Meniu

Linux-ul romanesc o utopie sau un moft in AD 2020?

Linux-ul romanesc se stie, nu este un secret pentru nimeni ca este undeva intre "in teorie" si un "mort viu". Dezvoltatorilor romani de distributii Linux in primul rand "le pute" limba romana de parca le-ar fi rusine cu ea. Sunt si ceva mici exceptii cum ar fi de exemplu: Academix (AcademiX GNU/ Linux este o distributie Linux bazata pe Debian, dezvoltata special pentru educatie).

Desi se pare suntem o forta in programare (sau doar codam lohn?), nu avem o distributie de desktop - Stabila, Simpla, Usoara, EyeCandy, etc. Stiu o sa spuneti ca sunt cateva. Gresit. Mai toate "umbla cu cioara vopsita". Sunt respinuri ale unor distrouri facute de altii mai destepti si mai ambitiosi.

Toate distributiile romanesti cu exceptia amintita anterior vor sa fie "mega" internationale, cu continut doar in engleza (cacofonia este intentionata) desi au site-uri facute pe genunchi, suport (minimal) si documentatie doar in teorie, distributii invechite vizual, pline de bug-uri si cu updateuri de paste si de craciun (a se vedea Redcore Linux de exemplu).

Citat Redcore Linux: Sunt sigur ca multi dintre voi au observat deja, dar, din pacate, cea mai recenta versiune de Redcore Linux a fost livrata cu un manager de pachete partial rupt.(Sic!-n.r) În timp ce Portage (pare ca) a functionat grozav ca intotdeauna, Sisyphus a avut probleme serioase. În anumite circumstante, Sisyphus nu a reusit sa efectueze upgrade-uri ale sistemului, poate compila pachete din sursa in loc sa foloseasca un depozit binar si poate chiar sa downgradeze pachetele in loc sa le modernizeze.....Sisyphus va functiona din nou in mod fiabil, dar pentru a functiona din nou, trebuie sa fie actualizat primul pachet care necesita interventie manuala...?!?! WTF!

Un update mai consistent (cateva sute de MB) in Redcore dureaza minim o ora-doua si forjeaza pc-ul mai rau ca in benchmark! Alooo! Ne grabim si noi aici? Durata update-urilor este mai mare ca in Windows 10!!!. Alte distributii au rezolvat aceasta problema reducant timpul la cateva minute!

Alt exemplu. Ia fiti atenti aici vrajeala romaneasca, ce lasa impresia pentru necunoscatori ca Rogentos Linux Group, dezvolta un distro original, desi este doar un Gentoo adaptat putin si rebotezat. Cum sa fie "independent, si de sine statator" cand se bazeaza si depinde de Gentoo?

Citat Rogentos Linux Group : "Grupul Român pentru Dezvoltarea Tehnologiilor derivate din Gentoo anunta lansarea sistemelor de operare Kogaion Linux si Argent Linux - distributii românesti, independente, de sine statatoare .... Rogentos Linux Group este primul grup românesc ce a pornit dezvoltarea sistemelor de operare derivate din Gentoo si pe tehnologiile adiacente si aferente acestora".

Stiri despre Rogentos cum au facut un: „sistem de operare 100% românesc”, sau cum „sistemul de operare românesc va inlocui windows”, sau „un nou sistem de operare mai bun cal al americanilor ce nu are virusi si este gratuit”, sunt niste prostii propagate ale unor asazisi jurnalisti de tech care habar nu au ce vorbesc.

Exista Red Hat, daca vrei ceva serios, cu suport tehnic de calitate, exista CentOS, Debian (eventual Ubuntu), Solus, care sunt distributii 100% originale si gratuite. Avem de unde alege, nu trebuie sa ne facem ca reinventam noi roata. Au fost multe tentative aka proiecte de asazis Linux românesc si s-a asternut praful peste ele.

In alta oridine de idei, unii blogeri romani de Linux de exemplu se dezic de trecutul lor renegandu-si chiar propriul continut publicat (la tine ma uit MC!), de parca nu mai sunt de acord cu ei insisi. Altii detin site-uri neintretinute de ceva timp (2-3-5 ani) si nu doneaza continutul lor altor siteuri mai active.

Dupa toate cele spuse mai sus se nasc cateva intrebari:

De ce comunitatea Linux nu mai exista, desi prin anii 2008-2013 se inchegase o comunitate destul de puternica?

De ce nu suntem in stare sa avem o distributie originala cu adevarat romaneasca? Scrisa de la zero?

Si poate cateva raspunsuri:

Poate pentru ca romanii au sindromul "capra vecinului"?

Poate pentru ca majoritatea programatorilor/bloger-ilor se cred buricul pamantului?

Poate pentru ca au uitat de esenta GNU/Linux?

Poate pentru ca "da bine" sa scrii in CV ca ai dezvoltat aplicatia/distributia X desi ai scris doar un fisier in bash sau in python?

Voi ce parere aveti?

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign