Meniu

Monitorizarea mai multor calculatoare cu Ganglia pe Debian Squeeze

Ganglia este un sistem de monitorizare dezvoltat de UC Berkely special pentru grupuri (clusters) si grilaje (grids) de masini de calcul. Acesta poate fi folosit usor pentru monitorizarea incarcarii calculatoarelor.

Spre deosebire de Nagios, principalul sistem de monitorizare concurent care ruleaza implicit pe o singura masina-gazda, Ganglia imparte rolurile intre masinile componente. Ori nodul principal, ori serverul HTTP poate rula demonul gmetad care are acces la metadate, in timp ce nodurile simple ruleaza demonul de monitorizare gmond. Daca serverul HTTP ruleaza pe nodul principal, atunci este foarte simplu. Altfel, este bine sa instalezi gmetad pe serverul HTTP, in loc de nodul principal.

In continuare prezentam un ghid de instalare si configurare pentru Ganglia pe Debian 6.0 „Squeeze”.

Instalarea sistemului Ganglia

Ganglia foloseste RRDTool pentru stocarea datelor pentru grafice si nu va functiona fara acest program. Din fericire, RRDTool este impachetat in Debian Squeeze si nu este necesara compilarea surselor. Ruleaza doar:

   $ sudo apt-get install rrdtool librrds-perl librrd2-dev

Pentru a putea vedea diagramele radiale in PHP, mai ai nevoie si de suportul pentru biblioteca GD in PHP5:

   $ sudo apt-get install php5-gd

Si Ganglia se gaseste in depozitele Debian 6.0 si poate fi instalata usor. Pe nodul principal, unde ruleaza serverul HTTP, instaleaza pachetele:

   $ sudo apt-get install ganglia-monitor gmetad ganglia-webfrontend

Dar pe nodurile simple (si pe cel principal, daca nu ruleaza acolo serverul HTTP) este suficient sa instalezi doar agentul de monitorizare:

   $ sudo apt-get install ganglia-monitor

Acum creeaza in /var/www o legatura simbolica la directorul unde a fost instalata interfata pentru Ganglia:

   $ cd /var/www
   $ sudo ln -s /usr/share/ganglia-webfrontend ganglia

In continuare, deschide pagina http://$(hostname)/ganglia cu un navigator:

  $ links http://$(hostname)/ganglia

Si vei observa ca se incarca o pagina Ganglia cu un raport gol, pentru ca sistemul nu este inca configurat. Bineinteles, poti si este recomandat sa creezi o gazda virtuala pentru noul tau sit Ganglia, dar nu vom acoperi aici acest aspect.

Configurarea pe nodul principal

Fisierul de configurare pentru demonul meta de pe nodul principal a fost instalat din pachetul Debian in /etc/ganglia/gmetad.conf. Parcurgand fisierul cu un editor text, vei observa ca sunt valori pe care le poti schimba. Unele sunt necesare pentru a functiona, in timp ce altele sunt optionale.

/etc/ganglia/gmetad.conf

Aceste sunt setari importante si implicit comentate, deci ignorate, iar tu trebuie sa le decomentezi si sa le modifici in consecinta.

  • authority La autoritate ar trebui sa pui adresa URL a interfetei Ganglia, de forma http://sub.domeniu.org/ganglia, iar in cazul de fata http://localhost/ganglia. Daca esti in spatele unui paravan si adresa apare ca fiind a paravanului, este in regula sa o folosesti pe aceea.
  • trusted_hosts Daca serverul HTTP poarta mai multe nume de domenii, e bine sa le listezi pe toate aici. Altfel, poti sa lasi un spatiu gol.

Modificari optionale

  • gridnameDaca nu vrei sa ai un nume generic, MyGrid, pentru reteaua monitorizata, poti sa o schimbi in ce-ti place.
  • rrd_rootdirGanglia are nevoie de mult spatiu pentru a salva datele in baza de date. Daca vrei sa fie salvate in alt loc decat /var/lib/ganglia, schimba aceasta valoare.

Repornirea demonului

Pentru a fi incarcate noile setari, reporneste demonul meta:

   $ sudo /etc/init.d/gmetad restart

Configurarea clientilor

Fisierele de configurare ale agentilor de monitorizare ar trebui sa se regaseasca in /etc/ganglia/gmond.confde pe fiecare masina de pe care vrei sa culegi datele de incarcare. Ele trebuie modificate in functie de fiecare nod client. Daca vrei sa monitorizezi si nodul principal, atunci aceleasi setari trebuie modificate si acolo.

/etc/ganglia/gmond.conf

Urmatoarele valori trebuie modificate:

  • nameNumele grupului sau retelei din care face parte nodul. Acesta va aparea in pagina HTTP.
  • ownerDaca vrei sa imparti grupul sau reteaua in domenii de administrare, aici vor fi pusi administratorii responsabili pentru fiecare nod. Daca nu este un grup sau o retea mare, este suficient un singur administrator pentru toate nodurile.
  • mcast_ifDaca nodul are mai multe interfete, va trebui specificata cea pe care o poate folosi ca sa se conecteze cu nodul principal.
  • num_nodesNumarul de noduri din grup sau retea.

Bineinteles, aceste valori pot fi modificate pe fiecare nod in parte sau poate fi rulat un script care genereaza si copiaza cate un fisier de configurare pentru fiecare nod, in functie de parametrii nodului.

Repornirea demonilor

Dupa ce ai facut modificarile in fisierele de configurare gmond.conf, trebui sa repornesti demonul ganglia-monitorpe fiecare nod afectat si gmetadde pe nodul cu serverul HTTP.

  $ sudo /etc/init.d/ganglia-monitor restart
  $ sudo /etc/init.d/gmetad restart

Acum, este recomandabil sa astepti 10 minute pentru ca modificarile sa devina vizibile. Felicitari, acum iti poti monitoriza propria ferma de calculatoare! :-)

Andreea

"Rome wasn't built in a day" !
  • | 120 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign