Meniu

Cum putem ascunde o partitie sau chiar un HDD intreg pe Linux

La fel cum unii dintre noi au in casa un loc secret in care sa-si poata pastra obiectele de valoare, altii au nevoie o asemenea ascunzatoare si pe dispozitivul de stocare al PC-ului. Se intâmpla uneori, ca din diverse motive - fie nu vrem ca alta(e) persoana(e) cu care impartim PC-ul sa acceseze si sa modifice, sa stearga sau sa-si insuseasca fisiere al caror continut este foarte important, fie pur si simplu din dorinta de intimitate - sa ne dorim un spatiu pe HDD de care sa stim doar noi.

Acest lucru este foarte usor de realizat pe majoritatea distributiilor GNU/Linux. Putem face ca anumite partitii sau chiar HDD-uri intregi sa devina invizibile de pe acea distributie. Bineinteles, aceasta metoda de ascundere se adreseaza celor care vor ca respectivele spatii de stocare sa nu fie detectate de managerele de fisiere si considera aceasta masura suficienta.

1. Primul pas pe care-l vom parcurge consta in deschiderea aplicatiei "Disks". Daca nu o aveti instalata, este de obicei disponibila in Centrul Software si extrem de usor de instalat. Uneori o gasim in Centrul Software sub denumirea "Gnome Disk Utility" in functie de distributia pe care o folosim.

2. La pasul urmator, trebuie sa seletam din partea sânga a ferestrei aplicatiei HDD-ul (daca pe acel HDD avem mai multe partitii, trebuie sa alegem una in schema afisata pe partea dreapta) sau partitia pe care vrem s-o facem invizibila. Apoi trebuie sa dam click pe butonul cu rotite dintate de sub acea schema.

3. Când dam click pe acel buton cu rotite dintate se deschide un meniu din care noi vom alege "Edit Mount Options...". Se va deschide o noua fereastra.

4. Prima data trebuie sa mutam comutatorul de la "Automatic Mount Options" in pozitia OFF si se vor activa toate optiunile de mai jos. Acum nu mai trebuie sa debifam casutele din dreptul "Mount at startup" si "Show in user interface" si sa dam click pe butonul "OK". Vi se va cere sa introduceti parola. Iar misiunea este indeplinita. Ar trebui ca acea partitie sau acel HDD a nu mai poata fi vazut(a) sau accesat(a) din managerul de fisiere. Un avantaj, pe lânga usurinta procedurii il constituie si faptul ca aceasta are efect imediat, nefiind nevoie de restart.

Acea partitie sau HDD poate fi facut(a) din nou vizibil(a) tot din aceasta aplicatie fiind nevoie din nou de introducerea parolei. Asadar, cine nu va stie parola nu poate efetua modificari asupra sistemului de operare, unul dintre motivele pentru care sistemele GNU/Linux au un grad sporit de siguranta.

Procedati totusi cu atentie, deoarece nu este deloc indicat sa dati "unmount" partitiei pe care se afla instalat sistemul de operare folosit in acel moment.

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign