Meniu

Ai router? Verifica acum daca nu esti in pericol

În casele a sute de mii de români, conexiunea de internet este realizata prin intermediul unui router wirelles. Un astfel de echipament este binevenit, scutindu-ne de multe neajunsuri, iar preturile nu sunt deloc mari. Pe lânga aceste benefiicii, in anumite contexte ce tin de compromiterea routerului, simpla accesare a unui site web poate determina, fara ca tu sa ai habar sau sa faci/descarci ceva, virusarea computerului si supunerea datelor tale unor riscuri greu de imaginat.

Pe masura ce tehnologia avanseaza si totul tinde sa fie controlat prin intermendiul Internetului, se pare ca si dependenta de routere este in crestere. Putini sunt cei care realizeaza ca si aceste instrumente pot fi cu usurinta compromise de binevoitori. Si mai putini realizeaza ca un astfel de dispozitiv, odata compromis, poate deveni o poarta de intrare pentru multe si diverse pericole, fara sa mai spunem ca poate, printre multe altele, divulga tot traficul tau realizat pe Internet. Practic, in anumite scenarii, chiar daca tableta sau computerul tau sunt inchise, cineva rau intentionat poate, prin intermediul routerului sa le configureze astfel incât acestea sa "crape". Nu vom intra in detalii tehnice, deorece nu acestea fac subiectul articolului de fata.

Sa nu uitam ca a seta si intretine un router reprezinta o mare provocare pentru cei mai multi. Unde mai pui ca sunt destul de multe routere ce nu mai sunt produse si sustinute de producator, dar care sunt cumparate de prin magazinele patriei de catre cei care vâneaza reduceri.

Asadar, daca doriti sa minimizati posibilitatea ca routerul vostru sa permita intrarea a fel si fel de virusi/softuri malitioase care sa va transforme computerul intr-o bomba software, ar fi bine daca ati citi si pune in aplicare ce scrie mai jos.

Exista câteva modalitati prin care puteti verifica daca routerul vostru si conexiunea de internet sunt sau nu compromise. Scanarea dureaza câteva secunde, puteti folosi orice browser web iar sistemul de operare folosit nu are nicio importanta, deoarece totul se face online si are darul de a-ti clarifica situatia conexiunii tale, dar si a routerului.

Îti oferim câteva instrumente online extrem de usor de folosit, ce permit scanarea routerului si a conexiunii la Internet in câteva secunde, identificând vulnerabilitatile. Nu trebuie sa descarci nimic, ci doar sa ai pret de câteva secunde rabdare pentru realizarea testelor dupa ce ai cerut scanarea. Nu uita, sunt milioane de routere cu fel si fel de probleme de securitate si bug-uri si este foarte important pentru oricine sa isi rezolve problemele, in cazul in care acestea sunt descoperite.

Cum aflu daca routerul este vulnerabil?

Pentru a verifica daca functiile UPnP (Universal Plug and Play) ale routerului tau sunt compromise, poti accesa site-ul Rapid7 UPnP Check. Tot ce trebuie sa faceti este sa dati clik pe "Scan My Router". O alta modalitate de a verifica este prin intermendiul ShieldsUP, unde trebuie sa dati click pe butonul "Proceed" apoi "GRC's Instant UPnP Exposure Test".

O scanare la fel de utila se poate realiza si prin intermediul site-ului chechmyrouter.org, pentru verificarea porturilor deschise si poate fi accesata aici. Prin intermediul aceluiasi site puteti verifica si daca functiile UPnP sunt compromise.

În cazul in care, testele au iesit pozitive pentru vulnerabilitati, accesati paginile FAQ ale site-urilor respective sau forumurile pentru modalitati de rezolvare a problemei.

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign