Meniu

Cinci ani sub Linux Mint! Sunt probleme sub Linux?

Acum 5 ani, am decis sa trec definitiv de la Windows la Linux. A fost o decizie dificila si a trebuit sa invat enorm de multe pentru a putea sa inlatur multele handicapuri pe care le are Linux, fata de lumea software-ului comercial. E destul sa mentionez problema echipamentelor si a software-ului asociat si deja intram pe un teritoriu minat…

Un singur exemplu: claviaturile MIDI si software-ul asociat, cu care se gestioneaza patch-urile si multe alte setari. Sau software-ul din clasa driverelor, care sunt extrem de importante si care creaza mari probleme sub Linux.

Mai dau un exemplu, pentru ca mi-am amintit si este unul foarte general. Imprimantele. Am reusit sa o fac sa mearga, cu chiu cu vai, doar sub Linux Mint 17.3, cu kernelul de la 17.0. Sub toate celelalte, chiar pe situl HP am gasit clar mentiunea ca lipseste suportul! Si vorbim aici despre o imprimanta (HP LaserJet 1018) pe care eu o “frec” din 2005!

Seria dificultatilor e mult prea lunga sa merite sa o insir aici.

Întrebarea care merita numita insa, este alta: Ce face Linux o alternativa preferabila Windows?

Sunt mai multe raspunsuri si aici, depinde enorm de destinatia calculatorului: ce faci cu acel calculator?

Eu scriu, fac muzica, fac video, training, coaching si traiesc din ceea ce fac.

Sub Windows, aveam liniste privind performanta programelor si o oferta foarte generoasa de programe de firma. Dar aveam cosmaruri anuale sau multianuale privitor la “login into your user account”. Din ce in ce mai multe programe profesionale, folosesc metoda asta de a te urmari continuu. De pilda, la LightWorks, la Adobe, la Corel si la Native Instruments (pentru audio – MIDI), unde stiu ca m-am izbit de asta.

Sub Linux, am toate softurile organizate centralizat (Repository).

Mi-era si imi este indiferent daca trebuia sau ar trebui sa le “pescuiesc” de pe net, eram deja invatat de sub Windows. Dar ma ajuta mult ca le am pe toate, in acelasi loc!

Sub Linux insa, povestea sta altfel: acolo, odata instalat, isi face singur actualizarile!

Partea buna este ca, daca un program s-a actualizat, el chiar merge, fara probleme!

Daca vrei sa-ti schimbi hardware-ul, poti s-o faci, fara frica de a iti pierde activarea si fara alte restrictii samavolnice, cum practica Microsoft.

Sunt probleme sub Linux?

Da. Sunt. Hai sa lasam la o parte fandoselile si prozelitismul! Uneori, sunt chiar probleme critice. În ultimul an insa, sub Linux Mint cel putin, politica actualizarilor a devenit mai dura si acele programe care creaza probleme (regresii) sistemului, sunt scoase din Repository si daca este instalata o versiune, ramâi cu cea veche.

Mai mult decât atât, acum se poate face upgrade de la o versiune minora la alta si totul merge foarte bine. Am facut deja 5 astfel de proceduri de upgrade, fara sa am probleme, exceptând programele (aplicatiile) cunoscute ca fiind incompatibile fie cu kernelul, fie cu interfata grafica curenta.

Se poate intâmpla sa fii constrâns sa treci la o versiune superioara (de pilda, 19.x) si sa constati ca din lista programelor critice, lipsesc 25% sau poate chiar mai rau, 75%. Si mai constati ca erau singurele care faceau acel ceva de care aveai nevoie. Si in paralel, descoperi ca exista tone de programe gratuite, dar… Pentru Windows si Mac!

Se poate face ceva?

Din nefericire, din câte stiu eu, posibilitatile sunt extrem de limitate.

Linux pentru acasa, la nivel de mediu de productie, este cam unde era Windows acum vreo 15 ani. Poate chiar mai in urma…

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

SorinB | 4 years, 6 months

Daca imi permiti un mic comentariu la articolul tau as putea spune si eu ca sunt de cativa ani pe linux, da este adevarat il folosesc acasa, la lucru angajatorul oricum foloseste ce vrea el, ca de aia este angajator...SI acasa am reusit in proportie mare de peste 95 % sa rezolv problemele cu care se confrunta linuxul, au fost probleme, au fost provocari dar le-am rezolvat. In ce masura , intr-o asemenea masura ca nu as mai trece niciodata pe windows .Iar in legatura cu Mac-ul si acolo sunt alte probleme dar sa o lasam pe alta data. Nu stiu de ce linuxul mi se pare superior ,de neinlaturat din viata. Pacat ca este asa de putin cunoscut ,da mare pacat...poate pe viitor...


Cristian | 4 years, 6 months

 

Linux Mint este un sistem bun, nu contest ce spun cei cel  folosesc si sunt multumiti. Pe acel Acer însa, Linux Mint este total nepotrivit. Sistemul este  extrem de lent, porneste extrem de greu, iar de programele pe care încercam sa le deschid, nici nu mai vorbesc. L-am lasat rapid deoparte si am cautat o distributie noua pentru laptopul meu Lenovo IdeaPad.

 


  • powered by Verysign