O metodă bună de a urmări traficu pe internet în Ubuntu 17.10

Tutoriale

Utilizatori de GNOME indiferent de distribuție știu că se poate urmări traficul pe internet foarte ușor din acest mediul de lucru. Dar utilizatori de Ubuntu nu au de unde să știe pentru că Unity este foarte diferit de GNOME, dar mai este posibilitatea ca extensiile de GNOME să funcționeze și în Unity. Dacă este așa îmi cer scuze, dar eu nu am de unde să știu pentru că nu am folosit Ubuntu de când a apărut Unity.

Există o extensie interesantă care o dată instalată îți arată traficul direct în panou, bineînțeles că sunt mai multe, dar aceasta este cea mai promovată prin articolele despre mediul de lucru GNOME.

Extensia se numește NetSpeed și se poate instala foarte ușor direct din navigatorul pe care îl folosești, cel puțin din Chrome, Chromium sau Firefox. Pentru început trebuie să instalezi extensia „GNOME Shell integration” în Chromium sau Firefox.

Tot ce mai trebuie să faci este să instalezi extensia NetSpeed, găsești link mai sus, dând clic pe butonul negru din dreapta – el trebuie să fie pe „On”.

NetSpeed afișează activitatea curentă de internet în panoul GNOME pentru un anumit dispozitiv de rețea. Dacă ai calculatorul sau laptopul conectat la internet prin cablu, va arăta traficul numai cel folosit prin cablu și nu va mai arăta și cel de Wi-Fi.

Pentru a vedea informații despre alte rețele trebuie să faci clic pe elementul din panou. Se va deschide o listă unde sunt afișate toate dispozitivele din rețea active și astfel poți să vezi traficul dispozitivului care este activ.

Dacă dai clic pe iconița în formă de rotiță de lângă „Device” se va deschide o fereastră cu câteva setări unde poți opta pentru a vedea o sumă combinată a traficului pentru upload și download; poți ascunde sau afișa pictograma de rețea sau mai poți să modifici aspectul.

Nu este o soluție avansată, dar este destul pentru o informație minimă. Pentru a afla mai multe detalii te poți folosi de aplicații-le pentru terminal, cum sunt: iptrafspeedometer sau ifstat.

1 thought on “O metodă bună de a urmări traficu pe internet în Ubuntu 17.10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *