaparat sa fie crearea unui sistem de operare liber.

Am decis sa alcatuim sistemul de operare pentru a fi compatibil cu Unix fiindca planul sau general era deja verificat si portabil, si, în plus, deoarece compatibilitatea ar fi usurat trecearea utilizatorilor de Unix catre GNU.

Un sistem de operarea asemenea Unix-ului înseamna mult mai mult decît un simplu nucleu; el cuprinde, de asemenea, compilatoare, editoare, modelatoare de text, software de mail si multe alte lucruri. De aceea, scrierea unui sistem de operare complet este o munca titanica. Am început în ianuarie 1984. Fundatia Pentru Software Liber (FSF) a fost întemeiata in 1985, la început cu scopul de a strînge fonduri pentru Proiectul GNU.

Proiectul initial s-a împlinit. Pîna în 1990 reusisem sa întemeiem sau sa terminam toate elementele importante cu exceptia unuia: nucleul. Apoi Linux, un nucleu asemenea Unix-ului, a fost creat de Linus Torwalds în 1991, devenind software liber în 1992. Din îmbinarea sistemului aproape complet GNU cu nucleul Linux a rezultat un sistem de operare plenar: GNU/Linux. Se estimeaza ca zeci de milioane de oameni folosesc acum distributii GNU/Linux.

însa Proiectul GNU nu se limiteaza doar la sistemul de operare. Noi nazuim sa cream si sa furnizam o gama larga de software, orice ar fi dorit de un numar mare de utilizatori. Aceasta include si software-ul aplicatie. Urmati Directorul de software liber pentru a vedea un catalog de programe aplicatii libere.

De asemenea, dorim sa furnizam software si pentru cei ce nu sunt experti în informatica. De aceea, am creat o interfata grafica (numita GNOME) menita a-i sprijini pe începatori în folosirea sistemului GNU.

La multi ani GNU!

 

 

Source: gnu.org

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign