Proiectarea WWW include proiectarea centrului Web, proiectarea paginilor individuale si folosirea eficienta a mediului Web (a serverului).
Proiectarea generala a centrului Web. Elementele specifice proiectarii centrului Web ar fi:
- Proiectarea in perspectiva a centrului prin stabilirea scopului sau;
- Decizia asupra structurii informationale de baza a centrului. Faceti o schita urmarind cum se vor lega paginile intre ele. Vor fi folosite pagini 'meniu' si o structura arborescenta in care partea esentiala a continutului se afla doar in final (pe ultimul nivel)? Fiecare pagina va fi privita ca un capitol al unei carti, sau ca un subiect aparte?
Fiti consecvent in ce priveste structura si prezentati-o utilizatorului, nu numai din pagina de intrare dar si din celelalte pagini.
Daca folositi legaturi in interiorul unei pagini aveti grija sa-l avizati pe utilizator de asta;
Atunci cand folositi legaturi spre exteriorul paginii includeti in text coordonatele paginii referite prezentand si explicatii pentru a-l lamuri pe vizitator asupra sensului saltului respectiv.
Nu abuzati cu legaturile externe; testati periodic functionalitatea acestora pentru a evita aparitia erorii de legatura ne-functionala
Asigurati legaturi clare si corecte inapoi in pagina de inceput precum si catre alte pagini semnificative.
Evitati paginile lungi. Segmentati materialul atunci cand depaseste mai multe ecrane. Exceptie ar fi cazul unor manuale sau ghiduri - fisiere de documentatie; chiar in acest caz este preferabil sa se asigure transportul fisierului pentru parcurgerea sa off-line.
Urmariti vizual si semantic parcurgerea materialelor
Proiectarea paginilor Web
In proiectarea paginii individuale se recomanda sa tinem seama de urmatoarele sfaturi:
Folositi imaginile cu discernamant si doar pentru scopul urmarit. Aveti grija cum apare textul, dimensiunea literelor, spatiile...
Pagina trebuie tratata ca document de sine statator, deoarece cititorul poate ajunge la ea din diverse parti. In particular, pentru a usura accesul ca urmare a unor cautari, ajutati sistemele de indexare completand cat mai fidel titlul documentului si meta-declaratiile de continut si cuvinte cheie.
Ajutati utilizatorul sa parcurga rapid si sa vada daca este sau nu interesat de continutul paginii.
Asigurati un element informativ la finalul fiecarei pagini, cu numele autorului, adresa e-mail, data ultimei ajustari, precum si cu posibile optiuni de navigare (documentul urmator, revenirea in pagina de intrare, etc.).
Asigurati un instrument care sa-i permita cititorului sa afle din timp lungimea fiecarei pagini si sa-si faca o imagine asupra continutului.
Este bine sa oferiti o legatura spre un fisier separat care sa includa intreg textul prezentat in paginile d-voastra, fisier care sa poata fi preluat cat mai simplu de cititor daca o doreste.
Nu folositi semne (iconite) care sa para a fi legaturi. Ajutati cititorul sa vada care sunt legaturile active si ce obtine prin selectia lor.
Verificati cu grije corectitudinea sintactica a documentului realizat cu ajutorul unui program de verificare disponibil (spre exemplu weblin), sau apeland la centre ce ofera astfel de servicii.
Ajustati si revizuiti cat mai des pagina, mentionand de fiecare data asta in document, impreuna cu coordonatele sale (URL).
Odata incheiata aceasta faza, daca sunteti satisfacut de pagina Web realizata, cautati un server Web pe care sa poata fi instalata. Adesea contul de acces pe care-l detineti va permite si sa va creati/instalati propriile pagini Web (de regula in directorul public_html), documente accesibile (cu un URL ) in forma:
Dar daca pagina d-voastra este cu adevarat reusita, se prea poate sa-si gaseasca loc si pe un server apropiat tematic. Daca administratorul serverului (Web-master) va intui cat de reusita este pagina d-voastra, nu este exclus ca sa se declare interesat sa o gazduiasca.
Asigurati-va ca pagina este vizibila din diferite retele si ca, de pe orice navigator, apare exact asa cum ati dorit-o. Nu uitati ca exista o sumedenie de navigatoare, dupa cum si o mare diversitate de configuratii hard-soft. Nu toti vor vedea acelasi lucru. Ganditiva si la utilizatorul ce foloseste un navigator text (Lynx), precum si la cel care, din cauza costurilor ridicate percepute de TeleCom, a inhibat afisarea imaginilor.
Daca pagina a trecut cu bine toate aceste teste atunci e cazul sa o anuntati in Internet, sa-i faceti publicitate, pentru a fi vizitata de cat mai multa lume. Alfel lumea nu va afla nimic despre acest domcument.
Paginile Web ca un intreg
Unele pagini formeaza impreuna un ansamblu prin continutul lor informational. Ajutati-l pe cititor sa inteleaga asta:
Prin asemanarea ca forma si ca structura (butoane, legaturi, culoare, fundal, limbaj)
Fiti consecvent cu modul in care paginile sunt completate, in ce priveste titlurile, si metadefinitiile din antet, dar si modul in care sunt folosite listele si tabelele.