S-a lansat GIMP 2.10.4

Programe

O nouă versiune a popularului editor de imagini GIMP este disponibil pentru descărcare

GIMP 2.10.4 este cea de-a doua versiune minoră a editorului, de când GIMP 2.10 s-a lansat în luna mai și este împachetat cu îmbunătățiri majore.

Noua versiune de GIMP vine cu încărcare asincronă a fonturilor și această schimbare are un impact mare asupra timpului de pornire, mai ales dacă aveți foarte multe fonturi incluse. Astfel GIMP nu mai trebuie să aștepte ca toate fonturile să se încarce complet înainte de a putea încărca restul modulelor. Acest lucru înseamnă timpi de pornire mai rapizi și un flux de lucru mai rapid, deoarece puteți începe imediat editarea imaginilor folosind instrumente non-text și efecte.

 

Dezavantajul relativ la încărcarea asincronă a fonturilor este că nu toate fonturile (după cum se poate vedea în clipul de mai sus) ar putea fi disponibile imediat dacă încercați să utilizați instrumentul de text. Acest avertisment este temporar și GIMP va anunța când sa terminat încărcarea fonturilor.

O altă modificare a fontului în această versiune este abilitatea de a eticheta fonturile în același mod ca și gradients, brushes și patterns. Atunci când ai multe fonturi, avantajul este că le poți eticheta pe baza stilului sau tonului, de exemplu: „cărți de benzi desenate”, „subțiri”, „fonturi oficiale ale companiei”; și le poți găsi mult mai rapid.

O altă unealtă folositoare este opțiune „auto-îndreptare / auto-straighten” pe care o poți folosi atunci când ai făcut o fotografie frumoasă la un peisaj sau la un eveniment și mai târziu observi că poza este făcută într-un alt unghi. Pentru a rectifica și a roti automat imaginile nealiniate trebuie să selectezi unealta „măsurare / measure ” din sectorul de instrumente, măsurați unghiul orizontului pe imagine, apoi faceți clic pe butonul „îndreptați / straighten” pentru ca GIMP să ajusteze imaginea.

Alte caracteristici:

Îmbunătățirile menționate mai sus nu sunt singurele aduse în GIMP 2.10.4

  • Se poate aplica mai multe transformări simultan în filtru de transformare.
  • Tabloul de bord (dashboard widget) poate afișa acum utilizarea detaliată a memoriei.
  • A primit suport mai bun pentru fișierele PSD la salvare cu opțiunea „compatibilitate maximă / maximize compatibility”.
  • Saturație HUE (Hue-Saturations) selectivă.
  • Un nou manager pentru opțiunile de instrumente.

Pentru mai multe informații puteți citi articolul oficial aici.

Descărcare și instalare

Pentru Ubuntu, Linux Mint și derivate

$ sudo add-apt-repository ppa:otto-kesselgulasch/gimp
$ sudo apt update
$ sudo apt install gimp
$ sudo add-apt-repository ppa:alexlarsson/flatpak
$ sudo apt update
$ sudo apt install flatpak
$ flatpak install https://flathub.org/repo/appstream/org.gimp.GIMP.flatpakref
$ flatpak run org.gimp.GIMP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *