Scurt ghid de comenzi rapide pentru GNU/Linux

Tutoriale

În ultimi ani s-a pus accentul tot mai mult pe partea de grafică în utilizarea sistemelor GNU/Linux, dar câte o dată ești nevoit să mai folosești și linia de comandă. Pe lângă acest lucru sunt multe persoane care se folosesc numai de linia de comandă pentru utilizarea sistemelor GNU/Linux, ei ar trebui să știe aproape toate comenzile și scurtăturile pentru linia de comandă. Sper ca acest tutorial sau ghid de informare să ajute pe toată lumea.

Comenzi rapide utile

Folosirea istoricului în bash

Cei mai mulți dintre voi trebuie să știți asta. Se poate executa comanda pe care am rulat-o deja în terminal prin tastele săgeată sus și jos. Cea ce majoritatea nu știu este că există și alte modalități de a face același lucru.

CTRL+R – Aceasta este o comandă rapidă, importantă, pe care fiecare utilizator GNU/Linux ar trebui să o cunoască. Când utilizați linia de comandă și căutați ceva anume, puteți utiliza tastele CTRL+R urmat de cuvântul cheie al comenzi. De exemplu, dacă trebuie să căutați comanda openvpn, apăsați tastele CTRL+R și pe urmă tastați openvpn, ar trebui să vedeți comanda completă în ecran.

!123 – Este o comandă care produce o listă a tuturor comenzilor care au fost executate în terminal. Dacă vreți să executați o anumită comandă din listă, ar trebui să luați notă de numărul comenzi când ați rulat comanda. Când rulați comanda

!123,

123 este numărul din istoric când a fost executată comanda.

!! – Pentru a folosi ultima comandă introduceți „!!”. Comanda este utilă în scenariul în care ați uitat să utilizați SUDO înainte comenzi. Utilizați următoarea comandă fără a mai trebui să tastați întreaga comandă din nou.

$ sudo !!

CTRL+P – O altă modalitate de a accesa ultima comandă din istoricul bash este de a folosi „!-1”, unde 1 este ultima comandă din istoric. Dacă este nevoie să executați penultima comandă, atunci utilizați „!-2”.  Combinația de taste CTRL+P poate fi folosită pentru a vizualiza ultimele comenzi care au fost executate în bash.

Navigarea în terminal

Pentru o navigare mai ușoară în terminal trebuie să cunoașteți scurtăturile următoare:

Tab – Tehnic nu este utilizat pentru a naviga în terminal, puteți apăsa tasta TAB penetru a finaliza o comandă incompletă sau alt argument, cum ar fi numele fișierului, adresa directorului etc.

CTRL+ALT+F1 (de la F1 până la F6) – Cu această combinație de taste puteți să treceți de la un terminal la altul mult mai ușor.

CTRL+săgeată dreapta sau stânga – Puteți folosi tasta CTRL în combinație cu tastele săgeată dreapta sau stâng pentru a sări între argumentele comenzii.

CTRL+A și CTRL+E – Pentru a trimite cursorul la începutul unei linii, apăsați CTRL+A și pentru a trimite cursorul la sfârșitul liniei, apăsați CTRL+E. Alternativ puteți folosi tastele „HOME” și „END” pentru a realiza trimiterea cursorului la fel.

CTRL+W – Pentru a șterge cuvântul care este înainte poziției cursorului.

CTRL+K – Pentru a șterge toate cuvintele din poziția curentă a cursorului până la sfârșitul liniei.

CTRL+U – Ștergeți o întreagă linie de terminal.

Cum să lucrați cu procesele de sistem

CTRL+Z – Pentru a trimite un proces care rulează în fundal, tastați CTRL+Z. O dată ce procesul este în fundal (background), îl puteți aduce în prim-plan rulând comanda:

$ fg

Dacă ați trimis mai multe procese în fundal, trebuie să verificați numărul procesului pe care doriți să-l aduceți înapoi. Pentru a face acest lucru, rulați comanda:

$bg

Acum ar trebuie să aveți o listă cu toate procesele aflate în fundal împreună cu un număr. Vă uitați ce număr are procesul dorit și rulați comanda:

$ fg3

CTRL+C -Utilizați această comandă rapidă pentru a opri un proces în desfășurare.

CTRL+S și CTRL+Q – Pentru a opri imprimarea tuturor ieșirilor pe ecran, utilizați CTRL+S și pentru a porni imprimarea ieșirilor pe ecran apăsați tastele CTRL+Q.

Alte comenzi rapide

CTRL+L – Pentru a șterge complet terminalul.

CTRL+D – Pentru a deconecta sau a ieși din shell bash.

 

Acesta a fost tutorialul despre comenzile rapide din GNU/Linux pe care ar trebui să le cunoașteți. Știu că această listă nu este completă și există mult mai multe comanzi rapid care pot fi folosite.

Vă rog să menționați scurtăturile preferate în lista de comentarii de mai jos și le voi trece în articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *