Instalarea și setarea antivirusului ClamAV în Redcore Linux

Programe Tutoriale

În mod normal o distribuție GNU Linux nu are nevoie de antivirus pentru că virușii pentru aceste distribuții sunt foarte rari. Totuși este bine să ai un antivirus instalat și din când în când să îl mai pui să scaneze pentru simplu motiv că în caz că ești nevoie să dai un fișier unui utilizator de Windows, să nu îi virusezi sistemul.

În Redcore Linux se poate instala antivirusul ClamAV care este unul dintre cei mai buni și cel mai folosit pe sistemele GNU Linux. Instalarea acestui program se poate face din managerul de pachete Sisyphus GUI sau din terminal.

Instalare

1. Instalare din managerul de programe Sisyphus

Se merge la „Meniu – Unelte de sistem – Sisyphus GUI”.
După ce dați un clic pe aplicație să o deschideți, vă va apărea o mică fereastră unde trebuie să introduceți parola de administrator (root) și numai după aceea se va deschide managerul de aplicații.

 

În căsuța de căutare scrieți clamav și clamtk, când apare aplicația o selectați după care dați un clic pe butonul „Install package”, care este primul din dreapta.

2. Instalare din terminal

Se pornește terminalul de la „Meniu – Unelte de sistem – QTerminal”.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te autentifici ca și administrator (root) după care introduci comenziile pentru instalarea antivirusului.

$ su
# sisyphus install clamav clamtk


Configurare

Recomand configurarea antivirusului să se facă din terminal pentru că se face mult mai repede. Dar se poate face și din mediul grafic.

1. Actualizarea bazei de date
Se poate face din mediul grafic sau din terminal.

1.1 Pentru actualizarea din mediul grafic mergeți la „Meniu – Accesorii – ClamTk”.

În aplicație mergeți la categoria „Actualizări” și dați un dublu clic pe butonul „Actualizare” și „Actualizare asistent”.

La „Actualizare asistent” trebuie să selectați opțiunea „Calculatorul va primi actualizări automate” după care apăsați butonul „Aplică”.

1.2 Pentru a actualiza din terminal trebuie să rulați următoarea comanda:

$ su
# freshclam -v --debug

2. Setare pentru scanare automată

Se merge la „Meniu – Accesorii – ClamTk”. După deschiderea aplicației se merge la categoria „Configurație – Planificator”.

În partea de sus se poate seta ora și minutele când să se facă actualizarea antivirusului. După ce ați adăugat ora și minutele trebuie să apăsați pe butonul acelea verde în formă de plus.

2.2 Pentru ca ClamAV să poată scana singur trebuie editat fișierul „/etc/conf.d/clamd”. Prima dată trebuie verificat fișier să arate astfel:

START_CLAMD=yes
START_FRESHCLAM=yes
CLAMD_NICELEVEL=3
FRESHCLAM_NICELEVEL=19

Verificare fișierului se face cu comanda:

# cat /etc/conf.d/clamd

Dacă totul este în regulă se poate seta clamd pentru pornirea automată rulând comenzile:

# rc-update add clamd default
# /etc/init.d/clamd start

1 thought on “Instalarea și setarea antivirusului ClamAV în Redcore Linux

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *