Meniu

De ce GNU/Linux nu este adoptat masiv in lume?

Comoditatea, lipsa informarii, spiritul de turma, aroganta, ignoranta si zecile de milioane de dolari investiti de Microsoft de-a lungul timpului in publicitate, acestea ar fi principalele motive identificate de noi care explica reticienta multor români fata de sistemele de operare bazate pe GNU/Linux. Am putea spune ca, desi este folosit chiar de serviciile secrete si duce in spate Statia Spatiala Internationala, Linux-ul nu este la fel de bun si pentru românul simplu si nici pentru autoritati.

Daca in cazul "autoritatilor" fenomenul este usor explicat prin sistemul monstruos de spagi care a promovat un anume sistem de operare in institutiile statului, in cazul omului simplu lucrurile sunt, orecum, mai complicate. Cel care pierde este statul român, adica cetateanul, obligat sa plateasca zeci de milioane de dolari pe licentele sistemelor de operare, când ar putea sa nu dea un leu, din moment ce avem alternative gratuite.

În intreaga lume, din considerente de siguranta, dar si economice, exista un trend la ora actuala al renuntarii la Windows in favoarea GNU/Linux. Din pacate, in România, nu se vrea sa fie vazuta aceasta evolutie care are grija de banul contribuabilului.

Trecând peste faptul ca, desi avem destui specialisti si olimpici in informatica, pentru românul simplu, in general, un sistem de operare nu pare deloc un subiect de discutie interesant. Sunt milioane de români care, chiar daca au un computer in casa, nu il folosesc decât pentru a asculta muzica pe YouTube sau a intra pe Facebook. Mai grav este faptul ca acest comportament este specific si foarte multor tineri care folosesc, in mare, computerul exact pentru aceleasi scopuri, eventual pentru a juca jocuri, a descarca filme sau softuri piratate de pe torrent si destul de rar pentru alt tip de activitati cu adevarat productive. Desi pot face carute de bani cu un pic de talent si implicare, tinerii nostri nu au asteptari prea mari de la ei in acest domeniu.

Cu toate ca stam extrem de prost la aceste domenii, rar gasesti in România un computer care sa nu ruleze un Windows 7,8 sau 10, in cea mai mare parte, piratat, adica furat. Si, desi pe Linux, in calitate de utilizator simplu sau de expert, faci acelasi gen de activitati ca pe Windows, românul este reticient. Se pare ca nu conteaza pentru nimeni ca un Linux-ul este gratuit si legal, ca arata mai bine, ca nu implica niciun fel de cost, ca este un ecosistem cu mult mai sigur decât Windows-ul, ca ruleaza mai rapid, ca aduce tehnologii mai noi si ca este cel putin la fel de productiv ca si Windows-ul, dar mai logic si usor de modificat decât acesta. Oare de ce?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca milioane de computere din tara asta ruleaza o copie piratata de Windows, care colcaie de virusi si reprezinta o adevarata bomba pentru utilizator, care, mai nou, a prins si gustul cumparaturilor online. Si, ca de fiecare data, pentru a nu fi depistat si eliminat de Microsoft, Windows-ul este lasat neactualizat, asta pe lânga faptul ca foarte multi români habar nu au ce este si cu ce se manânca un antivirus, iar cei care au instalat unul nu l-au mai actualizat cam de la instalare.

Desi ruleaza Linux-ul prin Android si il lauda strâmbând din nas la telefoanele cu Windows 8, Linux-ul nu are acelasi succes pe desktop-uri. Desigur, sistemele de operare Linux, fiind gratuite, nu isi permit sa cumpere minute de publicitate la televizor sau la radio, singura lor modalitate de a se promova fiind prin satisfactia utilizatorului. Problema vine de la magazinul care iti vinde un laptop sau un desktop. S-a creat o adevarata industrie neagra in acest domeniu. Pentru o suma de bani, clientul, in foarte multe cazuri, este asigurat ca i se va mai instala pe sub masa si o copie de Windows, desi acest fapt este ilegal si ambii risca dosare penale si amenzi usturatoare. Vânzatorul, in loc sa deschida ochii clientului si sa ii prezinte si alternativa gratuita, prefera sa il minta prin omisiune. Sistemul astfel creat este foarte profitabil daca este sa tinem cont de cât de des un Windows are probleme si este dus la doctor, adica tot la vânzator. Alti bani, alta distractie.

Indiferenta

Degeaba spui multor oameni ca Linux Mint, spre exemplu, este mai sigur, mai rapid, mai elegant, mai stabil si mai logic decat Windows 7 si ca poti face tot ce vrei folosindu-l. Pe multi ii pierzi imediat ce incepi sa le dovedesti ca ai dreptate. Acestia prefera, fara sa aiba vreo explicatie logica, sa reinstaleze la un numar de luni copia piratata de Windows sau sa plateasca "baietii" sa faca acest lucru, sa piarda zile intregi cu actualizarea sistemului de operare, cu devirusarea, cu intretinerea acestuia, cu statul la mila computerului atunci când iti este vremea mai draga. Cred ca in cazul multora, indiferenta este cel mai mare dusman.

Comoditatea si ignoranta

Comoditatea glazurata cu ignoranta este un blestem pe capul multora. Din trei miscari si-ar putea imbunatati standardul de viata, dar ignoranta si comoditatea ii impiedica sa caute alternative la Windows. De ce sa piarda vremea sa se adapteze la un sistem de operare nou care, intre noi fie vorba, este foarte intuitv si logic, de ce sa citeasca ceva despre el sau sa il testeze. Mai bine pierde vremea cand stând pe Facebook si injurând virusii care trimit mesaje porno prietenilor. Daca comodul si ignorantul mai este si tânar, este si mai grav, deoarece incapacitatea de a se adapta nu il mai recomanda pentru un eventual loc de munca.

Aroganta si fudulia

"Pai oare cum sa nu aiba ultima versiune de Windows? Ce, este el mai prost decât altii..", ca doar e mare "jmecker". Aceasta este mentalitatea multora. Din pacate, un "jmecker" care risca multe. În plus, cum sa spuna românul vecinului de apartament ca el ruleaza un Linux, gratuit, când vecinul tocmai se lauda ca a "spart" 80 de lei pentru instalarea ultimei copii mega piratate si virusate de Windows 8. Pai om “ie iel”?

Spiritul de turma

Pai daca toata lumea foloseste Windows-ul, eu ce am? Cam asta ar fi argumentul suprem al multora. Din pacate, spiritul de turma nu a adus decât plafonare si ramânere in urma.

Unul dintre cele mai tari argumente pe care le aud impotriva Linux-ului este ca suita Adobe nu functioneaza complet, inca, pe Linux. Toti românii, chiar si tata Marghioala de peste deal, din râpa, au devenit, peste noapte, experti in Photoshop si asta ii doare cel mai mult de nu vor sa instaleze Linux-ul.

Au trecut 30 de ani de la revolutie si nu mai putem avea drept scuza a inapoierii noastre vitregiile sistemului comunist, problema este la noi si, din pacate, enorma majoritate a populatiei nici nu constientizeaza ca are aceasta problema.

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign