Cum mi-am personalizat distribuția

Noutăți

Așa cum am mai scris de câteva zile am instalat distribuția Ubuntu 17.10 pentru a o testa și pentru că am vrut să văd cum este acum că a trecut la mediul de lucru GNOME.

Rar folosesc o distribuție fără a o personaliza și dacă stau să mă gândesc bine toate distribuțiile folosite le-am personalizat. Sistemul de operare actual arată ca în pozele de mai jos:

Și acum să vă povestesc cum am făcut acest lucru. În primul rând m-am folosit de pachetul de teme de la Pop!_OS și de câteva extensii de la GNOME Extensions. Destul de simplu până aici :), oricum greu nu este dar îți ia ceva timp până găsești ce vrei plus configurarea sistemului.

Tema folosită se numește Pop!_theme și se instalează folosind linia de comandă. Deschideți un terminal și tastați următoarele comenzii:

sudo add-apt-repository ppa:system76/pop
sudo apt update
sudo apt install pop-theme

Extensiile pentru GNOME sunt: AlternateTab, Appfolders Management extension, Apt Update Indicator, Auto Move Windows, Caffeine, Coverflow Alt-Tab, Dynamic Panel Transparency, Dynamic Top Bar, Freon, Launch new instance, Native Window Placement, NetSpeed, OpenWeather, Screenshot Window Sizer, Ubuntu AppIndicators, Ubuntu Dock ONOFF, User Themes și windowNavigator. O parte din aceste extensii sunt instalate implicit.

Pentru a instala cât mai ușor extensiile de mai sus trebuie să instalezi extensia „GNOME Shell integration” în Chromium sau Firefox. Și pentru a configura extensiile ai nevoie de GNOME Tweak Tool pe care îl poți instala din centrul de programe sau din terminal în distribuție.

sudo apt install gnome-tweak-tools

Transparența panourilor am făcut-o cu ajutorul extensiei Dynamic Top Bar și panoul din stâng l-am configurat să se ascundă automat când se deschide o fereastră pe tot ecranul.

NetSpeed

Când pornesc terminalul îmi arată informații despre sistem, acest lucru se face cu ajutorul aplicației neofetch care se instalează astfel:

sudo apt install neofetch

După care se editează fișierul .bashrc care este ascuns. Pentru ca fișierele ascunse să fie vizibile apăsați combinația de taste Ctrl+h, acum căutați fișierul amintit mai sus și la sfârșitul textului de acolo scrieți „neofetch”, salvați, închideți și ascundeți fișierele cu combinația de taste amintită mai sus.

O personalizare care merită amintită și descrisă este despre cum am reușit să creez categoriile din meniu. Pentru acest lucru m-am folosit de extensia „Appfolders Management extension” și categoriile le-am creat direct din meniu dând clic dreapta pe aplicația care am vrut să o mut într-o anumită categorie. La clic dreapta apare un meniu de unde ai posibilitatea să creezi categoria dorită dar și să muți aplicația într-o categorie existentă.

Tot ce apare în plus pe lângă informațiile implicite în panoul de sus le-am pus cu ajutorul extensiilor și instalarea lor se face exact cum am descris în articolul despre NetSpeed.

Alte modificări majore, să le spun așa, nu am mai făcut la sistem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *