NOTA: Continutul a fost disponibil sub Licenta GNU pentru documentatie libera.Cu ceva timp in urma am descoperit in porturi freesbie.Pentru cei care nu stiu FreeSBIE reprezinta un port care permite realizarea unui LiveCD personalizat folosind sistemul de operare FreeBSD.FreeSBIE a fost realizat de GUFI ( grupul utilizatorilor de FreeBSD Italia).Din curiozitate am inceput sa-l folosesc si pe masura ce l-am studiat am constatat punctele tari cat si cele slabe ale acestuia.Pornind de la acesta am incercat sa-i aduc modificari pentru a-l imbunatati .Nu stiu daca am reusit mare lucru insa stiu ca am incercat si din aceasta cauza sper sa nu-mi para rau.
DE CE ?
Am dorit sa am la dispozitie un FreeBSD la "purtator" pentru urmatoarele activitati: editare documente tip office
scanare documente cu sane.
vizionare filme cu mplayer
ascultare muzica cu xmms
navigare pe internet: din lan ,folosind un modem extern ,folosind un telefon Zapp sau chiar un modem Zapp
instant messaging si irc
vizionarea de programe TV ( nu e chiar ca la carte) folosind un TV Tuner suportat de FreeBSD
inregistrarea de muzica de pe discuri de vinil folosind gramofile
partitionarea hardului
montarea partitiilor de pe hard
clonarea locala a unei partitii
configurarea minimala a unui firewallCD-ul ar putea fi folosit si pt a determina compatibilitatea cu FreeBSD a unui computer sau de ce nu chiar in scop didactic. Pentru aceasta am introdus pe CD si documentatia FreeBSD in /usr/share/doc.
Pagina Web a proiectului
Prin amabiliatea firmei Fastweb Romania si a domnului Claudiu Chirita care au acordat spatiu pt gazduirea fisierleor proiectului puteti sa accesati pagina noastra pe http://www.rofreesbie.org.
NECESITATI HARDWARE
Intrucat am incercat sa nu modific cu nimic hardul dvs ( nu am pus optiunea de a face un swap file) trebuie sa aveti in sistem MINIM 256MB ram.Pentru componente ar trebui sa mearga pe aproape orice e in FreeBSD Hardware compatibility list.
ATENTIE !!!
RoFreeSBIE 1.0
Nu scoateti din unitate CD-ul decat dupa ce reporneste computerul.Daca aveti partitii linux sau BSD si scoateti CD-ul acestea nu vor fi demontate automat si raman "uncleanly umounted". Se pare ca exista o problema generala legata de blocarea unui CD in unitate daca el nu e montat via fstab. Aceasta problema exista si in FreeSBIE.
In prezent scripturile de initializare nu mai sunt cele din FreeSBIE si CD-ul nu a fost realizat folosind portul freesbie ci un port derivat din freesbie mult modificat.
Nu am introdus posibilitatea de a boota de pe CDROM SCSI.
RoFreeSBIE 1.1
Nu mai este valabila problema cu demontarea automata a partitiilor la reboot sau shudown. S-a rezolvat problema legata de lock CD in unitate. Booteaza si de pe CDROM SCSI.
RoFreeSBIE 1.2
Este primul LiveDVD bazat pe FreeBSD. Poate fi gasit in doua forme : un LiveDVD instalabil si Doua CD-uri din care primul este Live CD instalabil iar al doilea e folosit pentru a upgrada instalarea facuta dupa CD la una facuta dupa DVD. Are incluse driverele nvidia si ele pot fi activate sau dezactvate la dorinta. Poate salva pe o disketa setarile din /root /etc /usr/local/etc /var si /scripts. Scripturile de initializare sunt imbunatatite la fel si scripturile de configurare din /scripts .Au aparut scripturi noi.Contine inclus un User Guide. Pentru instalare sunt necesari 10G cel putin. Dupa instalare se pot adauga sau sterge programe folosind un tool grafic ( Portbrowser). Monteaza corect Stikuri si HDD-uri USB precum si HDD-uri pe SCSI. Poate fi instalat pe USB HDD folosind bsdinstaller si daca computerul permite poate fi pornit de pe acel hard extern.
CE AR TREBUI SA FACA ACEST CD
Dupa ce incercati sa bootati de pe el ar trebui sa detecteze hardware-ul dvs. daca este cuprins in lista de hardware suportat de FreeBSD. Daca totul e Ok ar trebui sa vedeti mesajul:"At login prompt please type root". Dupa aceasta va prezinta doua ecrane in primul se cere sa introduceti tipul de tastatura pt limba dvs si apoi sunteti pusi sa alegeti intre windowmanagerele WindowMaker sau Gnome.Intrucat nu am reusit sa determin automat tipul de monitor urmeaza un ecran cu informatii suplimentare legate despre modificarea tipuli de mouse si a rezolutiei monitorului precum si ce comenzi trebuie date pt a intra in mod grafic sau in mod text.Daca reusiti sa intrati in mod grafic veti gasi un link cu ceva informatii despre ce contine CD-ul.Daca nu documentatia se afla in /usr/share/doc/books.Ce puteti face cu acest CD gasiti mai sus la rubrica DE CE.
RoFreeSBIE 1.0 ( DE CE GNOME SI NU KDE ?)
A existat si o varianta ce folosea KDE insa acesta ocupa foarte mult spatiu si de aceea nu incapeau pachetele pe care as mai fi vrut sa le folosesc.
RoFreeSBIE 1.1 ( DE CE KDE SI NU GNOME ?)
In RoFreesbie 1.1 deoarece am reusit sa comprim mai bine programele de pe CD am optat pentru folosirea KDE in loc de Gnome.
RoFreeSBIE 1.2 (KDE SI WindowMaker?)
In RoFreesbie 1.1 ca si in RoFreeSBIE-1.2 deoarece am reusit sa comprim mai bine programele de pe CD am optat pentru folosirea KDE .
PROBLEME
RoFreeSBIE 1.0
Nu contine driverele de la NVIDIA . Nu autodetecteaza decat placile de sunet PCI. Nu detecteaza decat "placa" de sunet existenta pe primul pci intalnit. Nu autodetecteaza monitorul folosit si de aceea este necesara uneori editarea /etc/X11/XF86Config . Daca aveti o singura unitate CD nu functioneaza montarea automata a celei de-a doua unitati CD in Gnome. Datorita driverului din FreeBSD cautarea automata a posturilor cu Tv Tunerul nu e posibila. Nu am introdus posibilitatea de a boota de pe CDROM SCSI. Nu puteti scrie CD-uri sau DVD-uri daca aveti doar o singura unitate in sistem. Nu scoateti din unitate CD-ul decat dupa ce reporneste computerul.Daca aveti partitii linux sau BSD si scoateti CD-ul acestea nu vor fi demontate automat si raman "uncleanly umounted".
RoFreeSBIE 1.1
Nu contine driverele de la NVIDIA . Nu reuseste sa configureze automat monitoarele ce nu pot fi probate (cele f. vechi) Datorita driverului din FreeBSD cautarea automata a posturilor cu Tv Tunerul nu e posibila. Nu puteti scrie CD-uri sau DVD-uri daca aveti doar o singura unitate in sistem. Dupa instalarea pe hard scripturile din RoFreeSBIE Tools din KDE menu nu functioneaza deoarece s-a schimbat locatia lor in timpul instalarii din /dist/scripts in /scripts.Pt a corecta problema trebuie redefinita locatia acestora din /dist/scripts in /scripts. E o problema ce va fi rezolvata la urmatoarea versiune problema usor de corectat insa care mi-a scapat.
RoFreeSBIE 1.2
Datorita unui bug chiar daca nu aveti placa video Nvidia se va incarca driverul de kernel nvidia dupa instalarea pe HDD. Totusi aceast bug nu influenteaza nimic daca aveti o placa video non Nvidia. Daca instalati de pe CD in file associations pentru fisierele *.htm sau *.html apare firefox cu toate ca firefox nu e instalat. Daca adaugati un utilizator folosind adduser in loc de initial_config.sh nu veti avea meniurile preconfigurate in KDE si WindowMaker. Intrucat am sters din greseala directorul work de la portbrowser nu apar iconitele corespunzatoare la Add port ,Add Package ...
AVANTAJE
RoFreeSBIE 1.0
Contine un director /scripts cu scripturi pentru: Configurare placi retea. Configurare TVTuner. Configurare minimala firewall Posibilitate de a schimba windowmanageul ales. Posibilitatea de a salva pe o discheta setarile din sistem si de a le restaura la initializare. Puteti monta sau demonta partitiile de pe hardul dvs la cerere. .... Scripturile pot fi rulate atat din consola cat si din mediul grafic. Se pot salva pe discheta doar fisierele modificate din /etc, / , /scripts ,/var ,/root , /usr/local/etc. Se pot incarca de pe discheta la initializare toate setarile din sistem astfel incat la adoua repornire sa nu mai refaceti setarile necesare.
RoFreeSBIE 1.1
Aceleasi ca si la RoFreeSBIE 1.0 plus Detectie imbunatatita pentru mouse ,placa video si sunet. Rezolvarea problemei legate de demontarea automata a partitiilor la repornire sau oprire computer. Posibilitatea de a instala continutul CD-ului folosind bsdinstaller. Mai multe programe integrate si mai user friendly intrucat acum foloseste KDE in loc de Gnome. Antivirusul f-prot integrat free pt home user. Posibilitatea de a updata f-prot de pe net.
RoFreeSNIE 1.2
Aceleasi ca la RoFreeSBIE1.1 plus Sunt integrate Nvidia Drivers. Dupa instalare se pot aduga programele direct din Internet folosind portbrowser. Scripturi imbunatatite. Suport imbunatatit imprimante.Suport imbunatatit pentru montare dispozitive USB si HDD pe USB. Organizare a sliceuri-lor in BSDInstaller conform politicii FreeBSD nu cea DragonFly. Suport pt TVtuner Leadteck Winfast Tv 2000 RM Edition ( modelu cel mai ieftin bazat pe Conexant 878).
DEZAVANTAJE
RoFreeSBIE 1.0
Nu se poate instala pe hard. Nu am facut salvarea setarilor din sistem pe o partitie existenta pe hard (pt a nu modifica hardul). Nu se configureaza automat la pornire marimea memory device-urilor pt /etc, / , /scripts ,/var ,/root , /usr/local/etc si /tmp. Nu puteti dezarhiva din mc un fisier tar.gz mare deoarece se umple /tmp. Nu puteti instala pachete in sistem.
RoFreeSBIE 1.1
Nu am facut salvarea setarilor din sistem pe o partitie existenta pe hard (pt a nu modifica hardul). Nu puteti dezarhiva din mc un fisier tar.gz mare deoarece se umple /tmp. Nu puteti instala pachete in sistem. F-prot nu poate curati fisiere aflate pe partitii tip ntfs sau reiserfs.
RoFreeSBIE-1.2
Nu am facut salvarea setarilor din sistem pe o partitie existenta pe hard (pt a nu modifica hardul). Nu puteti dezarhiva din mc un fisier tar.gz mare deoarece se umple /tmp. Nu puteti instala pachete in sistem in modul Live CD/DVD. F-prot si Clamav nu pot curati fisiere aflate pe partitii tip ntfs sau reiserfs. Intrucat nu am avut un Memory card reader cu cardul aferent nu se pot salva setarile pe asa ceva. Din pacte pana in prezent setarile pt modul Live CD/DVD se pot face doar pe discheta.
OBSERVATII
Va rog nu faceti reclamatii legate de pachetele instalate. Sunt destul de vechi intrucat nu am o legatura serioasa la net pentru a avea ultimele porturi. Astept sugestii pentru viitoarele pachete pe care sa le includem pe CD ( daca va mai fi mentinut proiectul). Cu toate ca se numeste ROFreeSBIE toate mesajele sunt in engleza intrucat am considerat ca poate va fi folosit nu numai de romani. Proiectul a fost "botezat" de Adi intemeietorul ROFUG. Daca aveti alte sugestii legate de numele proiectului vom discuta.
RoFreeSBIE 1.0 se bazeaza pe FreeBSD-5.4.
RoFreeSBIE 1.1 se bazeaza pe FreeBSD-6.0.
RoFreeSBIE 1.2 se bazeaza pr FreeBSD-6.1.
FEEDBACK
Va rog trimiteti parerile dvs sau problemele intalnite la adresa pe care o veti gasi pe CD in fisierul CD_README.txt.
MULTUMIRI
Multumesc celui care m-a lansat in lumea FreeBSD (Alexandru Balan) cat si celorlati colegi de pe ROFUG care m-au ajutat la realizarea unora din scripturile necesare si nu s-au enervat cand am mai pus cate o intrebare prea simpla pe lista rofug.
IMPLICARE PROIECT
Daca exista persoane dornice sa se implice in proiect va rog triniteti un e-mail cu subiectul "RoFreeSBIE" la adresa pe care o veti gasi pe CD in fisierul CD_README.txt sau pe pagina proiectului.
Toate cele bune !
Autorul
De unde descarcati
Imaginea CD-ului este curent disponibila de pe serverul ROFUG (ftp://ftp.rofug.ro/pub/projects/ROFreeSBIE/).
Versiuni diponibile: 1.0, 1.1.
Pentru RoFreeSBIE 1.2 noi locatii de download gasiti pe pagina proiectului RoFreeSBIE 1.2 (http://www.rofreesbie.org/) .