TFM Linux este un sistem de operare Linux care poate fi folosit pentru micile intreprinderi, ai caror administratori nu sunt foarte experimentati in domeniul Linux.
Ce ne-a determinat sa cream o noua distributie Linux?
Totul a inceput cu mult timp in urma cu o distributie RedHat, ale carei pachete aveau un grad de securitate foarte redus, drept urmare mai putin de 5 % dintre ele erau pastrate si restul erau inlocuite cu pachete RedHat alternative care s-au dovedit a fi mult mai stabile.
Acesta este modul in care s-a nascut ideea TFM Linux. Cea mai simpla metoda in acea perioada a fost adaptarea distributiei RedHat pentru a corespunde cerintelor specificate anterior. Asa ca in martie 2001 TFM Linux 1.0 a fost lansat. Un sistem de operare usor de instalat, usor de folosit si ca server si ca statie de lucru, si adaptat la necesitatile utilizatorului. Toata experienta acumulata in tot acest timp a permis observarea limitelor distributiei modificate RedHat, si, ca plan de viitor, s-a stabilit ca urmatoarea versiune de distributie va fi facuta incepand de la zero, pentru un control complet asupra a ceea ce se intampla in distributie si a interactiunii dintre pachete. Ce este de remarcat la TFM Linux 1.0: desi a fost derivat dintr-o distributie RedHat, primul remote bug a aparut in octombrie 2001, ceea ce inseamna ca in intreaga perioada martie-octombrie sistemul a fost sigur.
Unde a fost folosit?
TFM Linux 1.0 a fost folosit la ProFM Ploiesti, ProFM Bucuresti, serverele ProSys si unele Internet Cafe-uri. TFM Linux 1.0 este gazduit (doua imagini ISO de 640 Mb) pe web-site-ul oficial TFM Linux, si este disponibil pe ftp://ftp.tfm.ro Odata ce TFM Linux 1.0 a fost facut public, s-a inceput lucrul la TFM Linux 2.0.
Cui i se adreseaza?
TFM Linux ruleaza excelent chiar si pe configuratiile slabe (P200, 32 Mb RAM, HDD 2 Gb). Aceasta devine un real avantaj cand este folosit ca router/server de mail/access-server pentru companiile mici si mijlocii care nu isi permit sa angajeze administratori de retea cu inalte calificari. De aceea principalele noastre tinte sunt companiile mici si mijlocii, cu administratori Linux neexperimentati.
Ce standarde au fost reunite?
O mare problema pentru comunitatea Linux este absenta standardelor in distributii. A trecut mai mult de jumatate de an de cand Baza Standard Linux este inca in faza beta. Acest proiect recomanda cateva directii care trebuiesc urmarite de o distributie Linux. TFM Linux 2.0 corespunde acestor standarde in proportie de aproximativ 90%. Unele pachete inca nu sunt adaptate pentru LSB iar efortul de a le repara este mult prea mare pentru noi. Alt standard Unix, de data aceasta complet indeplinit, este cel care se refera la pachetele optionale. Acest standard presupune ca orice pachet optional sa fie instalat in directorul /opt//. Aderarea la acest standard permite administratorilor de sistem un control mai bun al pachetelor existente in acel sistem.
Componente TFM Linux 2.0
Exista o parte comuna si la server si la statia de lucru care este denumita baza TFM (TFM Base). TFM Base include toate pachetele necesare unui sistem pentru a porni. TFM Base contine kernel-ul, rutinele de initializare, compilatoarele C/C++, interpretorul de comenzi (bash), utilitarele pentru managementul diskului / sistemelor de fisiere / fisierelor. Pentru Server Edition au fost adaugate: sistem de backup, sistem de mail (protectie antivirus nu mai este asigurata de RAV), protectie antispam web-cache, logarea traficului bazata pe bazele de date MySQL (pentru analizele de trafic), controlul acesului la Internet (site-uri interzise, tipuri de fisiere care nu pot fi accesate etc.), server web (cu multiple posibilitati de gazduire de domenii), server DNS, server de fisiere (samba) care asigura conectivitatea cu retelele Windows 9x sau NT.
TFM Linux 2.0 - Server Edition, editia "out of the box", este un router cu NAT si firewall, proxy cu web-cache pentru acces rapid la cele mai des vizitate site-uri, server de mail cu acces local sau prin internet (webmail), cu administrare prin Internet (qmailadmin), server web cu extensie PHP gata de a fi folosit, ftp si, nu in ultimul rand, dispune de o solutie de backup (total sau incremental). Exista optiunea pentru "software raid 1" (mirroring) pe 2 hard-diskuri, nu neaparat identice (desigur, in acest caz HDD-ul cu capacitatea cea mai mica este capacitatea totala a sistemului). Sistemul de fisiere folosit, reiserfs sau ext3, permite recuperarea datelor in caz de caderi de tensiune neasteptate. Trebuie mentionat un lucru: in cazul discurilor mari cu un sistem de fisiere neactualizat recuperarea / timpul de boot poate fi foarte lung. Folosind un sistem de fisiere actualizat, TFM Linux evita aceasta problema.
Dintre pachetele oferite de TFM Linux 2.0 pot fi mentionate:Kernel 2.4.21-pre6
Cativa dintre daemonii din Server Edition:
glibc-2.2.5 cu ultimele patch-uri de securitate
gcc 3.2.1Apache 1.3.27
Php 4.3.1
Qmail
Mysql 4.0.12
Bind 9.2.1
PureFTPd 1.0.14In acest moment TFM Linux este folosit de catre serverul ProSys, web-site-ul profm.ro, ProFM Ploiesti, cateva Internet Cafe-uri in Bucuresti etc. Planurile noastre viitoare includ lucrul la TFM Linux 2.0 editia statie de lucru care va fi gata in vara / toamna lui 2003 si TFM Linux 2.0.2, in care toate administrarile vor fi facute offsite. Speram ca acest proiect sa fie gata pana in primavara lui 2004.