Meniu

Instrumente pentru a crea cu usurinta propriul Linux Distro

Cand exista atat de multe distrouri Linux, probabil ca va intrebati de ce ar trebui sa v-a creati propriul distro, in loc sa obtineti unul consacrat.

Cu ajutorul instrumentelor potrivite, crearea unui distribuibutii Linux nu este la fel de grea cum pare, desi este nevoie de timp. Exista o multime de instrumente pentru acest scop - unele dintre ele sunt universale, iar altele sunt specifice.

1. Respins Linux Linux Respin este un fork Remastersys. Cu ani in urma, Remastersys a fost unul dintre cele mai populare instrumente pentru a crea propriul distribuitor Linux si / sau o copie de siguranta a sistemului de operare. Linux Respin nu ofera la fel de mult ca la un Remastersys obisnuit, dar totusi face o treaba buna daca utilizati un distro pentru care este disponibil. Linux Respin este disponibil numai pentru Debian, Mint si Trisquel. Ceea ce nu-mi place despre acest instrument este documentatia lui aproape inexistenta.

2. Kitul Linux Live Kitul Linux Live este un alt instrument pe care il puteti utiliza pentru a va crea propriul distro sau pentru a crea o copie de rezerva a sistemului. Prefera Debian, dar din fericire poate fi rulata si pe alte distrouri, cu conditia ca acesta sa sustina modulele kernel aufs si squashfs. Kitul Linux Live are un expert foarte scurt  - urmati pasii si ati terminat.

3. Ubuntu Imager Ubuntu Imager este un instrument bun pentru a va crea propriul distributie bazata pe Ubuntu. Nu este singura aplicatie pentru Ubuntu, dar din moment ce este una buna, am ales sa o mentionez pe aceasta lista.

4. Linux de la Scratch Daca doriti sa aveti control absolut asupra a ceea ce este inclus in distro si aveti o multime de timp liber, puteti sa aruncati o privire la proiectul Linux de la Scratch. LFS are o documentatie foarte extinsa si este o resursa excelenta de invatare despre Linux in general, nu doar cum sa va creati distro. Linux de la Scratch va permite sa va construiti propriul sistem personalizat Linux complet din codul sursa. LFS nu este exact un instrument, la fel ca restul de pe aceasta lista, dar il puteti folosi in acelasi scop - pentru a va crea propria distribuitie Linux.

5. Instrument Module Slax Daca sunteti in cautarea unui instrument usor de folosit si va place Slax - o distributie bazata pe Slackware, sunteti norocosi deoarece au un instrument online pe care il puteti utiliza pentru a alege modulele pe care doriti sa le includeti in distro. Navigati prin categoriile de programe si alegeti aplicatiile pe care le doriti. Adaugati-le la constructie. Nu va faceti griji daca pierdeti un lucru sau doua, deoarece puteti adauga intotdeauna mai multe aplicatii dupa ce le creati si executati.

6. Live Magic Live Magic este inca un instrument Debian pentru creatia distro. Poate crea CD-uri, USB-uri si imagini netboot. Este mult mai simplu de utilizat decat unele dintre celelalte aplicatii de pe aceasta lista, cum ar fi Remastersys, dar nu utilizeaza sistemul dvs.  pentru a construi imaginea. Programul va trage pachetele din depozite  si le va instala in imagine.

7. Instalinux Lucru foarte interesant despre Instalinux este ca va permite sa creati o imagine ISO online. Pe site-ul Web puteti alege ce distributie sa se bazeze (de exemplu, CentOS, Debian, Fedora, Mint, OpenSUSE, Stiintifice si Ubuntu) si ce versiune a distroului selectat, precum si a pachetelor. Instalinux creeaza un ISO de bootare mic (aproximativ 30Mb), care, la pornire, va incepe instalarea si va prelua celelalte pachete de pe Internet. Acesta poate fi instrumentul cel mai versatil din lista, iar interfata web il face extrem de simplu de utilizat. Cu toate acestea, nu va va oferi un mediu complet pentru desktop.

8. Studio SUSE Pentru utilizatorii SUSE, cea mai buna alegere este SUSE Studio. Oarecum similar cu programul Instalinux, studioul SUSE va permite sa utilizati o interfata web pentru a crea o distributie personalizata. Medii suportate: CD, DVD, USB stick, hard disk, VMware, VirtualBox si Xen. Pentru a-l folosi, trebuie sa deschideti un cont - acest lucru este simplu deoarece utilizeaza optiunea Single Sign On si puteti intra rapid in contul dvs. Google, Facebook etc. Aveti posibilitatea sa alegeti ce versiune de SUSE sa foloseasca ca baza, daca doriti versiunea de server sau nu, si care desktop.

Sper ca aceste instrumente pentru crearea propriei distribuitii Linux sunt de ajutor pentru tine.

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign