Meniu

DoudouLinux - o incercare romaneasca esuata de a oferi copiilor o mini-consola de jocuri

DoudouLinux era un OS care se adresa copiilor, prin "marirea gradului de accesibilitate pentru toti copiii planetei, fara discriminare". DoudouLinux se bazeaza pe Debian Linux . DoudouLinux asigura zeci de aplicatii destinate copiilor incepând cu vârsta de 2 ani si pune la dispozitie un mediu usor de folosit, precum al unei console de jocuri. Copiii pot deprinde cunostinte si se pot distra ... chiar fara supravegherea permanenta a parintilor!

“Doudou” este un cuvânt din limba franceza care poate insemna paturica, ursuletul de plus sau hainuta, in general obiectele de care se ataseaza copiii, pe care le poarta pretutindeni si pe care le strâng la piept atunci când merg la culcare. DoudouLinux doreste sa asigure copiilor “calculatorul pe care ei il prefera”, lucrul care se potriveste atât de mult nevoilor lor, incât acestia il vor dori oriunde! Si pentru ca licenta DoudouLinux este foarte permisiva, copiii chiar il vor putea avea oriunde.

Ce a determinat dezvoltarea DoudouLinux?

Dezvoltarea DoudouLinux pleca de la ideea potrivit careia utilizatorii de calculatoare, presupunând ca termenul se refera doar la cei care utilizeaza calculatorul (adica nu si administreaza acel calculator), trebuie sa aiba acces foarte usor la ceea ce au nevoie:

- sa porneasca aplicatii, ceea ce inseamna ca acestea trebuie sa fie usor de gasit
- sa configureze mouse-ul, sa configureze volumul sunetului, eventual sa configureze maparea de tastatura [1] sau rezolutia monitorului
- sa conecteze anumite dispozitive externe precum mediile USB sau o imprimanta
- sa acceseze documentele, salvate anterior, sau sa poata dispune de progresele efectuate
- sa se conecteze la o retea, de exemplu la Internet
- sa porneasca si sa opreasca calculatorul!

Orice alta functionalitate suplimentara este optionala si, odata ce sunt facute anumite configurari, utilizatorii ar trebui sa lucreze doar cu aplicatiile si datele acestora, eventual sa utilizeze câteva dispozitive externe. Pentru a obtine acest lucru, sistemul ar trebui sa se autoconfigureze pe cât posibil. DoudouLinux incearca sa realizeze un mediu care face aceste lucruri. Probabil ca ati observat ca, prin comparatie, consolele de jocuri sunt mult mai usor de utilizat decât calculatoarele. Adevarul este ca aceste console de jocuri sunt, de asemenea, calculatoare, asa ca de ce ar fi calculatoarele mai complicat de utilizat?

Istoria proiectului

DoudouLinux este rezultatul unei serii de incercari si consideratii cladite in jurul sistemului de operare Linux. Ca motivatie suplimentara aceleia ca este un sistem puternic si foarte versatil [2], Linux asigura nativ un numar ridicat de aplicatii care pot fi utilizate de copii sau chiar dedicate acestora. Însa, la fel ca toate sistemele de operare instalate pe calculatoarele destinate publicului larg, interfata standard Linux este proiectata pentru oameni care stiu deja sa utilizeze un calculator. Înca de la inceput insa, scopul proiectul DoudouLinux este acela de a face Linux-ul, si deci calculatoarele, usor accesibile copiilor.

Primele incercari au avut loc in ultima parte a anului 2006, fiind implicati copiii fondatorului proiectului (copii care aveau atunci 3 ani, respectiv 4 ani). A devenit evident ca o interfata standard nu va fi potrivita dintr-un motiv foarte simplu: copiii nu puteau citi textele din meniuri! Primele incercari cu sesiuni bazate pe pictograme adaugate pe panou au fost rulate in mediul standard [3]. Unele aplicatii au putut fi lansate in acest mod iar popularitatea acestora a putut fi evaluata: Gamine, Pysycache, TuxPaint, Domnul Cartof, GCompris, Childsplay.

Mediile dezvoltate mai târziu special pentru copii si-au capatat insusirile de baza: sesiuni care sa cuprinda o interfata gen categorii (file) precum EeePC si sesiuni care sa porneasca o singura aplicatie. Au existat doua motivatii. Pe de o parte, in mediile grafice standard trebuia sa ascundem sau sa inhibam multe din functiile continute (meniuri derulante, pictograme de pe spatiul de lucru, meniuri contextuale, administrator de fisiere, etc.). Pe de alta parte, copiii foarte mici (intre 2 si 3 ani) nu inteleg rolul mouse-ului si cu atât mai putin pe cel al tastaturii. De aceea, nu este normal ca ei sa se gaseasca intr-un mediu in care trebuie sa aleaga din aproximativ 50 de aplicatii! Asa ca s-a dovedit mai buna alegerea unui mediu minimal si construirea pe fundatiile acestuia.

Ultimul eveniment determinant s-a petrecut in ultima parte a anului 2009, când fondatorul proiectului a realizat ca generarea unui LiveCD particularizat, bazat pe Debian Linux, era o sarcina simpla. Înainte de asta, DoudouLinux nu era decât un set de scripturi plus unele particularizari, mai mult sau mai putin manuale, care conduceau catre un mediu adaptat copiilor. Prin LiveCD, am reusit sa realizam, in sfârsit, un mediu gata de utilizare, usor de obtinut, usor de testat, usor de tradus - cel putin speram acest lucru - si usor de utilizat si instalat.

7 ianuarie 2012 – Lansarea noii versiuni in dezvoltare 2011-11

Aceasta versiune in dezvoltare este lansata putin cam târziu, dar mai bine decât niciodata! Este cea de-a doua versiune bazata pe Debian Squeeze, versiunea stabila a Debian. De aceea versiunea noastra in (...)

10 noiembrie 2011 – Genesi sustine DoudouLinux pentru ARM

Ne face placere sa anuntam ca Genesi, care „concepe, dezvolta si produce dispozitive informatice accesibile, cu consum mic de energie, care utilizeaza tehnologiile ARM™ si Power Architecture™”, a acceptat (...)

29 septembrie 2011 – DoudouLinux Gondwana actualizarea 1

Dupa 3 luni de munca intensiva, ne face placere sa anuntam ca prima actualizare a versiunii DoudouLinux Gondwana, 1.1, este gata! Multumita implicarii a mai multor contribuitori noi, este disponibila in 25 (...)

20 iunie 2011 – DoudouLinux in limbile daneza, portugeza si ungara

De la lansarea versiunii 1.0 a DoudouLinux, numita "Gondwana", am contabilizat multe reactii pozitive. Multumim tuturor celor care au descarcat si testat DoudouLinux! Ca urmare a agitatiei stârnite de (...)

16 iunie 2011 – DoudouLinux Gondwana

Stim ca ati asteptat cu nerabdare. DoudouLinux Gondwana este disponibil oficial azi! Acest moment este foarte special pentru noi, deoarece DoudouLinux Gonwdana este prima noastra versiune oficiala. (...)

24 mai 2011 – DoudouLinux Gondwana aproape de lansare

Prima noastra versiune stabila a DoudoduLinux, numita Gondwana, va fi lansata la sfârsitul lunii mai (sau la inceputul lunii iunie, in functie de activitatea noastra :) ). Aceasta versiune va cuprinde (...)

24 mai 2011 – DoudouLinux pe DistroWatch

Faimosul site dedicat evidentei distributiilor Linux, DistroWatch, a adaugat recent o pagina dedicata DoudouLinux. Dupa alaturarea la OIN ca urmare a invitatiei acestei organizatii, dupa câstigarea unui (...)

30 martie 2011 – Protejati de OIN

Luna trecuta am fost contactati de Open Invention Network (OIN), organizatie care ne-a transmis invitatia de a ne alatura lor. Dupa câteva schimburi de mail-uri, DoudouLinux a decis sa se alature OIN. (...)Mai mult…

2 martie 2011 – Este disponibila noua versiune 2011-02!

Echipa DoudouLinux este bucuroasa sa anunte disponibilitatea unei noi versiuni DoudouLinux. Pot fi descarcate atât imaginile pentru CD-uri, cât si cele pentru stick-uri USB pot fi descarcate. Aceasta (...)Mai mult…

29 ianuarie 2011 – A inceput localizarea pentru limba germana!

Studentii Julia Pak si Ruslan Trigubets, de la Institutul pentru Educatie Internationala si Limbaje de Comunicare (IIELC) din cadrul Universitatii Politehnice din Tomsk au inceput sa traduca DoudouLinux (...)Mai mult…

Source: doudoulinux.org

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign