Meniu

Migrarea directorului /home intr-o partitie /home

Printre problemele cu care te intâlnesti in lumea calculatoarelor, se afla si trecerea la o versiune superioara a sistemului de operare.

SISTEMUL DE FISIERE

Iata o lista microscopica a motivelor care impun schimbarea sistemului de operare:

- Kernel cu suport extins pentru aplicatii noi, servicii noi si hardware nou;

- Aplicatii noi, sau versiuni noi ale aplicatiilor importante, care pot rula doar pe suportul oferit de noile kernele;

- Sisteme de fisiere mai performante si mai sigure in exploatare;

- Încetarea suportului tehnic al echipelor de dezvoltatori de aplicatii, pentru versiunile vechi de sisteme de operare (Google pentru Chrome, Jonathan Thomas pentru OpenShot, GIMP, Inkscape, etc.)

- Cresterea volumului de lucrari, care impune o alta organizare a mediilor de stocare, multi-disc si multi-partitie;

- Pastrarea configuratiilor aplicatiilor majore, inainte de a fi deteriorate de o malfunctionare cauzata de incompatibilitati diverse, dupa actualizari repetate, sau, mai grav, de uzura discului si/sau aparitia sectoarelor defecte.

DE CE SA MIGREZI PE O PARTITIE HOME

Iata motivele pe care le vad eu:

- Backupul unei partitii mai mici, este mai usor de facut;

- Spatiul necesar si suficient unui sistem de operare, este cel mult 40 GB, daca beneficiem de avantajul unei partitii de date /home;

- Setarile generale si speciale (personalizarile) tuturor aplicatiilor, sunt stocate in directorul /home/numeutilizator/*.

- Simplificarea extinderii spatiului de stocare si o gestiune mai buna a fisierelor personale.

CE TREBUIE FACUT?

AVERTISMENT: SE LUCREAZA ÎN MODUL ROOT! ORICE GRESEALA, POATE COSTA SCUMP!

- Planificarea riguroasa a fiecarui pas. Este extrem de importanta, mai ales pentru ca se partitioneaza discuri care contin munca noastra si orice greseala, poate fi fatala.

- Curatenie. Este extrem de important sa facem curatenie in sistem si sa eliminam orice „umflatura” inutila. Exista pe partitia sistemului, chiar in directorul nostru — /home/serban la mine — o multime de fisiere gigantice. Din comoditate, pastrez multe fisiere .iso ale diverselor distributii Linux, materiale video (filmarile mele, capturi de desktop pentru diverse materiale si tutoriale, montajele finale ale materialelor video, etc.). Facând asta, am scapat de vreo 9 GB care „se ratacisera” prin cotloanele directorului meu (/home/serban). Daca am in vedere ca un Linux „blindat” cu aplicatii are cam 7 GB instalat si configurat, cred ca e limpede ce inseamna 9 GB in plus!

- Backup. Este important sa facem backup la date si la sistemul de operare, atât la nivel de partitii cât si — acolo unde situatia o impune — la intreg discul. O mentiune speciala pentru backupul directorului /home! Trebuie sa facem acest backup, la alta locatie (tot pe un sistem de fisiere Linux!) intrucât vom avea nevoie de el când restauram continutul sau, pe partitia (cu mount point /home, desigur!) pregatita pentru asta.

- Partitionare. La mine, am situatia partitionarii MBR/BIOS. Asta inseamna maximum 3 partitii primare si una extinsa, adica, maximum 4 partitii primare. Aici, trebuie avuta in vedere versiunea de GPartEd cu care lucram. Sub Mint 13, am versiunea 0.18, iar sub Mint 18 de pilda, am versiunea 0.25. În distributia GPartEd Live, spre exemplu, am versiunea 0.26.1. Imaginea de la inceput, prezinta modul in care am organizat eu partitiile pe disc. Avem nevoie deci de o partitie dedicata (Mint 13 suporta doar ext3), cu mount point /home.

- Identificarea GUID. Dupa partitonare, trebuie sa identificam si sa salvam „codurile numerice personale” — UUID sau GUID — deoarece in fisierul /etc/fstab, avem nevoie sa modificam instructiunile. Se face ca root, cu comanda blkid, care returneaza toate datele fiecarei partitii, dar mai ales UUID, care trebuie copiat intr-un fisier (vezi imaginea de mai jos).

- Restaurarea directorului /home. Dupa ce am partitionat si am extras UUID al partitiei, restauram backupul directorului /home, in partitia nou creata. Eu folosesc si pentru backup si pentru restaurare de acest gen, programul LuckyBackup, care este un GUI pentru programul rsync, un program exceptional de puternic si flexibil. Odata transferul realizat cu succes, putem trece la finalizarea lucrarii.

- Redenumirea vechiului director /home. Pentru a pastra totusi o copie de rezerva in caz ca ceva merge prost, eu am redenumit /home in /old_home. Cu alte cuvinte, totul a ramas pe loc, am schimbat doar denumirea directorului. Asta se face tot ca root.

- Editarea fisierului /etc/fstab. Acesta este fisierul din care configuram partitiile care pot fi montate pe sistem. Ramânem in continuare in consola, ca root. Îl deschidem cu un editor de text (nano din CLI, gedit, krusader, Midnight Commander sau altul care porneste din CLI). În fisier, copiem linia cu /dev/sda1. În ea modificam UUID, inlocuind cu cel corespunzator partitiei nou create. Linia noua, trebuie sa arate cam ca ultima linie din imaginea prezentata de mine in continuare. În locul mount point „/”, vom pune desigur, asa cum se vede si in imagine (linia colorata) „/home”. Salvam fisierul. Pentru clarificari, accesam din CLI man fstab.

- Restartarea si testarea partitiei /home. La mine, absolut toate aplicatiile au mers fara probleme. Daca migrarea se face cu probleme, atunci una sau mai multe aplicatii ne vor da de stire: Browserul, va avea doar pagina de pornire implicita si toate setarile pierdute; Thunderbird, va avea doar setarile de dupa instalare si ne va cere sa cream/ configuram un cont de mail; filemanagerul krusader, va porni ca si cum ar fi prima oara, cu ecranele de configurare, etc. Desi totul merge perfect, un avertisment, tot am avut. DropBox, mi-a cerut login nou. Atât!

- Backup final. Eu folosesc CloneZilla. La final, când totul „merge uns”, am facut un backup al partitiei Linux, /dev/sda1 si respectiv al partitiei /home, care la mine se numeste /dev/sda5. Pentru simplificare, am folosit partitia de date /dev/sda7 (ext3) cu mount point /win si un director special creat, /win/bkp_home pentru partitia /home. Discul /dev/sda1 l-am clonat low-level cu CloneZilla cu destinatia /dev/sda7/bkp-os/, iar datele din /home, cu LuckyBackup, in directorul /win/bkp_home.

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign