Impresia mea despre AcademiX GNU/Linux 1.0

Noutăți

Toate testările mele făcute distribuției sunt făcute din punctul de vedere al unui utilizator simplu de calculator, nu am făcut teste avansate pentru că pe mine nu mă interesează acest lucru.

Am ars imaginea .iso pe o memorie USB a cărei inscripționare (ardere) a decurs fără nici o problemă din Linux Mint 18.3 cu ajutorul aplicației mintstick.

La prima bootare de pe stick apare un meniu simplu cu trei opțiuni

 • academix gnu/linux live.
 • academix live with localisation suport.
 • graphical academix installer.

Pentru început am ales a două opțiune pentru pornirea distribuției, opțiune care m-a dus la o listă de țări, unde am ales România și distribuția a pornit cu interfața în limba Română cea ce este un lucru foarte bun.

În acest punct AcademiX are un mare minus, îi lipsește modulul de instalare și este prima dată când văd o distribuție care să nu aibă acest modul pe desktop sau în meniu. Așa că am fost obligat să repornesc sistemul pentru a intra din nou în meniul de boot pentru a alege ultima opțiune. Sunt sigur că nici prima opțiune din meniul de boot nu are modulul de instalare.

Înainte să trec mai departe trebuie să scriu și despre grafică, care arată foarte bine cu o temă nici prea veche dar nici prea moderă, în schimb tema pentru pictograme este una moderă și aduce un plus designe-ului implementat. Ce nu mi-a plăcut este imaginea de fundal care are scrisul foarte blurat și marginile pixelate, acest lucru deranjează destul de tare la ochii.

Am trecut la opțiune cu numărul 3 care m-a dus direct la modulul de instalare care este exact ca cel de la Debian, pe site scrie că au venit cu un nou installer.

Am trecut destul de repede de primele setări despre locație, limbă, tastatură – m-am bucurat să văd că îmi recunoaște și vede rețeaua wireless. Restul setărilor și a instalări sistemului a decurs destul de repede, undeva la 10 minute asta pe laptopul copiilor care este un i3 generația a 2-a cu 4GB RAM.

După instalare și repornire m-a întâmpinat ecranul de autentificare unde mi s-a cerut user-name și parola pentru a putea accesa sistemul, și din punctul meu de vedere este un minus pentru această distribuție mai ales că este creată pentru sistemul educațional. Mă întreb cine stă să introducă parola la 20/25 de calculatoare? Cred că nimeni și la acest pas autentificarea ar trebui să se facă automat, cel puți așa văd eu lucrurile dar cu siguranță pot să mă înșel pentru că nu lucrez în domeniu.

Distribuția instalată se mișcă foarte repede și programele cum sunt LibreOffice și Mozilla Firefox se pornesc repede. Programele și sistemul nu sacadează sau să se blocheze de loc cea ce este un lucru foarte bun, se vede că la acest capitol s-a lucrat destul demult și cu atenție.

Singura aplicație care s-a pornit greu a fost centrul de programe EDU și bănuiesc că acest lucru se întâmplă din cauza a două lucruri. Prima este că centrul software este foarte încărcat cu aplicații și a doua este din cauza server-ului unde este găzduit acest centru.

Am trecut la instalarea aplicației Blender care s-a executat destul de repede, ținând cont că este destul de mare. Am mai testat instalarea unei aplicație mult mai mare și aceasta s-a instalat destul de repede, așa că până aici totul este bine.

În timp ce se instala acea aplicația la care nu îi mai țin minte numele, dar știu că era din categoria „Biologie”, am decis să caut pe grupul de Facebook AcademiX o problemă observată. După ce am găsit postarea am trecut la verificarea problemei.

La testarea „Test Speakers” am observat că nu se aude nici un sunt în difuzoarele laptopului și am zis să pornesc un clip de pe YouTube. Am deschis meniul unde am observa că, categoria „Biologie” nu există și am căutat programul la care i-am dat să se instaleze. Când am observat că nu există de loc în meniu m-am uitat în panou după fereastra centrului EDU.

Aceasta nu mai există deschisă, cea ce înseamnă că s-a închis singură dar din păcate nu s-a mai deschis nici o altă fereastră când am încercat să pornesc centrul EDU. După câteva minute de pauză spre suprinderea mea EDU s-a pornit fără probleme și aplicația era instalată în categoria „Educație” din meniu.

Am trecut mai departe la testarea sonorului cu ajutorul celei mai mari platforme de conținut audio, YouTube, unde totul a decurs normal. Am descărcat o melodie de pe internet și am pornit-o cu mpv Media Player unde la fel a decurs totul normal și bine. Cu siguranță ceva lipsește din sistem de nu merge „Test Speakers” din setări.

În rest așa la prima vedere totul merge cum trebuie, în afară de acele mici probleme descris mai sus. Sper ca în timp să nu apară alte probleme mai mult sau mai puțin grave.

Descărcare

Galerie foto și video

5 thoughts on “Impresia mea despre AcademiX GNU/Linux 1.0

 1. Deci, nu merge, nu porneste nici de pe stick nici in masina virtuala. Din clipul tau nu pot sa spun decat ca arata invechit. Tema veche, pictograme ciudate si lipsite de eleganta, o poza de fundal penibila iar Mate nu mai reprezinta o alegere pentru nimeni. Tu ai sugerat deja acest lucru si te aprob si eu. Nu va prinde deoarece nu vorbeste pe limba elevilor.

  1. În general în școli un sistem de operare trebuie să fie funcțional și mai puțin elegant.
   Per total sistemul este foarte bun iar tema se poate schimba foarte ușor.

  2. @Radu daca nici in masina virtuala nu merge poate ca ar trebui sa mai inveti… fara suparare!
   Linux presupune inainte de toate configurare nu totul prestabilit, un dezvoltator nu poate sa ia in calcul toate optiunile fiecaruia in materie de wallpaper /icon. De fapt fiecare roman cu wallpaperul lui si icon personalizat pentru el…
   Deocamdata Mate este cu mult peste ce ofera Gnome3/ KDE /LXDE etc. Poate ca ar trebui sa va uitati la menu dupa ce se instaleaza o aplicatie noua si sa vedeti care au probleme si care nu … Pana in prezent am instalat de zeci de ori cam toate aplicatiile pentru educatie prezente pe Debian/surogate datorita faptului ca nu toate pachetele deb se instaleaza corespunzator pe Gnome3/KDE/LXDE etc Ori poate sa va uitati la consum si functionalitate. O spune unul care a facut pana acum sute de iso si pe putin o mie de masini virtuale (vmware/qemu/virtual box) utilizand iso din cam tot spectrul Linux cel putin in ultimii 3 ani si + 30 de pachete deb in majoritate evitate cu grație de majoritatea distributiilor Linux

   Uite aici laborator virtual evitat cu “gratie” de toate distro Linux , “debianizat” de catre mine cu acordul realizatorilor laboratorului virtual. “Founded in 2002 by Nobel Laureate Carl Wieman”, asta iti spune ceva?

   https://phet.colorado.edu/

   Ori laboratorul virtual de robotica versiunea educationala realizat de catre
   http://www.coppeliarobotics.com

   Ori cele de la :
   http://star.mit.edu/

   Ori poate microscopul virtual de la Nasa evitat cu multa gratie de toate distributiile Linux:
   http://virtual.itg.uiuc.edu/

   Astea de mai sus inseamna EDUCATIE la nivele inalte nu icon si wallpaper…Si culmea ca toate sunt gratuite si toate evitate de catre dezvoltatorii Linux! Lista este cum mult mai lunga…
   In AcademiX ai destule laboratoare virtuale, + 130 de aplicatii pentru educatie functionale ceea ce nu a reusit nicio distributie Linux pentru educatie sa aduca. Nici Skolelinux (de fapt un Debian pentru educatie si care are exact acelasi installer ca si Debian), nici Uberstudent nici Edubuntu. Daca nu esti convins te rog sa studiezi toate aceste distributii. Fiecare isi instaleaza ce vrea in AcademiX cu ajutorul EDU realizat pe categorii de educatie, nu sunt adeptul de a forta userul sa utilizeze aplicatiile pe care le vreau eu. De aia si iso are doar 1,2 Gb in comparatie cu alte distributii care vin cu slana si ceapa dupa ele +2Gb…
   Per ansamblu, AcademiX lasa loc userului sa configureze/instaleze cam tot ce doreste in conditiile unui consum redus de resurse. Si nimeni nu interzice instalarea Gnome3/KDE/LXDE etc , userul poate sa instaleze foarte usor oricare din ele… Dar nah lenea este cucoana mare in Romania…

   1. pai..cam da. Mate daca e integrat bine intrun os, e o placere si stabil, confortabil, daca ii intrebi pe vechii utilizatori de ubuntu, pana ubuntu a trecut pe gnome3..majoritatea regretau amarnic schimbarea, eu sunt fan ubuntu mate dar am avut probleme cand aveam putini rami 2gb si am trecut pe lubuntu si peppermint..poate revin la mate cu linuxmint 19..
    academix..pai un user linux care prezuma ca asa cum instalezi linux, asa folosesti in veci..cred ca amnezia la apucat
    ..in 3min ii schimbi tema , wall, icon…mai ales in mate unde e foarte usor de operat

 2. Deci domnule Radu , daca nu stiti sa instalati / masterizati un ISO asta nu este vina celor din AcademiX . AcademiX a fost si este in continuare instalata fie pe o masina virtuala fie pe un stick , deci sfatul meu : invata domnule sa folosesti Linux inainte de a da opinii gresite .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *