Meniu

Din istorie: Romanian Knoppix for Biomedical Purposes aka ROSLIMS

ROSLIMS 1.2 = Knoppix 3.8.1 + localizare romaneasca + multe altele...

- aprilie 2004 - Apare Romanian Knoppix for Biomedical Purposes, PRIMUL Linux Live CD cu localizare romaneasca, bazat pe Knoppix 3.3 si avand suport pentru HPC/Linux Clusters (OpenMosix).

- 11 mai 2004 - Romanian Knoppix for Biomedical Purposes devine RoBioCluster, ca urmare a includerii in distributie a unor softuri destinate in principal activitatii de cercetare (Pybliographer, OpenDX, VMD/NAMD), iar distributia devine disponibila utilizatorilor pe baza de parteneriat cu UMF Targu Mures.

- 8 mai 2004- Este lansat Romanian Knoppix 3.4, Live CD bazat pe Knoppix 3.4 + localizare completa pentru Romania 10 iunie 2004-Tutorialul distributiei, scris in limba romana si insumand peste 72 de pagini este gata. Apare sub titlul generic de Romanian Linux Live CD Tutorial. :-))

- 15 iunie 2004 - Romanian Knoppix 3.4 devine ROSLIMS -Romanian Simple Linux for Medical Students, prin includerea de software aditional pentru studentii la medicina: (Medical) Reference Manager (Pybliographer) si Medline Query Interface; editoare de molecule: XDrawChem, ChemTool; editoare de text: AbiWord; fonturi truetype cu suport pentru limbile Est Europene, si un tutorial in romaneste de 72 de pagini.

- sept. 2004- Apare primul review al distributiilor ROSLIMS si ROBIOCLUSTER in revista PC Magazine. Multumirile mele D-lui Mircea Sabau.

- 17-18 sept. 2004 - Are loc a doua editie a Seminarului International de e-Learning, "Linux si Mediile Virtuale de Instruire", ARAD,

- 17-18 sept. 2004, in care este prezentata distributia ROSLIMS si se fac demonstratii cu un Cluster Linux bazat pe distributia RoBioCluster :-).

Primii pasi in Linux - Marius Marusteri · Sabin Buraga · Dragos Acostachioaie - Cartea aici..

ROSLIMS (Romanian Simple Linux for Medical Students) – http://www.umftgm.ro/roslims –, este o distributie Linux live, bazata pe Knoppix si aflata la versiunea 1.2, dezvoltata cu scopul de a constitui o prima platforma educationala româneasca open source, respectiv de a aduce in peisajul IT autohton o solutie viabila de tip Linux desktop, similara ca functionalitate sistemelor de operare proprietare consacrate (Windows, Mac OS) si, totodata, la fel de usor de utilizat.

Principalele ei atuuri, ce o deosebesc de multe alte distributii Linux existente, sunt, de fapt, incercari de rezolvare a unor inconveniente reprosate acestui sistem de operare. Astfel, distributia ROSLIMS se caracterizeaza prin:

- simplitatea in utilizare (datorita facilitatilor de detectie hardware si autoconfigurare, respectiv interfetei cu utilizatorul clasice);

- suportul complet pentru România (interfata cu utilizatorul, maparea tastaturii românesti in stil Windows, o serie de fonturi TrueType pentru Europa Centrala etc.);

compatibilitate foarte buna cu suitele de birou consacrate;

- instalare facila a unor aplicatii noi prin asigurarea in premiera a suportului local pentru fisiere cmg (http://klik.atekon.de), tehnologie ce exclude posibilitatea unor incompatibilitati la nivelul bibliotecilor intre anumite versiuni de programe si asigura o instalare simpla, de tip point-and-click, a unor noi versiuni;

- o larga varietate de software preinstalat, inclusiv suite educationale complexe (KDE Educa) sau emulatoare ale altor sisteme de operare – Wine (peste 2,2 GB comprimati intr-o imagine de aproximativ 700 MB);

- interfata cu utilizatorul la alegere in româna (implicit) si engleza etc.

Via ROSLIMS, puteti avea acces la aproape toate tipurile de aplicatii uzuale, toate gratuite:

- suita de birou OpenOffice, editorul de text Abiword, programul de calcul tabelar Gnumeric. Aceste aplicatii asigura o compatibilitate foarte buna, la nivel de formate de fisier, cu suitele comerciale;

- aplicatii de grafica: GIMP si Inkscape;

- software multimedia: Audacity, Xine si altele;

- instrumente pentru administrarea sistemului: ethereal, tcpdump etc.;

- servicii Internet: HTTP (Apache), FTP, SMTP, POP3;

- programe pentru accesul la Internet: navigatoare Web (suita Mozilla, Konqueror, Lynx), IRC (XChat), videoconferinta (GnomeMeeting), posta electronica (Kmail, Thunderbird) si multe altele.

Source: umfst.ro

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign