Laptop transformat în terminal web

Noutăți

Sunt acele distribuții GNU Linux la care se pornește automat un navigator web și restul aplicațiilor și serviciilor sunt blocate. Așa am vrut eu să fac din Redcore Linux pe laptopul copiilor.

Am instalat distribuția românească, am dezinstalat tot ce nu îmi trebuia și am instalat Mozilla Firefox, după care l-am setat să pornească automat. A mers câteva zile și pentru copii era perfect, dar mie nu îmi plăcea pentru că dura prea mult pornirea sistemului și deschiderea navigatorului.

După câteva discuții pe IRC cu echipa Redcore am început să șterg interfața grafică LXQt și am lăsat doar managerul de ferestre Openbox. Se comporta la fel ca și cum ar fi cu LXQt și nu am mai avut răbdare să stau să îmi bat capul pentru că era destul de târziu și nici nu am mai avut chef de umblat pe dedesubturile lui Redcore.

Rapid am descărcat două distribuții construite exact cum vreau eu, Webconverger și Porteus Kiosk, le-am ars pe o memorie USB și am trecut la testarea lor așa în mare. Nu am nevoie de zile întregi de teste pentru a vedea de ce am nevoie.

Prima dată am testat Webconverger care este o distribuție superbă doar pentru accesarea internetului. Singura problemă care mă deranjează la acest sistem și pentru care nu îl folosesc este că nu vrea să meargă dacă calculatorul nu este conectat la internet prin cablu.

Am început să testez și Porteus Kiosk care înainte de instalare te pune să faci câteva setări, cum ar fi selectarea conectări la internet (cablu sau wireless), alegerea navigatorului (firefox sau chrome) plus alte setări mai mult sau mai puțin importante.

Așa că în final am instalat pe laptop-ul copiilor Porteus Kiosk cu setarea pagini de pornire YouTube și totul este cum trebuie.

Diferențe mari la pornirea sistemului între Porteus Kiosk și Redcore nu sunt, dar măcar distribuția este setată așa cum am vrut eu și la copii le este de ajuns, că altceva în afară de YouTube nu folosesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *