Meniu

Ce pretentii am de la o distributie Linux

Lumea Linux creste pe zi ce trece si din ce in ce mai multe echipe ofera din ce in ce mai multe distributii. Consider ca ACESTA ESTE UN LUCRU BUN, pentru ca filosofia mea de viata este “Este loc pentru toti sub Soare!”. Pe de alta parte, cu cât avem mai multe optiuni, cu atât calitatea va creste. În ultima instanta, abia când exista o oferta bogata, se naste nevoia de calitate!

Având deja practic patru ani de experienta in lucrul zilnic cu Linux, am cam invatat multe si stiu ce vreau de la un sistem de operare:

- Imaginea ISO. Sa poata fi scrisa fara sa am probleme de tipul distrugerea mediului destinatie si sa am instructiuni clare de scriere a imaginii, CU UNELTELE DISPONIBILE SUB LINUX (K3B, Brasero, ImageWriter, UnetBootIn si TuxBoot)! Orice justificare pentru a fi trimis la programe Windows, mi se pare NEAVENITA, INFANTILA si INACCEPTABILA! Daca dezvoltatorii TuxBoot, GpartEd Live, CloneZilla Live, Boot-Repair-Disk pot, poate oricine! Trebuie sa poata, pentru ca traim in acelasi ACUM, AICI!

- Bootable USB Stick. Ca mai toata lumea, din când in când, mai actualizez si eu hardware-ul. Altfel spus, anul trecut mi-am luat o masina ieftina cu firmware UEFI: ASUS X200 M. Acest tip de masina, ofera doar porturi USB, deci singurul mod de instsalare a unui sistem de operare oarecare, este via Bootable USB Stick. De aici, normal ca ma bucur când gasesc si chiar vreau sa am instructiuni clare de scriere pe un stick USB si sa si obtin rezultatul asteptat!

- Instalare usoara. Pretind unui sistem de operare 2016, o instalare usoara, ba chiar afirm explicit, “a la Windows”! Si asta, pentru ca deocamdata in lumea Linux, e un cosmar sa descoperi cu ce aplicatie fac treaba X sau Y sau Z si de multe ori, documentatia e ori simbolica, scrisa in mare graba si criptica, ori chiar lipseste si trebuie sa faci o munca de documentare sisifica. Pe lânga asta, am nevoie de mii de ore de practica cu aplicatiile complexe si poate intr-un articol separat voi explica si de ce anume si despre ce este vorba. Mai pretind si sa instalez cum vreau si unde vreau, pentru ca eu am partitii multiple si asta vreau, ca distributia respectiva sa stie si sa ma intrebe cum partitionez sau sa-mi dea posibilitatea sa aleg pe ce partitie instalez, sa vada daca mai am si alt sistem de operare si sa tina cont de asta.

- Fonturi si tastatura ROMÂNESTI!. Daca pentru tari care sunt de vreo 5 ori mai mici ca România si ai nevoie de ore in sir sa le descoperi pe planiglob se poate, atunci pretind unei distributii care vrea sa ma aiba ca utilizator sa stie de tastatura româneasca, de layout ROMÂNESC, de fonturi ROMÂNESTI. Vreau sa fiu respectat CA ROMÂN!! Asta inseamna UTF 8 “for real”, fara cârpeli si improvizatii gen “Eastern Europe”, care inseamna mai mult de 12 tari, fiecare cu alfabetul si particularitatile ei! Vreau conformanta ISO 8859-16 si putin imi pasa daca acea distributie s-a nascut in padure sau in camara unei garsoniere si stie doar de fonturi Kanji sau coreene sau mai stiu eu ce, pe lânga implicitele “latin”, care pot fi spaniola, franceza, italiana, catalana, ungara, germana si inca vreo câteva. Afara de româna??!…

- Libertate totala la instalarea aplicatiilor. Da vreau sa am libertatea sa-mi instalez sau sa dezinstalez ce vreau eu si ce am eu chef sa ruleze pe masina! Am muncit pe banii pe care i-am dat ca sa pot avea masina aceea pe care o am si am pretentia sa fac cu ea ce am eu chef si daca pe piata Linux stiu exact cu ce anume pot face acea treaba, vreau sa o gasesc la “Installable Applications”! Pe lânga asta, mai e si TIMPUL pe care il aloc si care, odata dus, e bun dus! De ce l-as irosi cu o distributie care schioapata din toate incheieturile, când am destule distributii care merg cum vreau eu fara sa-mi dea batai de cap la chestiile pe care EU LE CONSIDER ELEMENTARE?! A trecut de mult vremea Red Hat 4.x si similarele, când ma chinuiam sa descopar daca am vreo aplicatie disponibila, care ar fi aceea, cum sa configurez din terminal adaptorul video fara sa mi-l ard, ce rata de refresh trebuie sa aleg la monitor cu “modprobe” din acelasi motiv, cum sa fac sa activez reteaua, etc., etc.

- Recunoasterea automata a componentelor hardware. Da, am inclusiv aceasta pretentie! Lumea Linux are deja peste 20 de ani! Licenta pentru kernelul Linux a fost inregistrata in 1993. Suntem in 2021 si vreau sa se vada clar asta!

- Window Manager economic si ergonomic. Da. Cricula acum obsesia ca daca avem procesoare cu 8 nuclee si placi de baza care suporta 192 GB RAM, putem sa umflam interfata grafica si s-o impanam cu tot felul de mofturi de animatie si efecte speciale, de parca am fi la un studio cinematografic de efecte speciale. Spun asta, fara sa contest preferintele altor utilizatori! Din partea mea, poate sa dea userul si 20.000 euro pe o masina, doar ca sa faca frumos din ferestre, sa fâlfâie ca un steag in bataia vântului, sa cada ca o frunza toamna când e inchisa, sa se trasnsforme intr-o ceata subtire când ajunge sa cada pe taskbar si alte inutilitati de acelasi gen, care consuma tone de RAM si triliarde de cicli de procesor!! Ce vreau eu e sa pot alege un WM din clasa “Light”, cu un consum de resurse simbolic, chiar daca pe masina mea am 8 procesoare cu 16 nuclee fiecare si 3 Tera de RAM!

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign