Meniu

Tu cum ai descoperit Linux?

Linux. Desi era inca departe de perfectiune, anumite aspecte, printre care si lipsa costurilor, de ce sa nu recunoastem, ne-a convins, inca din primele momente de utilizare, ca astfel de sisteme de operare, dar si aplicatiile open source in general , merita toata increderea si aprecierea noastra, ca utilizatori. Apoi, aflând mai multe detalii despre principiile soft-ului liber, bazate pe colaborarea si contributia voluntara a utilizatorilor, am inceput sa indragim aceasta idee si sa incercam a o face mai cunoscuta, vorbind despre numeroasele sale avantaje.

Eu, personal, am luat contact cu Linux-ul prin anul 2008 când, cautând online alte sisteme de operare in afara de Windows, am dat peste... Ubuntu. Cele câteva screenshot-uri pe care le-am vazut mi-au creat o impresie placuta. Înca nu stiam atunci mai nimic despre Linux, cu excepttia celor auzite la unii cunoscuti, si anume ca Linux-ul este urât, greu de utilizat, trebuie sa stii comenzi si mai bine nu te complici. Nici despre Ubuntu nu stiam ca e Linux, nu dadusem suficienta atentie acestui aspect atunci când cautam o alternativa la Windows-ul care incepuse sa devina o sursa de frustrari.

Nu stiam atunci ce este aceea o distributie Linux, ca asemeni lui Ubuntu, exista zeci, chiar sute de sisteme de operare care au la baza kernelul Linux si care se numesc distributii. S-a intâmplat sa descopar Ubuntu deoarece in acea perioada popularitatea sa incepuse deja sa creasca, aflându-se deja in al patrulea an de la aparitie si incepuse deja sa devina cunoscut ca alternativa gratuita la Windows.

Am instalat atunci Ubuntu in Windows si imi aparea in Control Panel ca un program instalat acolo, pe care il puteam dezinstala ca pe oricare alt program de Windows. Abia peste aproape un an, timp in care am mai acumulat ceva experienta, ajutat de un prieten, am instalat Uuntu asa cum se cuvine, cu partitii root, home si swap. Am mai pastrat bineinteles si Windows-ul o perioada, deoarece inca nu ma simteam foarte sigur pe mine utilizând un sistem de operare cu o interfata grafica, intr-adevar foarte intuitiva, dar diferita totusi de cea cu care ma obisnuise Microsoft. Am fost, intr-adevar, fascinat de acele efecte grafice spectaculoase care puteau fi setate din Compiz Config, pe Ubuntu.

Între timp, lucurile s-au cam inversat, fiind la un moment dat nevoit sa ma obisnuiesc si cu trecerea Ubuntu de la GNOME2 la Unity, trecere care a revoltat pe multi. Înprezent, mai multa incredere am in ceea ce fac pe Linux, iar atunci când trebuie sa folosesc un computer cu Windows, pot spune ca imi da aceeasi senzatie ca o masina care merge cu frâna trasa, de parca oricât de puternic ar fi respespectivul computer, sistemul de operare il limiteaza.

Relatati-ne si voi despre primul contact cu Linux-ul mai jos.

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign