Ce trebuie să faci după ce instalezi Redcore Linux.

Tutoriale

Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le faceți după ce instalați Redcore Linux. Nu toate sunt importante și nu trebuie să le faceți exact cum scrie mai jos, dar sunt câteva treburi care sunt importante și trebuie să le faceți.

1. Primul lucru pe care trebuie să îl faceți și este important, poate cel mai important este să actualizați sistemul.

1.1 Mergi la „Meniu – Unelte de sistem – Sisyphus GUI”. În fereastra care sa deschis introduci parola după care se deschide managerul de programe.

Jos de tot sunt cinci butoane, cel din mijloc este butonul pentru actualizarea sistemului. Dai clic pe el și aștepți până când acea bară albastră dispare.

1.2 Sistemul se mai poate actualiza și din terminal. Mergi la „Meniu – Unelte de sistem – QTerminal

$ su
# sisyphus update
# sisyphus upgrade

2. Trebuie să îndepărtezi aplicațiile orfane sau care nu mai sunt necesare sistemului

2.1 Mergi la „Meniu – Unelte de sistem – Sisyphus GUI”. În fereastra care sa deschis introduci parola după care se deschide managerul de programe.

Jos de tot sunt cinci butoane și în dreapta este un buton cu un coș de gunoi pe el, dai clic pe el și aștepți până când acea bară albastră dispare.

Nu am mai pus imagini pentru că este exact ca la pasul 1.

2.2 Din terminal trebui să rulezi următoarea comandă. Mergi la „Meniu – Unelte de sistem – QTerminal”.

$ su
#sisyphus remove-orphans

3. Trebuie instalate codec-uri și unelte de arhivare. Aceste aplicații sunt următoarele:

- Unelte de arhivare -
cabextract lzip p7zip rar unrar unzip zip 

- Codecuri video și audio -
ffmpegthumbs faac faad2 flac gst-plugins-bad gst-plugins-base gst-plugins-good gst-plugins-ugly gstreamer libdvdcss libmad libmpeg2 libpng opus portaudio x264 x265 gst-plugins-meta cdparanoia lame mpg123 vorbis-tools ffmpeg ffmpegthumbnailer

3.1 Mergi la „Meniu – Unelte de sistem – Sisyphus GUI”. În fereastra care sa deschis introduci parola după care se deschide managerul de programe.

În căsuța de căutare tastezi numele fiecărei aplicați, selectezi aplicația după care apeși butonul de instalare (primul din stânga jos.)

3.2 Din terminal este mult mai ușor pentru că rulezi o comandă cu toate aplicațiile de mai sus.
Mergi la „Meniu – Unelte de sistem – QTerminal”.

$ su
# sisyphus install cabextract lzip p7zip rar unrar unzip zip ffmpegthumbs faac faad2 flac gst-plugins-bad gst-plugins-base gst-plugins-good gst-plugins-ugly gstreamer libdvdcss libmad libmpeg2 libpng opus portaudio x264 x265 gst-plugins-meta cdparanoia lame mpg123 vorbis-tools ffmpeg ffmpegthumbnailer

La sfârșitul informației apeși tasta y și enter ca să se instaleze toate aplicațiile.

4. Instalarea programelor de securitate.

Pe lângă securitatea inclusă implicit în sistem mai trebuie să instalezi un antivirus și un firewall. Acestea sunt ClamaAV și UFW.

5. Instalarea unui program pentru bateria laptopului.

Aplicația se numește laptop-mode-tools și după instalare se mai fac unele setări.

6. Protejarea ochilor cu o aplicație simplă. Redshift se numește aplicația și trebuie editată manual pentru a funcționa.

7. Instalarea programelor preferențiale. Aceste programe le puteți instala din managerul de programe Sisyphus GUI sau din terminal cu ajutorul comenzi „sisphus install …

 

PS. Pentru punctele 4, 5 și 6 voi face articole separate pentru că este mai mult de scris.

2 thoughts on “Ce trebuie să faci după ce instalezi Redcore Linux.

  1. Cristian, scuze, am găsit o mică inadvertenţă. Comanda, în terminal, pentru îndepărtarea aplicaţiilor orfane, este: # sisyphus remove-orphans (în articol este scris orphane …) Am observat privind cu atenţie imaginea salvată în timpul procesului, prezentată de tine în articol. Iartă … Ţin să îţi mulţumesc, din tot sufletul, pentru extraodinara ta muncă de explicare şi promovare a acestui SO, care se numeşte, simplu, dar nu simplist, inegalabilul LINUX ! Dumnezeu să-ţi răsplătească, în veacul de acum şi în cel viitor, pentru efortul depus în sprijinul comunităţii LINUX ! God bless you !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *