Nelămuriri despre GNU Linux

Cu acest articol vreau să clarific câteva nelămuriri ce țin de distribuțiile GNU Linux și din păcate mulții utilizatori le încurcă, cunosc informații greșite sau nu știu nimic, dar în ciuda acestor lucruri își dau cu părerea și mai și țin de sfaturile lor.

Notă! Orice nelămurire aveți puteți să lăsați un comentariu mai jos și o să vă răspund cu drag.

 • În primul rând Linux nu este un sistem de operare sau o distribuție, pur și simplu este un kernel/nucleu. Sistemul de operare se numește GNU Linux pentru că GNU este doar o parte a sistemului și fără nucleu Linux nu funcționează.
 • Când cineva întreabă care este cea mai bună distribuție o parte din utilizatori țin dinadins că sistemul cutare este cel mai bun. Nici o distribuție nu este cea mai bună, dar mult dintre ele se apropie de cerințele utilizatorilor și pentru a fi descoperi trebuie încercate/testate cât mai multe variante de GNU Linux.
  • Pot spune că Gentoo sau LFS (Linux From Scratch) se apropie de „cel mai bun sistem” pentru că aceste două se compilează după componentele hardware pe care le are calculatorul de care se folosește fiecare.
 • Linux Mint este bazat pe alte două versiuni de GNU Linux. Cea mai folosită este bazată pe Ubuntu și vine cu mediile de lucru Cinnamon, MATE și Xfce; la aroma cu KDE o să renunțe din 2018. A doua versiune de Mint este bazată pe Debian și se numește LMDE (Linux Mint Debian Edition).
 • Am citit că Ubuntu nu se mai bazează pe nimic, cea ce este total greșit pentru că Ubuntu are la bază ediția instabilă a Debian și anume Debian Sid (unstable).
 • Unele aplicații pentru linia de comandă din distribuțiile GNU Linux au un nume foarte scurt și sunt folosit pentru a instala programe. Aceste au diverse nume (apt, yum, dnf etc) și sunt managere de programe; și nu sunt arhitectură de sistem cum mai sunt numite.
 • Kiturile de instalare a aplicațiilor au diverse extensii și acestea sunt: .deb, .rpm, .appimages, .snap, .flatpack etc. Acestea sunt echivalentul la extensia .exe sau .msi din Windows.
 • Unele distribuții populare sunt bazate pe Debian. Dacă Debian ar dispărea din peisaj se zice că aceste distribuții ar dispărea și ele. Distribuțiile mici cu siguranță ar dispărea, dar cele mari cum sunt Ubuntu sau Linux Mint, nu ar dispărea pentru că aceste se pot dezvolta în continuare.
  • Așa cum am scris mai sus sistemul de operare este GNU Linux, Debian este o distribuție a acestui sistem. Așa că Ubuntu sau Linux Mint se poate dezvolta în continuare dar problema lor este că vor trebuie să dezvolte ei managerul de programe „apt-get” și unele aplicații care sunt dezvoltate de echipa Debian.
 • Tot mai des Ubuntu este comparat cu Debian. Debian urmează o filosofie și Ubuntu urmează calea comercială. Așa că între cele două nu se poate face nici o comparație.
 • FSF și GNU au făcut o listă cu distribuțiile care sunt recunoscute ca distribuții complet libere, care nu conțin nici o aplicație proprietărească în sistem și depozit.
  • Toate distribuțiile, că sunt complet libere sau parțial libere sunt denumite GNU Linux pentru că folosesc cel puțin o aplicație dezvoltată de echipa GNU.