Meniu

Ce este Linux?

Creat de Linus Torvalds impreuna cu ajutorul unei comunitati de dezvoltatori de software din intreaga lume, Linux este un sistem de operare gratuit (open source), compatibil UNIX, fiind o interfata intre calculator, programe si utilizatori, acesta devenind astfel un manager al resurselor calculatorului.

Este un sistem de operare bazat pe Unix fiind un sistem multitasking (poate rula mai multe programe in acelasi timp), multiuser (mai multi utilizatori pot folosi calculatorul in acelasi timp sau la momente diferite ,in sesiuni de lucru diferite) in care utilizatorii au acces direct la resursele calculatorului de la diferite terminale plasate local sau la distanta, putand executa in mod concurent un numar nedeterminat de operatii.

Linux este construit pe standardele POSIX fiind unul din sistemele de operare cu cea mai mare interoperabilitate, avand ca principale caracteristici : securitatea , portabilitatea (ruleaza pe procesoare x86, Alpha, Sun SPARC, UltraSPARC, Motorola 68000, PowerPC, PowerPC64, ARM, Hitachi SuperH, IBM S/390, MIPS, HP PA-RISC, Intel IA-64, DEC VAX, AMD x86-64 si CRIS) si scalabilitate (se gaseste pe sistemele cu utilitate casnica, PDA-uri, workstation-uri, sisteme desktop si sisteme server),fiind foarte customizabil (ofera optiuni si alternative pentru programele rulate, interfetele folosite si posibilitatile de configurare).

Sistemul contine: un Kernel (nucleu) care coordoneaza functionarea interna a calculatorului (ex. alocarea resurselor) si mai multe Shell-uri (fiecare user are ca shell BASH) actioneaza ca o legatura intre utilizator si kernel prin interpretarea si executia comenzilor introduse interactiv.

Linux reprezinta o alternativa extrem de eficienta din punct de vedere tehnic, al securitatii, performaneti cat si din punct de vedere financiar, acesta respecta standardul POSIX si suporta toata gama de aplicatii GNU avand o interfata grafica bazata pe X Windows System.
Se afla sub licenta GPL ceea ce inseamna ca este disponibil in cod sursa gratuit si oricine vrea sa aduca modificari, sau sa foloseasca anumite parti ale sistemului este liber sa o faca cu conditia ca produsul nou obtinut sa fie sub aceeasi licenta (adica sa fie gratuit si cu sursele la vedere).
In 1991 Linus a scris prima versiune de Linux si a facut publice sursele pe internet, astfel o multime de oameni au inceput sa aduca noi imbunatatiri.
Intre timp acest sistem de operare a devenit complex, au aparut (si mai apar) noi facilitati, iar performanta este remarcabila.

Tux pinguinul : spiritul Linux-ului
Emblema Linux-ului este un pinguin. Spre deosebire de celelalte sisteme de operare comerciale, Linux-ul nu are un simbol serios.
Tux, cum este numit afectuos pinguinul, simbolizeaza mai degraba atitudinea lipsita de griji si liberatea miscarii.

Logo
Initial, nu fusese aleasa o emblema a Linux-ului. Odata, Linus a plecat in emisfera sudica, in vacanta.Acolo a intalnit un pinguin, care semana cu simbolul actual al Linux-ului. Cand Linus a incercat sa il mangaie,pinguinul l-a muscat de mana.Acest mic incident amuzant a dus mai tarziu la alegerea pinguinului ca simbol al Linux-ului.

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign