Cum se poate instala Mozilla Firefox Quantum în Ubuntu

Programe

Versiunea viitoare a navigatorului Mozilla Firefox se numește Quantum, deoarece este o versiune construită de la zero pentru a se mișca cât mai repede. Versiunea 57 a fost dezvoltată în limbajul de programare Rust în loc de C++ cum se făcea până acum.

Firefox Quantum în mod normal ar trebui să fie lansat luna aceasta și din fericire pentru cei care vor să îl folosească sau să îl testeze mai repede mai jos pot citi cum se poate instala în Ubuntu și derivate.

Mozilla are un PPA oficial pentru a testa versiunea beta. Puteți folosi același PPA (Personal Package Archives/Arhivă personală de pachete) pentru a instala Firefox Quantum.

Notă: Instalarea Firefox existentă va fi actualizată la o versiune instabilă de Quantum. Un număr de extensii și extensii existente nu vor funcționa în versiunea mai nouă.

Instalarea în modul grafic

Se merge pe situl PPA https://launchpad.net/~mozillateam/+archive/ubuntu/firefox-next unde se caută legătura „View package details”, se dă clic pe legătură după care se mai dă un clic pe prima legătură care apare acolo.

De acolo se descarcă următoarele: , și firefox_57.0~b14+build1-0ubuntu0.17.10.1_amd64.deb pentru versiune pe 64 de biți. Pentru versiunea de 32 de biți trebuie să vă uitați ca în loc de amd64 să scrie i386.

După ce s-a descărcat fișierul, se merge la directorul Descărcări/Download.

În funcție de distribuție se dă un clic sau două pe fiecare fișier în parte, se dă clic pe butonul „Instalare/Install” , după care se introduce parola în căsuța care apare pe ecran. Se așteaptă până când se instalează aplicația după care se poate închide fereastra.

Notă! Prima dată se instalează aplicația Firefox și pe urmă se instalează suportul pentru limbi.

Instalarea în modul terminal – metoda dpkg

După ce s-a descărcat se merge la directorul Descărcări/Download. Se dă clic dreapta întrun loc liber și din meniul care apare se dă clic pe „Open in Terminal” sau „Terminal”. După ce s-a deschis fereastra terminalului se rulează următoarele comenzi:

$ sudo dpkg -i *.deb

Dacă în timpul instalări apare un mesaj cum că nu s-a putut instala aplicația rulați următoarea comandă:

$ sudo apt install -f

Instalarea în modul terminal – metoda PPA

După ce s-a descărcat se merge la directorul Descărcări/Download. Se dă clic dreapta întrun loc liber și din meniul care apare se dă clic pe „Open in Terminal” sau „Terminal”. După ce s-a deschis fereastra terminalului se rulează următoarele comenzi:

$ sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/firefox-next
$ sudo apt update
$sudo apt upgrade

sau
$ sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/firefox-next
$ sudo apt update
$sudo apt install firefox

Dacă nu vă place puteți să dezinstalați aplicația și să ștergeți depozitul PPA și ce mai ușor se face din terminal cu ajutorul comenzilor următoare:

$ sudo apt remove --purge firefox
$ sudo add-apt-repository --remove ppa:mozillateam/firefox-next

Notă:
Pentru instalarea din terminal e foarte important de precizat că „*.deb” se referă la toate fișierele cu extensia deb. Deci „sudo dpkg -i *.deb” va instala toate deb-urile aflate în directorul respectiv, în care s-ar putea afla și deb-uri mai vechi, incompatibile sau pur și simplu care nu trebuie instalate.

Recomandat e ca fișierele indicate în articol să fie descărcate într-un director nou creat, ca să fim siguri că doar acelea se instalează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *