Meniu

Cele mai bune aplicatii Linux din 2018

In timp ce toata lumea stie ca majoritatea distributiilor Linux (distros) sunt gratuite, nu toata lumea este constienta ca aveti acces la mii de aplicatii fara costuri prin intermediul managerului de pachete al sistemului de operare.

Multe din distributii vin cu o selectie de programe preinstalate pentru a va ajuta sa incepeti experienta cu Linux, dar exista multe alte aplicatii intersante, care sunt in continua dezvoltare.

Synaptic.png

Synaptic. In timp ce unele distributii Linux, cum ar fi Ubuntu, vin cu propriile lor magazine de aplicatii sclipitoare, nici una nu este la fel de rapida si usor de folosit ca Synaptic , care serveste pur si simplu ca un fronton grafic pentru utilitarul "apt-get". Puteti sa-l instalati pe orice distributie Linux bazata pe Debian, cum ar fi Ubuntu sau Linux Mint.

 

Cautati categorii de aplicatii, cum ar fi "Jocuri si distractie", utilizand panoul din partea stanga. Dati clic pe caseta de langa numele unei aplicatii pentru ao marca pentru instalare (sau pentru dezinstalare), apoi dati clic pe butonul Aplicati din partea de sus pentru a afecta modificarile. Toate programele acoperite de aceasta caracteristica pot fi instalate prin Synaptic.

Site web: http://www.nongnu.org/synaptic

VLC Media Player.jpg

VLC Media Player. VLC este cel mai frecvent cunoscut pentru a fi un media player, desi face mult mai mult. Cand este instalat, descarca codec-uri pentru aproape orice fel de fisier audio sau video, ceea ce inseamna ca este putin probabil sa aveti vreodata probleme de redare. Software-ul poate reda si DVD-uri.

 

Puteti folosi VLC pentru a clipi fisiere video si chiar pentru a le converti de la un format la altul - de la AVI la MP4, de exemplu. Consultati ghidul nostru aici . Clientul media player poate actiona si ca server, permitandu-va sa transmiteti fluxuri media de la un dispozitiv la altul (cu usurinta, avem si un ghid despre cum sa procedam astfel ).

Site web: http://www.videolan.org/vlc/index.en-GB.html

Deluge.png

Deluge. In timp ce multe distributii Linux vin deja cu un client BitTorrent, Deluge se remarca ca o aplicatie usoara, dar complet echipata pentru descarcarea fisierelor.

Interfata este extrem de usor de stapanit si poate fi imbunatatita de un numar de pluginuri excelente acceptate de comunitate, care fac lucruri cum ar fi oprirea masinii dvs. atunci cand se termina descarcarea.

Puteti chiar sa configurati Deluge astfel incat acesta sa poata fi accesat prin intermediul unei interfete web de la alte dispozitive, permitandu-va sa descarcati fisiere pe computerul de acasa atunci cand va aflati departe.

Site web: http://deluge-torrent.org

Thunderbird.jpg

Thunderbird. Thunderbird este un client de e-mail gratuit si puternic. Expertul de configurare va ghideaza usor prin procesul de creare a unei noi adrese de e-mail sau de configurare a celei existente. Baza de date Thunderbird contine setari de e-mail pentru toti furnizorii obisnuiti si puteti adauga oricat de multe conturi de e-mail doriti.

 

La fel ca Firefox, Thunderbird poate fi imbunatatit de programe de completare , cum ar fi teme pentru ao face mai colorat, sau modalitati mai bune de a sorta folderele dvs. de posta. Cea mai utila dintre acestea este, fara indoiala, extensia Lightning care adauga un calendar pe deplin functional clientului de e-mail. Avem o revizuire detaliata a Thunderbird chiar aici .

Site web: https://www.mozilla.org/en-GB/thunderbird

LibreOffice.png

LibreOffice. LibreOffice nu este altceva decat o suita de birou complet echipata, la fel ca alternativele comerciale, cum ar fi Microsoft Office. In timp ce interfata poate parea mai degraba de baza, acest produs are cateva caracteristici extrem de avansate.

 

Procesorul de cuvinte LibreOffice Writer, software-ul de calcul tabelar si aplicatia Impress de prezentare sunt preinstalate in Ubuntu si in majoritatea derivatelor sale. Suita include, de asemenea, trei aplicatii mai putin cunoscute - Draw, Math and Base - care sunt folosite pentru editarea graficelor vectoriale, compunerea formulelor matematice si gestionarea bazelor de date.

In timp ce LibreOffice foloseste ODF (Open Document Format) in mod implicit, poate deschide si salva si fisiere compatibile Microsoft Office.

Site web: https://www.libreoffice.org

Pidgin.jpg

Pidgin. Pidgin este un program de mesagerie instantanee care va permite sa va conectati simultan la mai multe retele de chat. La momentul scrierii acestea includ AIM, Bonjour, IRC si Google Talk pentru a numi doar cateva. Din pacate, chat-ul Facebook nu mai este disponibil, deoarece reteaua sociala a renuntat la suportul pentru protocolul deschis de mesagerie XMPP.

Pidgin poate fi imbunatatit prin instalarea pluginurilor terta parte . Unele dintre acestea va permit sa va conectati la alte retele de chat, cum ar fi Skype, in timp ce altele pot fi folosite pentru a va proteja conversatiile, de exemplu pluginul de mesagerie OTR (Off the Record).

Site web: https://pidgin.im

Mozilla Firefox.jpg

Mozilla Firefox. Firefox este browserul web implicit pentru un numar de distributii Linux, cum ar fi Ubuntu si Linux Mint. Interfata simpla si fluida a browserului este una dintre multele sale atractii. Firefox va reda videoclipuri YouTube chiar de pe lilieci si poate descarca pluginuri pentru a va juca alte formate. De asemenea, browserul se actualizeaza de la inceput, ceea ce inseamna ca aveti intotdeauna cea mai recenta versiune.

Firefox accepta o serie de extensii pentru a va imbunatati experienta web si puteti personaliza mai mult browserul prin intermediul paginilor de completare Mozilla , unde este posibila instalarea unei teme colorate.

Site web: https://www.mozilla.org/en-GB/firefox/new

GIMP.png

GIMP. GIMP (GNU Image Manipulation Program) este un editor de imagini gratuit. Acesta poate fi folosit pentru a edita si retusa imaginile prin redimensionare, adaugand straturi si alte efecte speciale. Puteti accesa aceste informatii prin intermediul unei cutii de instrumente la indemana sau prin meniurile derulante. Consultati ghidul nostru despre cum sa utilizati GIMP aici . Site-ul GIMP in sine are, de asemenea, o mare selectie de tutoriale .

Daca sunteti obisnuiti cu Adobe Photoshop, poate dura ceva timp pentru a va adapta la interfata GIMP, dar poate face aproape tot ceea ce este capabil sa faca editorii de imagine profesionisti. Puteti adauga chiar si anumite pluginuri Photoshop in GIMP.

Implicit, programul suporta mai putin de 100 MB de spatiu, ceea ce reprezinta un alt avantaj considerabil, in special pentru cei care nu au capacitatea de stocare.

Site web: https://www.gimp.org

ClamTk.jpg

ClamAV / ClamTk. Desi masinile Linux nu pot fi afectate de virusii proiectati sa infecteze Windows, PC-ul dvs. poate transmite in mod accidental fisiere daunatoare catre alte computere, de exemplu intr-un atasament de e-mail. Si in aceste zile, exista chiar si unele incidente de malware care vizeaza sistemele Linux .

 

Scanerul antivirus ClamAV  poate detecta multe tipuri de malware. Este adesea folosit pe serverele de mail, dar va functiona si pe sistemul desktop daca doriti sa scanati fisiere sau foldere.

In mod implicit, ClamAV poate fi folosit numai din linia de comanda, dar puteti utiliza Synaptic pentru a instala " clamtk " si "clamtk-nautilus" pentru a va permite sa scanati sistemul si fisierele individuale cu cateva clicuri ale mouse-ului.

Site web: https://www.clamav.net

Audacity.jpg

Audacity. Audacity este un program de editare, care va permite sa inregistrati si sa va distrati cu audio. Audacity nu numai ca poate inregistra simultan audio de la diverse intrari (de exemplu, un microfon USB sau o chitara electrica), dar poate si sa ajusteze si sa editeze clipuri. In plus, suporta mai multe piste, permitandu-va, de exemplu, sa inregistrati versuri si sa copiati muzica separat.

 

Software-ul suporta, de asemenea, o serie de efecte audio, cum ar fi reducerea zgomotului, asa cum este detaliat in manualul sau extrem de cuprinzator, care este cuplat impreuna cu Audacity si disponibil online . Audacity accepta, de asemenea, pluginuri VST (Virtual Studio Technology). Melodiile pot fi exportate intr-un numar de formate de sunet populare, cum ar fi WAV, OGG si MP3.

Site web: http://www.audacityteam.org

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign