Cum se poate instala o aplicație în Ubuntu și nu se găsește în centrul de programe

Tutoriale

Tutorialul acesta este pentru Debian, Ubuntu, derivate și pentru acele persoane care au nevoie de o aplicație și nu se găsește în depozitul de programe al distribuției.

Așa cum am scris și în titlu, cum se poate instala o aplicație care nu se găsește în depozitul de programe? Acest lucru este destul de simplu și se poate face în două moduri. Aplicația dorită se poate instala exact ca în Windows cu un clic/două pe aplicație sau din terminal cu ajutorul comenzilor.

Ca exemplu o să mă folosesc de aplicația DeaDBeeF care nu se găsește în depozit la Ubuntu, nu știu la Debian cum este. Se merge pe situl aplicației http://deadbeef.sourceforge.net/, se caută butonul/pagina de descărcare/download și aici se caută legătură de descărcare care indică că se poate descărca fișierul .deb.

Instalarea în modul grafic

După ce s-a descărcat fișierul, se merge la directorul Descărcări/Download.

În funcție de distribuție se dă un clic sau două pe fișier, se dă clic pe butonul „Instalare/Install” , după care se introduce parola în căsuța care apare pe ecran. Se așteaptă până când se instalează aplicația după care se poate închide fereastra.

Instalarea în modul terminal

După ce s-a descărcat se merge la directorul Descărcări/Download. Se dă clic dreapta întrun loc liber și din meniul care apare se dă clic pe „Open in Terminal” sau „Terminal”. După ce s-a deschis fereastra terminalului se rulează următoarele comenzi:

$ sudo dpkg -i *.deb

Dacă în timpul instalări apare un mesaj cum că nu s-a putut instala aplicația rulați următoarea comandă:

$ sudo apt install -f

De acum înainte puteți folosi aplicația fără nici o problemă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *