Nou in universul Linux ? Iata cateva sfaturi care va ajuta sa va acomodati cu Linux:
1. Distributiile usor de utilizat - Linux Mint , Linux Lite si Zorin, etc. Acestea sunt usor de instalat si utilizat, iar design-urile lor intuitive permit chiar si celor mai putini familiarizati cu tehnologia sa se familiarizeze in doar cateva minute. De asemenea, ele vin cu o cantitate decenta de software util preinstalat, cum ar fi LibreOffice (o alternativa gratuita Linux la Microsoft Office), music player si Firefox (bineinteles, puteti instala Chrome / Chromium). Pe masura ce deveniti mai familiarizati cu Linux, este posibil sa incercati sa experimentati diferite distributii si medii desktop.
2. Distributii precum Ubuntu si Linux Mint fac trecerea de la lumea Windows la universul Linux cat mai usoara posibil. In curand va veti intreba de ce ati folosit vreodata altceva decat Linux.
3. Nu va temeti de linia de comanda. Distributii precum Ubuntu si Linux Mint sunt proiectate astfel incat sa nu aveti niciodata nevoie sa folositi linia de comanda daca nu doriti. Cu toate acestea, invatarea liniei de comanda nu este aproape la fel de dificila cum pare la inceput. Linia de comanda este de fapt superioara si mai eficienta decat interfata grafica (GUI) in unele cazuri. Ceea ce necesita multe clicuri, derulari, apasari de taste si mai multe clicuri in interfata grafica poate fi adesea realizat printr-o singura comanda de terminal.
4. In mod inevitabil, veti intalni ceva in Linux pe care doriti sa il faceti, dar nu sunteti sigur cum. Aici Google va deveni cel mai bun prieten al tau. De cele mai multe ori, daca exista ceva ce nu-ti poti da seama cum sa faci in Linux, altcineva s-a intalnit cu aceeasi problema inainte. Forumurile oficiale Ubuntu Wiki si AskUbuntu vor fi probabil dominante ale rezultatelor dvs. de cautare. In mod convenabil, Linux Mint se bazeaza pe Ubuntu, deci orice lucru functioneaza in Ubuntu este aproape sigur sa functioneze si in Linux Mint.
5. Intelegeti elementele de baza ale sistemului de fisiere Linux. Una dintre cele mai mari surse de confuzie la trecerea de la Windows la Linux este diferenta dintre sistemele de fisiere. In Windows, totul porneste de la hard diskul fizic caruia ia fost atribuita o litera de unitate, de obicei "C:", astfel ca toate caile de fisiere incep cu "C: \ folder \ altfolder".
In Linux, sistemul de fisiere este "logic" si, prin urmare, nu este legat de nici un hard disk fizic special. De asemenea, in Linux nu exista litere de unitate, hard disk-urile sunt pur si simplu cunoscute sub numele de / dev / sda, / dev / sdb si asa mai departe.
6. Exista o aplicatie in Windows de care aveti nevoie, dar nu stiu daca exista o versiune Linux? Doar cauta in Google "alternativa la [aplicatia Windows] pe Linux", si ve-ti obtine cel putin un raspuns pentru gasirea de alternative software intre diferite sisteme de operare.
7. Depozitele de software fac experienta Linux nu numai mai convenabila, dar in mod inerent mai sigura. In loc sa cautati pe internet dupa fisiere .exe care pot sau nu sa fie infectate cu malware, fiecare distributie Linux are propriul depozit de software centralizat sau repo, unde se pastreaza tot software-ul disponibil pentru distributia respectiva. Depozitele de software sunt mentinute si intretinute de dezvoltatorii distributiei pentru a se asigura ca intregul software este compatibil cu distributia si este si securizat. Deci, ori de cate ori doriti sa instalati o aplicatie software, deschideti Software Center si cautati aplicatia dorita. De fapt, probabil ca sunteti deja obisnuiti cu aceasta abordare, deoarece exact asa functioneaza Android si iPhone. Majoritatea covarsitoare a software-ului disponibil pentru telefonul dvs. smartphone este disponibil fie prin Magazin Google Play sau prin Apple App Store.
8. Unul dintre cele mai bune lucruri despre sistemele de operare Linux este disponibilitatea aproape nesfarsita de personalizare disponibila, astfel incat sa puteti personaliza desktop-ul cat doriti. Exista lucruri mai evidente, cum ar fi wallpaperele Desktop si Lockscreen, dar exista, de asemenea, teme de sistem, icoane si fonturi; si puteti personaliza chiar modul in care se comporta mediul desktop.
In Ubuntu, instalati Unity Tweak Tool dinCentrul de software Ubuntu si explorat diferitele optiuni de personalizare disponibile.
9. Actualizarile sunt importante pentru orice sistem de operare, indiferent daca actualizarile sunt pentru unele dintre pachetele software instalate sau pentru sistemul de operare in sine. Principalul motiv pentru aceasta este securitatea. Deoarece au fost descoperite noi vulnerabilitati pe care hackerii ar putea sa le exploateze, actualizarile le pot remedia si pot continua sa va mentina sistemul cat mai sigur posibil impotriva amenintarilor nefaste de securitate. Desigur, puteti obtine si noi functii si functionalitati din actualizari.
10. Nu sunteti sigur ce pachet de pictograme sau tema de sistem instalati? Nu va faceti griji, blogurile de Linux abunda pe Internet cu tot felul de recomandari si sugestii. O cautare rapida pe Google a "celor mai bune teme pentru Ubuntu" sau "celor mai buni clienti de chat pentru Linux Mint" va duce intotdeauna cel mai bun rezultat.
Frumusetea Linux este ca sunteti intotdeauna liber sa va faceti propria cale, chiar daca se abate de la ceea ce fac toti ceilalti.