Meniu

Pro si contra Linux

Linux astazi bate aproape toate pietele datorita simplitatii sale si a numarului mare de programe si jocuri cu acces gratuit.

Acest sistem de operare a inceput in anii 90 si a castigat rapid popularitatea pentru supercomputere si camere de server imense. Astazi, veti putea compara toate avantajele si dezavantajele sistemului de operare Linux pentru a intelege daca merita atentia dvs. sau nu. Poate, vei fi chiar convins de trecerea la Linux la urma urmei. Deci, sa incepem cu avantaje si dezavantaje si apoi un mic rezumat pe care sper ca va va ajuta sa procesati toate informatiile.

Avantaje.

1. Open Source. Prima si cea mai importanta diferenta si un avantaj in acelasi timp al Linux fata de Windows. Open Source este o libertate care se refera la software. Ce inseamna? Cele mai multe programe bazate pe sistemul de operare Linux sau pe oricare altul au un cod deschis. Astfel, orice utilizator, indiferent de cunostintele sale in acest domeniu, poate sa modernizeze cu usurinta software-ul sau chiar nucleul Linux, facandu-l mai bun. In plus, orice utilizator poate partaja programe modernizate cu toata comunitatea Linux. De aceea, dincolo de indoiala rezonabila, aceasta este considerata un avantaj.

2. Securitate. Este, de asemenea, o caracteristica foarte interesanta a Linux-ului. De fapt, Linux este folosit msi rar comparativ cu Windows. De aceea nu exista aproape nici un virus pentru acest sistem. Avand in vedere numarul de utilizatori Linux, ar fi foarte nerezonabil sa se creeze virusi, deoarece majoritatea oamenilor utilizeaza Windows.

3. Viteza. Acest avantaj este legat direct de cel precedent. Din cate stiti, fara programul antivirus, orice PC va functiona mult mai repede. Avand in vedere faptul ca Linux in sine functioneaza mult mai repede decat Windows, este mai convenabil sa lucrati cu un astfel de sistem de operare.

4. Mai ales pentru programatori. Datorita Open Source, sistem de compilare, bash si shell-uri acest sistem este o mare comoara pentru orice programator si dezvoltator. Mai mult decat atat, fiind un sistem foarte flexibil, este destul de simplu sa scrieti programe pentru Linux.

5. Mai putin lacom cu sistemul. Comparand cu alte sisteme "asemanatoare ferestrelor", Linux nu suprasolicite procesele de sistem care irita toti utilizatorii Windows si alte sisteme de operare.

6. Instalare relativ simpla. Instalarea oricarui sistem Linux este mai dificila decat instalarea oricarei versiuni de Windows, dar nu prea mult. Singura complicatie pentru orice utilizator nou este necesitatea de a crea manual puncte de montare numai in cazul in care aveti fisiere de pe unitatea de disc. In cazul in care este clar, Linux va face toata munca pentru tine.

7. Sprijin excelent pentru toate tipurile de dispozitive. Este, de asemenea, un avantaj foarte important. Majoritatea dispozitivelor de intrare si iesire, inclusiv tastatura, ecranul, mouse-ul, modemul, USB, sunt perfect montate si actualizate.

8. Sistem minunat de suport pentru utilizatori. S-ar putea sa va confruntati cu acest avantaj evident, avand anumite probleme cu Linux sau orice software bazat pe acest sistem. Acest lucru ar putea fi deosebit de util pentru incepatori. Deoarece Linux este rezultatul muncii fructuoase a mii de programatori din intreaga lume, puteti sa-i contactati pentru a afla cum sa va rezolvati problema si va vor ajuta gratuit.

Dezavantaje.

1. Dificil de stapanit. Spre deosebire de Windows, Linux este un sistem de operare destul de dificil si va fi mult mai greu sa intelegi cum functioneaza si sa inveti cum sa folosesti toate avantajele pe care le ofera. Acest dezavantaj ii impiedica pe Linux sa se raspandeasca in intreaga lume. Ca regula, oamenii cauta simplitate.

2. Consola. Va fi destul de neobisnuit sa va conectati la consola pentru a utiliza Linux. Majoritatea utilizatorilor ar putea sa nu fie de acord, deoarece noua versiune de Linux are o noua interfata eliminand necesitatea de a folosi o consola. Este partial adevarat, dar aceasta interfata este de asemenea limitata. Unele lucruri sunt usor de facut in consola. Uneori va fi mai bine sa utilizati consola, daca doriti ceva mai mult decat vorbiti pe Skype, vizionati filme, discutati cu prietenii prin intermediul retelelor sociale.

3. Lipsa de jocuri. Este o veste proasta pentru gameri, deoarece majoritatea jocurilor nu sunt acceptate de Linux. Aceasta limitare este un obstacol serios in calea dezvoltarii Linux pentru a deveni mai popular printre tineri.

4. Linux difera foarte mult de Windows. Ar putea fi un mare dezavantaj pentru cei care au decis sa treaca la Linux, deoarece este departe de a fi prototipul Windows. Linux este un sistem absolut fresh, cu o interfata unica, cu necesitatea de a va conecta pentru a efectua operatii mai complexe pe PC. De aceea, majoritatea nou-venitilor sunt coplesiti de dificultatile acestui sistem. Evident, la fel ca orice alt software sau sistem de operare, Linux are anumite avantaje si dezavantaje.

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign