Ubuntu ofera utilizatorilor sai posibilitatea unei largi game de modificari menite sa imbunatateasca modul in care acesta se comporta si sa il adapteze preferintelor user-ului. Din acest punct de vedere, daca ar fi sa il comparam cu Windows 7 sau 10, Ubuntu este cu mult mai permisiv, incomparabil, am putea spune.
Ubuntu, conform setarilor din fabrica, permite existenta unui cont de utilizator dar si a unui cont oaspete/guest. Aceasta functie nu este disponibila doar pe Ubuntu, ci si pe Windows ori alte distributii GNU/Linux.
Diferentele dintre cele doua tipuri de conturi, guest si cel default, sunt majore. Daca pentru a te loga pe contul principal ai nevoie de user si parola, iar toata munca pe care o realizezi se va pastra dupa restart sau inchidere, in cu totul alt mod sta situatia pe contul oaspete. Acesta nu necesita introducerea unui nume de utilizator/user sau a unei parole, activându-se la cererea utilizatorului si permitând utilizarea computerului, ce-i drept, vorbim de o utilizare limitata, de catre oricine are acces la computer. Daca in prima varianta, dupa restart, utilizatorul isi putea gasi munca fix acolo unde a salvat-o, dar si modificarile aduse sistemului, in cazul contului guest, aceste informatii se pierd dupa inchidere/restart. Practic, tot ce ai facut, daca ai accesat aceasta sesiune, se pierde.
Pentru faptul ca Ubuntu permite logarea, in teorie, a oricarei persoane care are acces la computerul nostru, noi recomandam, din motive de securitate, dezactivarea acestui tip de sesiune. Desi poate fi utilizat restrictiv si incomplet, contul oaspete te poate pune in situatii deloc placute. Ghidându-ne dupa principiul "mai bine previi decât tratezi ranile ulterioare", va sugeram dezactivarea acestuia. În acest sens, dezvoltatorii Ubuntu ofera aceasta modalitate, care poate fi pusa in practica prin intermendiul Terminalului.
Acesasta procedura este testata pentru Ubuntu 14.04+ :
sudo nano /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/50-ubuntu.conf allow-guest=false