De ce Arch Linux este atât de provocator și care sunt avantajele sale

Noutăți

Arch Linux este printre cele mai populare distribuții GNU/Linux și a fost lansat pentru prima dată în 2002, de Aaron Grifin. Această distribuție are scopul de a oferi utilizatorilor un sistem de operare simplu, minimalist și elegant, dar publicul țintă nu este unul novice. Arch încurajează implicarea comunității și se așteaptă ca un utilizator să depună eforturi pentru a înțelege mai bine modul în care funcționează.

Mulți utilizatori mai vechi de Linux cunosc cum stă treaba cu Arch Linux, probabil că nu ști nimic dacă ești nou venit în privința utilizări acestuia pentru al folosi în activitatea de zi cu zi. Nu sunt un utilizator de Arch, dar din experiența mea pot spun că sunt avantaje și dezavantaje pe care le vei experimenta în timp ce îl folosești.

1 Pro: Îți construiești propriul sistem de operare

Alte distribuții populare, cum ar fi Fedora și Ubuntu, sunt lansate cu tot ce trebuie, la fel ca Windows și macOS. Arch, pe de altă parte, îți permite să dezvolți sistemul pe gustul tău. Dacă ești în măsură să realizezi acest lucru, vei ajunge să folosești un sistem exact așa cum îți dorești.

Contra: Instalarea este un proces complicat.

Instalarea distribuției Arch Linux este de departe o plimbare într-un parc. Vei fi nevoit să înțelegi diferite comenzi rulate în terminal și a componentelor cu care vei lucra, deoarece trebuie să le alegi singur. Până acum ți-ai dat seama că acest lucru necesită un pic de lectură.

2. Pro: Fără programe bloatware și servici inutile

Deoarece Arch îți permite să alegi propriile componente, nu mai trebuie să te ocupi de o grămadă de programe pe care nu le dorești. În schimb, distribuțiile precum Ubuntu vin cu un număr mare de aplicații instalate implicit și servicii preinstalate, pe care probabil nu le vei folosi.

Arch Linux îți salvează timpul post-instalare. Pacman este o aplicație minunată, este managerul de pachete pe care Arch îl folosește în mod implicit. Există și o alternativă numită Pamac.

3. Pro: Fără versiuni noi

Arch Linux folosește modelul de actualizare continuă și asta este un lucru foarte folositor. Aceasta înseamnă că nu mai trebuie să îți faci griji cu privirea la instalarea noi versiuni. Odată ce ai instalat Arch, actualizările de sistem vor apărea încontinuu și în mod implici vei folosi întotdeauna cea mai recentă versiune.

Contra: Unele actualizări îți pot defecta sistemul

În timp ce actualizările vin în mod continuu, trebuie să urmărești în permanență ce se întâmplă. Nimeni nu cunoaște configurație specifică a calculatorului tău și noile actualizări nu sunt testate așa cum trebuie. Dacă nu ești atent, distribuția se poate defecta.

4. Pro: Arch este bazat pe comunitate

Utilizatori de Linux au, în general, un singur lucru în comun: Nevoia de independență. Deși cele mai multe distribuții Linux au puține legături corporative, există însă câteva care nu pot fi ignorate. De exemplu, o distribuție bazată pe Ubuntu este influențată de orice decizie a firmei Canonical.

Dacă încerci să devii și mai independent cu utilizarea calculatorului, atunci Arch Linux este cel pe care trebuie să îl folosești. Spre deosebire de majoritatea distribuțiilor, Arch nu are nici o influență comercială și se concentrează asupra comunității.

5. Pro: Arch Wiki, o documentație completă

Arch Wiki este o bibliotecă cu tot ce trebuie să ști despre instalarea și întreținerea fiecărei componente din sistemul Linux. Lucru minunat în legătură cu acest sit este că, chiar dacă folosești o altă distribuție Linux diferită de Arch, vei găsi în continuare informații relevante. Acest lucru se datorează faptului că Arch utilizează aceleași componente de programe ca multe alte distribuții Linux, iar ghidurile și remedierile sale se aplică uneori tuturor.

6. Pro: Puteți folosi AUR (Arch User Repository / Depozitul utilizatorilor Arch)

Depozitul utilizatorilor Arch (AUR) este o vastă colecție de programe de la membrii comunității. Dacă ești în căutarea uni program care nu este încă disponibil în depozitul Arch, îl vei găsi cu siguranță pe AUR.

AUR este menținut de utilizatori care compilează și instalează programele de la sursă. De asemenea, utilizatorii au dreptul să voteze pachetele pe care le primesc, astfel programele vor ajunge mai vizibile pentru alți utilizatori.

Este Arch Linux pentru tine?

Arch Linux are multe avantaje decât dezavantaje, inclusiv cele care nu sunt în această listă. Procesul de instalare este lung și prea tehnic pentru un utilizator non-Linux sau novice, dar cu suficient timp și capacitatea de a maximiza productivitatea folosind wiki și altele asemenea, ar trebuie să reușești.

Arch Linux este o distribuție excelentă, nu în ciuda complexității sale, ci din cauza acesteia. Și se adresează cel mai mult celor care sunt gata să facă ceea ce trebuie de făcut, având în vedere că trebuie făcute temele și să exersezi cu multă răbdare.

În momentul în care construiești acest sistem de operare de la zero, înveți multe detalii despre GNU/Linux și vei ști tot timpul ce se întâmplă cu calculatorul tău.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *