Meniu

Ce faci cand ai sectoare defecte pe HDD?

Putini dintre utilizatorii de calculatoare, sunt constienti de importanta “sanatatii” mediilor de stocare magnetice. Am trecut prin foarte multe situatii. Am invatat sa rezolv o multitudine de situatii critice si cred ca sunt printre putinii utilizatori “casnici”, ale caror retele personale, functioneaza fara probleme majore. Ba chiar mai mult pot spune, fara probleme, daca ma refer la ceea ce inseamna “problema”, din perspectiva mea.

Situatia cu care m-am confruntat in ultimele saptamâni insa, este una speciala si e in legatura cu administrarea si intretinerea mediilor de stocare de mare capacitate. În mod particular, a discurilor externe.

Am mai spus si o stiu toti cei care lucreaza curent cu calculatorul, nevoile de stocare au crescut exploziv de când multimedia a devenit ceva accesibil acasa. Facem fotografii digitale, filmari si toate acestea, inseamna un consum mare de spatiu de stocare. Sunt sigur ca iti amintesti cutia cu poze a familiei. Mare, cu tot felul de amintiri dragutele, in care te cufunzi din când in când, pentru a rememora amintiri placute!

Astazi, daca ar fi sa tiparim toate amintirile de familie, ar fi imposibil, chiar daca ar costa 25% din pretul actual al unei fotografii. Si asta, pentru simplul fapt ca, arhiva noastra de pilda, numara peste 12000 de fotografii. Dincolo de costuri, mai e si problema spatiului de stocare!

Acum vreo 8 ani in urma, credeam ca am rezolvvat chestia asta, când mi-am cumparat primul HDD de 120 GB. A urmat al doilea, apoi unul de 1 TB altul de 2 TB urmat al treilea, de 3 TB.

Aparitia sectoarelor defecte, are o multitudine de cauze si poate intr-un articol dedicat, voi analiza si aceste situatii. Ceea ce este important insa, este faptul ca distingem câteva situatii posibile, in cazul in care calculatorul merge prost, din cauza unor sectoare defecte pe HDD:

- Calculatorul se reseteaza “singur” si sistemul de operare, da felurite mesaje de eroare; reinstalarile OS, dureaza putin si devin frecvente;
- Calculatorul afiseaza “Non-system disk or missing operating system.
- Calculatorul afiseaza “Error reading drive X”.

Pot fi o infinitate de alte situatii care par a fi incidente ocazionale, dar având in vedere multitudinea cauzelor posibile, de obicei e dificil de ghicit daca e responsabil HDD-ul pentru ele.

Cele trei situatii de mai sus insa, au o probabilitate foarte mare sa fie cauzate de sectoare defecte pe discul pe care e instalat sistemul de operare (OS).

Prima urgenta – salvarea datelor.

Pentru a evita orice situatie neplacuta, e important sa avem copii de siguranta (backup). Pentru asta, eu folosesc doua metode, pentru doua scopuri diferite:

Low level backup, pentru sistemul de operare, cu toate aplicatiile (programele) instalate si configurate. Diferenta dintre o instalare “from scratch” si un “restore”, consta in timpul consumat si datele pierdute. Un Restore pentru sistemul meu (circa 23 GB), dureaza circa 25′.

O instalare de la zero (from scratch!), dureaza circa 4-5 de ore de munca. Pe lânga asta, se pierd date importante, cum ar fi configurarile unor aplicatii si mai ales datele utilizator. Un exemplu, este agenda de contacte din clientul de mail.

La mine, Thunderbird, este atât pe Linux cât si pe Windows. Pentru asta, de circa 4 ani, folosesc Clonezilla.

Copie a lucrarilor curente. Folosesc copierea ca atare, fara compresie. Motivul, e unul simplu. Daca se intâmpla ceva cu arhiva comprimata, dintr-un motiv oarecare, ea devine inutilizabila. Backupurile incrementale, au acest dezavantaj major. Lipsa unui singur volum din arhiva, face tot pachetul inutilizabil. Exista cai ocolite de a rezolva, dar dureaza si necesita cunostinte avansate de administrare. Pentru asta, folosesc LuckyBackup, care este o interfata grafica pentru rdiff. Eu lucrez evident cu versiunea de Linux (de unde si LuckyBackup), dar pentru cei care folosesc Windows, banuiesc eu ca diferentele interfetelor sunt minore. Când lucram pe Windows, foloseam Ainvo Copy, de care sunt foarte multumit. Sub Windows, sunt multe programe gratuite, deci exista destula libertate in alegeri. Eu vorbesc aici despre ce am folosit mai mult de 1 an si consider ca prezinta garantii in utilizare. De altfel, pe laptopul lui Monica, Ruleaza Ainvo Copy, ea lucrând momentan sub Windows.

CONCLUZII

În cazul aparitiei de sectoare defecte pe HDD (hard-disk drive), avem trei directii majore de actiune:

Diagnoza NEDISTRUCTIVA a discului. Aici, vom folosi programe de scanare care efectueaza teste exclusiv in modul “Read Only”, cu scopul clar de a identifica existenta sectoarelor defecte, care ridica probleme la citire. Voi reveni cu detalii in articolele urmatoare.
Recuperarea datelor. Aici, sunt mai multe optiuni, dar in esenta vom folosi utilitare capabile sa recupereze datele de pe un disc. Programul rdiff, este un program matur, testat mii de ore de catre sute de mii de utilizatori, intre care ma numar si eu. Sunt multe alte variante. Pentru detalii, fraza cheie “Data recovery freeware” sau “file recovery software” returneaza multe rezultate si exista multe informatii valoroase pe forumuri.

Recuperarea discului HDD cu sectoare defecte. Cred ca e limpede pentru oricine ca “remedierea defectelor”, este o expresie care se refera la ce putem face pentru a OCOLI sectoarele defecte. Pentru ca eliminarea acestor sectoare defecte, daca e vorba de defecte fizice, este imposibila.

Deci, ideea este ca dupa ce am reusit sa recuperam fie si partial arhiva existenta pe disc, sa salvam, daca mai e posibil, discul. Aici, pe primul plan, vom apela la utilitarele furnizate de producatorul discului. În cazul meu, e vorba despre Seagate SeaTools. Am descoperit intre timp insa si multe alte variante, tot programe gratuite.

Recuperarea datelor critice.

În fine, ca ultima idee, mentionez recuperarea datelor critice. Aici, intra arhivele firmelor si alte documente similare ca importanta si valoare. În acest caz, recomand apelarea la firme specializate in recuperarea datelor, intrucât o interventie de amator, poate compromite definitiv datele. Dincolo de asta, echipamentele specializate pentru recuperarea datelor, sunt extrem de costisitoare, asta, dincolo de duratele foarte mari (zeci chiar sute de ore de munca!) ale procedurilor in sine. E nevoie de mult discernamânt când apelam in situatii de criza la o solutie sau alta si de o evaluare foarte obiectiva a pierderilor care pot fi inregistrate prin renuntarea la recuperare, dar si comparativ cu costurile recuperarii profesionale a datelor, care sunt foarte ridicate.

Andreea

"Rome wasn't built in a day" !
  • | 120 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign