Meniu

Cum se instaleaza fisiere rpm

Cum se instaleaza fisiere rpm?. De fapt sunt doua tipuri de pachete rpm:

- Source rpm, cu extensia .src.rpm
- Binare, cu extensia .rpm

Ambele tipuri sunt cunoscute de comanda rmp. Dar vom vorbi in acest tutorial numai despre cele binare. Pentru inceput aveti grija ca atunci cand descarcati un pachet rpm sa corespunda cu arhitectura computerului pe care doresti sa-l instaleti (i386,i586, i686, sparc, de obicei cautati i386). In cele mai multe cazuri aceste pachete sunt organizate foarte bine pe serverele de ftp, nu trebuie decat sa cautati in directorul care trebuie.

O data ce fisierul a fost descarcat, nu conteaza in ce director aveti de gand sa il instalati. Cu toate aceastea, o sa observati ca Red Hat-ul are deja un director special menit pentru a contine astfel de pachete inainte de a fi instalate. Nu este necesar sa folositi, dar probabil ca ajuta sa tineti sistemul mai curat, in special daca sunt mai multe persoane pe aceeasi masina acestea stiind cam ce se intampla pe acolo.

Mai sus amintitul director se gaseste in /usr/src/redhat/RPMS, dar tineti minte ca acest lucru e ceva particular distributiei RedHat. Hai sa vedem cum folosim comanda rpm.

Pentru inceput, ca sa vedeti toate optiunile comenzii, dati comanda "rpm --help". Datorita multitudiniii de optiunii s-ar putea ca lista de comenzii sa fie mai mare de-o pagina. Pentru a vedea optiunile intr-o maniera mai frumoasa dati comanda: "rpm --help | less" . Puteti folosi deasemena si tastele Shift+PageUp/PageDown pentru a derula in sus sau jos.

Acum sa intram in actiune. Comanda generala pentru a instala un pachet "rpm -i[optiuni] [pachet rpm]". De exemplu: "rpm -i joe.rpm" va instala pachetul joe.rpm. Se obisnuieste sa se adauge si comenzile -vf pentru afisarea unei linii gen "progress bar". In felul acesta comanda completa ar fi "rpm -ivh joe.rpm", Dvs decideti ce preferati. Dar ce facem daca in loc sa instalam un nou pachet vrem sa facem update la unul deja instalat . "Red Hat Package Maneger" (de aici vine si denumirea rpm) ia in calcul si aceasta stuatiea. In acest caz va trebui sa dati comanda "rpm -U [pachet rpm]", ca de exemplu: "rpm -U new_joe.rpm" . Bineinteles ca puteti da si cele doua optiuni (-vh) pentru o afisare explicita a instalarii. Daca ceva nu a fost in regula in timpul instalarii putem revenii la fosta instalare prin comanda: "rpm -U --oldpackage [vechiul_rpm]" ca de exmemplu: "rpm -U --oldpackage joe.rpm".

In sfarsit, daca vreti sa dezinstalati un pachet rpm e la fel de simplu ca si instalarea lui: "rpm -e [pachet rpm]", ca de exemplu: "rpm -e new_joe.rpm" . Unele optiuni sunt de ajutor in acest caz. De exemplu "rpm -e --nodeps new_joe" (nu e nevoie sa introduceti numele intreg) va dezinstala pachetul, dar fara sa verifice daca sunt distruse anumite dependinte. Deoarece aceasta comanda poate provoca probleme, intotdeauna este o idee buna sa folosesti o optiune care sa simuleze o dezinstalare inainte de a dezinstala cu adevarat: "rpm -e --test new_joe" va afisa o lista cu toate dependintele care ar fi stricate daca s-ar realiza dezinstalarea respectivului pachet(in cazul de fata nu are ce dependinte sa strice).

In afara de aceste operatii, puteti folosi comanda rpm si pentru alte operatii utile. Cum ar fi:

rpm -q -a          #afiseaza lista cu pachetele deja instalate in sistem
rpm -q -l new_joe  #afiseaza lista cu fisierele ce apartin respective instalari
rpm -q -c new_joe  #afiseaza fisierele de configurare ale pachetului joe
rpm -q -d new_joe  #afiseaza fisierele de documntatie ale respectivului pachet
rpm -q -i new_joe  #afiseaza informatii despre pachet (marime, url, descriere, etc.)
rpm -q -R          #arata toate dependintele pachetului

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign