Intotdeauna am fost un fan al distrourilor minimaliste. Una dintre descoperirile mele recente este 4MLinux, un distro mic, dar capabil sa faca lucruri deosebite. Inainte de a incepe prezentarea, poate va intrebati motivul pentru care se numeste 4MLinux. O privire in meniu ne va da o idee: diverse unelte printre care si posibilitatea de a face backup automat sau manual, gestionarea partitiilor cu fdisk, cfdisk sau PartWizard si bine-cunoscutul Clam Antivirus.
Multimedia: programe pentru redarea audio / video si cu scripturi care faciliteaza instalarea automata a unor programe mai complexe, cum ar fi SMPlayer sau SMTube. De asemenea, are un vizualizator de imagini si o captura de ecran a lui ShutterBug.
Miniserver: Utilizeaza daemonul inetd, care gestioneaza conexiunile Telnet, SSH, FTP si HTTP.
Games: include o duzina de jocuri usoare precum solitaire, Tetris, mine, Galaga, Snake, Casino etc.
Dupa cum vezi 4MLinux contine tot ce este necesar. Actioneaza ca distro de salvare, server, echipament multimedia si, bineinteles, browser, clientul IRC, programe precum WifiLan, care faciliteaza configurarea conexiunilor.
Daca toate acestea nu sunt suficiente, meniul include optiunea de a instala alte programe, cum ar fi Opera 12.15, LibreOffice 3.6.6, SMPlayer 0.8.5 si Partition Wizard 7.8 Aspectul vizual al distro-ului este minimalist este foarte bine realizat. Are mai multe imagini de fundal pentru a alege si o bara de lansatoare Wbar cu aplicatiile de baza: terminal, PathFinder (manager de fisiere), editor de text, calculator, calendar, browser, Media Player, vizualizator de imagini, instrument de captare.
Cea mai recenta versiune disponibila in 4MLinux este 24.0, care este o suita completa. Versiunea 4MLinux Allinone (include mai multe programe precum Firefox, Photorec, vin, 7-Zip, xine si suport 3D) este acum disponibila pentru descarcare.
Aplicatiile au fost facute utilizand instrumentele Fedora. Desi este un distro original, mai degraba decat un derivat si daca vrem sa adaugam programe, ar trebui sa folosim un LiveCD pentru a compila programele. Vorbim despre un distro foarte simplu de manevrat, singura dificultate pe care am descoperit-o a fost dupa ce boot-ul a cerut o serie de parole, dar o scurta privire la blogul lui 4MLinux a rezolvat problema.
In ceea ce priveste cerintele minime:
- 128 MB RAM pentru 4MLinux Installer, - 256 MB RAM pentru 4MLinux (cu GUI) - 512 MB RAM pentru 4MLinux Allinone Edition
Ultima versiune de 4MLinux este 24.0 si poate fi folosita live sau instalata direct pe hard disk. Ati putea sa-l rulati ca imagine live pentru a juca jocuri.
Pentru orice altceva asemanator, exista de exemplu, Knoppix si diferite tipuri de PuppyLinux, inclusiv Simplicity, MacPup si PuppyArcade.