Meniu

Dispozitivele mobile, simbol al statutului social

Rezultatele unui sondaj de opinie realizat in România si alte 15 tari din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) despre rolul pe care dispozitivele mobile il au in societate si gradul de acceptare al utilizarii lor in spatii publice. Campania, denumita „Codul bunelor maniere in utilizarea tehnologiei mobile”, isi propune sa determine cât de puternica este legatura dintre consumatori si dispozitivele lor mobile (telefon, smartphone, laptop, tablet PC) si care sunt nemultumirile pe care oamenii le au in legatura cu folosirea incorecta a echipamentelor mobile in public.

Românii, cei mai mari consumatori de tehnologie mobila dimineata

Potrivit rezultatelor studiului Intel, dintre toate tarile participante la studiu, românii sunt sunt cei mai grabiti sa isi verifice dispozitivul mobil la primele ore ale zilei. Astfel, aproape 80% dintre români isi verifica dispozitivul mobil in fiecare dimineata inainte de a pleca spre serviciu. 45% dintre acestia interactioneaza prima data in zi cu tehnologia inainte de a cobori din pat. 26% utilizeaza echipamentul mobil in timp ce servesc micul dejun. 8% dintre români folosesc tehnologia mobila dimineata, inainte de a face dus. 5% declara ca isi folosesc terminalul mobil in drum spre serviciu, in mijloacele de transport in comun. 15% folosesc prima data pe zi tehnologia mobila când ajung la serviciu. Prin comparatie, media celorlalte state participante la sondaj in ceea ce priveste prima interactiune cu tehnologia mobila din zi este 67%.

Topul utilizarii incorecte a telefonului mobil sau a dispozitivului conectat la Internet in public

Ce ii enerveaza cel mai mult pe români in privinta utilizarii telefonului mobil in spatiul public? Potrivit rezultatelor studiului Intel, cel mai enervant este sa asistam la conversatiile telefonice ale altora in mijloacele de transport in comun sau magazine (68%). Pe cel de-al doilea loc se situeaza ringtonurile enervante sau prea puternice (61%). Pe locul al treilea, românii situeaza tastarea in timpul sofatului (60%). Atitudinea românilor coincide din acest punct de vedere cu cea a celorlalte popoare participante la sondajul de opinie, ale caror medii au fost 67%-67%-57%.

La nivel personal, românii participanti la studiul Intel admit in proportie de 53% ca au trimis mesaje sau au scris e-mailuri in compania altora, inclusiv in timpul intâlnirilor sau la masa. 52% au folosit dispozitivul lor conectat la Internet in dormitor. 47% admit ca au pierdut sirul conversatiilor si contactul cu mediul inconjurator pentru ca au ales sa trimita mesaje in schimb. Cu aceste procente, românii depasesc media celorlalte state din regiunea EMEA, unde procentajul este 46%-46%-32%.

17% dintre români au ocupat spatiul public pentru o perioada extinsa de timp, doar ca sa isi acceseze dispozitivul conectat la Internet (de exemplu in mijloacele de transport in comun sau cafenele). 13% dintre respondenti au declarat ca au vorbit tare la telefon in toalete publice. 8% au admis ca au vizionat continut inadecvat in timp ce se aflau intr-un spatiu public. Românii depasesc si la aceasta categorie de raspunsuri mediile celorlalte tari participante la sondajul de opinie, respectiv 11%-10%-6%.

Verificarea telefonului in timpul unui film cu prietenii nu este o problema pentru români, doar 9% dintre cei intervievati sustin ca ii deranjeaza. Aducerea laptopului intr-o minivacanta de un weekend este considerat un lucru normal, doar 6% dintre români fiind deranjati de acest aspect. În schimb, respondentii sunt deranjati intr-o mai mare masura (17%) de folosirea dispozitivelor mobile in dormitor, iar cea mai mare parte, 30%, sunt deranjati când cineva isi verifica dispozitivele mobile in timpul cinei sau in timpul unei intâlniri cu prietenii (21%).

Se observa tendinta de a fi conectati non-stop la o comunitate virtuala si de a fi informati in timp real. Drept urmare, incidentele produse din cauza neatentiei – atunci când o persoana se loveste de alta pe strada deoarece este ocupata sa butoneze dispozitivul mobil – sunt acceptate: doar 10% dintre români o considera o ofensa. Românii sunt mai deranjati atunci când cineva vorbeste urât in public (32%) sau când fumeaza lânga ei (15%).

Românii, mai putin manierati ca locuitorii regiunii EMEA in utilizarea dispozitivelor mobile

40% din românii intervievati considera ca sunt extrem de manierati in ceea ce priveste folosirea dispozitivului lor mobil. 59% sunt de parere ca isi folosesc gadget-urile in mod corect. Doar 1% admit ca sunt lipsiti de „maniere mobile”. România se claseaza sub media celorlalte state participante la sondaj in ceea ce priveste gradul de respectare al „manierelor mobile”.

Întrebati „Cum ati califica in general «manierele mobile» ale populatiei din tara dumeavoastra?”, românii au raspuns astfel: 8% – extrem de bune; 57% – bune, corecte; 35% – gresite. În concluzie, exista o diferenta foarte mare intre ceea ce românii percep despre propriile maniere si cele ale populatiei din tara noastra in general. Aceasta tendinta exista si la nivelul celorlalte state din regiunea EMEA, unde procentajul la raspunsuri a fost 11%-60%-29%.

„Rezultatele studiului releva cât suntem de diferiti ca utilizatori ai tehnologiei mobile si cât de divers interactionam cu aceasta. Scopul sondajului a fost sa ne arate ce rol au interactiunile cu tehnologia in vietile oamenilor, pentru ca ulterior sa putem reflecta concluziile in modul in care dezvoltam tehnologii Intel. Sa stim care sunt lucrurile care ii deranjeaza pe cei care folosesc tehnologia este la fel de important ca a identifica lucrurile care ii incânta. Studiul arata ca intr-adevar, dispozitivele mobile sunt create pentru a fi parte a vietii de zi cu zi. Trebuie doar sa fim atenti la propriile maniere in ceea ce priveste utilizarea lor”, a declarat Manuela Oprisan, PR Manager pentru Europa Centrala si de Est, Intel.

Dispozitivele mobile, simbol al statutului social

Faptul ca oamenii secolului al XXI-lea sunt din ce in ce mai conectati emotional cu dispozitivele mobile este valabil si pentru români. Întrebati daca sunt de parere ca dispozitivele mobile sunt simboluri care fie le indica statutul social, fie au menirea de a atrage atentia, 67% din cei intrevievati au raspuns afirmativ, procent care ne situeaza intre primele locuri in topul celor 16 tari participante la studiu. Legatura emotionala cu dispozitivele mobile este atât de puternica incât nu am exagera numind-o dependenta. 33% din români sunt dispusi sa renunte la ciocolata sau dulciuri, decât sa traiasca o saptamâna fara gadgetul lor. 23% ar renunta la cafea, iar 19% la zile de concediu! 21% ar renunta chiar la partener decât sa experimenteze o saptamâna fara terminalul lor mobil.

Cu toate acestea, exista limite ale acceptarii noastre vizavi de manierele de utilizare ale tehnologiei mobile. 53% din români sunt de acord ca este necesar un Cod al bunelor maniere de utilizare a tehnologiei mobile in spatiile publice. Pentru a sustine aceasta optiune, 42% declara ca au fost deranjati sau stresati de catre cineva care a folosit in mod necorespunzator un telefon, laptop sau tablet PC in public.

„Manierele mobile” si social media

Social media, care genereaza o parte semnificativa din traficul pe dispozitive mobile, solicita, conform studiului Intel, „maniere mobile” mai exigente. Românii considera ca cel mai mare „pacat” in spatiul social media este folosirea contului altei persoane pentru a face o farsa. 59% sunt de parere ca o incalcare a bunelor maniere in social media este dezvaluirea in exces a detaliilor personale. De asemenea, pentru 58% din românii respondenti, a eticheta („tag”) persoane in poze neonorante fara permisiunea acestora este o alta incalcare grava a principiilor social media.

Totodata, 25% cred ca a ignora cererea de prietenie a cuiva este un gest ofensator pe retelele de socializare. 13% au aceasta parere despre utilizarea unei imagini cu copii sau animale ca fotografie de profil, iar 12% sunt de parere ca a raspunde târziu la un mesaj, post sau tweet este dovada lipsei bunelor „maniere mobile”.

În ceea ce priveste timpul pe care si-l petrec pe contul de social media, 7% din români declara ca isi verifica statusul mai mult de o data pe ora. 25% spun ca fac acest lucru mai mult de 3-4 ori pe zi, 38% o data pe zi, iar 29% o data pe saptamâna sau mai rar. Procentajele raspunsurilor românilor la intrebarile despre retelele de socializare sunt foarte asemanatoare cu cele ale celorlalte 15 tari din studiu.

Despre studiul „Codul bunelor maniere de utilizare a dispozitivelor mobile”

Studiul a fost realizat online, in luna mai 2011, de Redshift Research. În total au fost intervievate 12.761 de persoane din 16 state din regiunea EMEA. Din România au fost intervievate 500 de persoane, 49% dintre acestea având vârste cuprinse intre 18 si 24 de ani. 40% dintre cei intervievati sunt angajati si lucreaza peste 35 de ore pe saptamâna, iar 28% sunt studenti. Majoritatea lucreaza intr-un birou.

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign