Meniu

Cum poti simti spiritul Linux simplu, eficient, rapid

Instalarea unei distributii GNU/Linux este floare la ureche. Oricine a instalat vreodata sistemul de operare Windows poate instala fara probleme si o distributie GNU/Linux. Utilizatorul, daca se decide sa faca trecerea de la Windows la Linux, are de unde alege, deoarece exista o multitudine de arome (distributii) GNU/Linux, iar una sigur este pe placul sau. Înainte de toate, insa, spiritul GNU/Linux trebuie descoperit. Cum faci asta?

Cele mai cunoscute distributii GNU/Linux sunt Ubuntu, Linux Mint, openSUSE, Fedora, Manjaro, Voyager, iar pe acestea, pentru inceput, noi ti le si recomandam.

- Informeaza-te ca un profesionist despre distributiile pe care vrei sa le testezi sau sa le instalezi, pune intrebari pe forumuri sau grupuri Facebook, intra in dialog cu comunitatea.

- Alege o distributie cunoscuta, apreciata si care se adreseaza incepatorilor. Alegerea trebuie realizata in functie de posibilitatile computerului si nevoile tale

- Pentru a putea instala/testa sistemul de operare ales, ai nevoie de imaginea .iso a acestuia, imagine care poate fi descarcata direct de pe site-ul distributiei sau prin intermediul pentruprieteni.com. Poti opta pentru descarcarea prin torent sau cea clasica.

- Alege versiunile LTS

- Fa rost de un DVD sau stick USB, deoarece pe aceste medii vei arde imaginea .iso

- Nu uita sa iti duci pe medii de stocare externe sau in cloud toate datele pe care le ai pe hard. Daca esti la inceput, riscul ca sa stergi definitiv tot ce ai pe hard este destul de ridicat datorita lipsei de experienta. Pentru a reduce drastic acest risc trebuie sa te informezi privitor la modalitatile de instalare.

Modalitati prin care poti simti spiritul unui sistem de operare GNU/Linux (Ubuntu, openSUSE, Linux Mint etc.)

Instalare in Masina Virtuala

Acesta ar trebui sa fie primul pas in testarea unei distributii. Pentru a stabili care sistem de operare ti se potriveste cel mai bine, descarca imaginile de la cât mai multe si instaleaza-le, pe rând, in Masina Virtuala, doar asa iti vei putea face o idee despre ceea ce te asteapta.

Testare in modulul Live DVD sau Live USB

Cele mai multe sisteme de operare bazate pe GNU/Linux dispun de acesta facilitate. În esenta, sistemul nu trebuie sa fie instalat pentru a fi testat, acesta rulând direct de pe USB sau DVD. Dupa arderea imaginii .iso pe DVD sau dupa instalarea acesteai pe stick-ul USB, se restarteaza computerul si se booteaza fie de pe DVD sau stick-ul USB. În câteva secunde, in functie de puterea computerului, sistemul de operare se va incarca si va fi perfect functional. Practic, acesta este cel mai realist mod de testare a unui sistem de operare Linux.

Instalare alaturi de Windows

Fara niciun fel de problema, Linux-ul poate fi instalat pe o partitie separata aflata pe acelasi hard pe care este instalat si WIndows-ul. Regula este ca distributia GNU/Linux sa fie ultima instalata, iar dupa ce computerul a pornit poti, fara probleme, la bootare, sa alegi pe ce sistem de operare vei intra.

instalare in locul WIndows-ului/pe tot hardul

Acest pas presupune stergerea WIndows-ului si instalarea pe intreg hardul sau in locul Windows-ului a sistemului de operare. Este o masura radicala la care vei ajunge dupa o perioada in care vei testa cele doua sisteme de operare in paralel si vei descoperi ca Linux-ul se misca mai repede, este mai prietenos si mai tolerant cu computerul tau decât Windows-ul.

...Bafta!

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign