Meniu

SHAKTI, este o initiativa open-source ce produce si dezvolta procesoare de productie, SoC-uri, placi de dezvoltare si o platforma software

SHAKTI este o initiativa open-source a grupului Reconfigurable Intelligent Systems Engineering (RISE) de la IIT-Madras. Scopul SHAKTI este de a produce procesoare de productie, System on Chips (SoC), placi de dezvoltare si o platforma software bazata pe SHAKTI.

Clasa E

Un procesor de clasa Embedded, construit in jurul unui nucleu in trei etape, in ordine. Acesta este destinat aplicatiilor de calcul cu consum redus Este capabil sa ruleze RTOS de baza, cum ar fi FreeRTOS, Zephyr si eChronos.

Aplicabilitate: carduri inteligente, dispozitive IoT, comenzi ale motorului si platforme robotizate.

Clasa C

O clasa de procesor de controler, care vizeaza sarcinile de lucru ale aplicatiilor de nivel mediu Nucleul este foarte optimizat, in 5 etape, in ordine, cu suport MMU si capacitate de a rula sisteme de operare Linux si Sel4.

Aplicabilitate: calculeaza / controleaza aplicatii in intervalul 0,5-1,5 Ghz.

Clasa I

Echipat cu caracteristici orientate spre performanta, cum ar fi executia in afara comenzii, multi-threading, predictie agresiva a ramurilor, cache-uri non-blocante si etape de conducte profunde.

Aplicabilitate: segmentele de calcul, mobil, stocare si retea. Domeniul de operare tinta este de 1,5-2,5 Ghz.

Clasa M (Multicore)

Un procesor de clasa mobila cu maximum 8 nuclee, nucleele fiind o combinatie de nuclee de clasa C si I. Tile-Link este utilizat ca interconectare coerenta in cache utilizata impreuna cu adaptoare de tranzactii / punti la AXI4 / AHB pentru a va conecta rapid si / sau la periferice lente. Topologia TileLink este personalizabila pentru a permite optimizari pentru diferite tinte de putere / performanta. În configuratiile tipice, este de asteptat ca un complex de baza de 2 sau 4 nuclee sa partajeze o memorie cache L2. Memoriile cache L3 sunt optionale si se asteapta de obicei sa fie utilizate in aplicatii de tip desktop.

Clasa S (Multicore)

Destinat incarcarilor de lucru ale serverelor Workstation si Enterprise. Nucleul de baza este o versiune imbunatatita a clasei I, cu suport quad-core si multi-threading. O interconectare la alegere este o tesatura de plasa coerenta pe baza de cache-link. Se asteapta ca nucleele sa utilizeze cache-uri L2 dedicate si cache-uri L3 segmentate. Va fi acceptat un numar maxim de nuclee de 32. Se asteapta ca interconectarea externa sa fie Gen-Z si ne gândim sa acceptam coerenta cache-ului cu mai multe socketuri pe baza unui protocol de stil MOESIF care ruleaza pe partea de sus a Gen-Z.

Clasa H (Multicore)

O configuratie SoC care vizeaza sarcini de lucru intreprinse, HPC si analitice foarte paralele. Miezurile pot fi o combinatie a clasei C sau I, performanta cu un singur fir care conduce alegerea nucleului. Memorii cache optionale L4 si o ierarhie de memorie optimizata pentru a obtine o latime de banda mare a memoriei. Propulsia arhitecturii este pe acceleratoare, VPU si AI / ML si o tesatura SoC mesh optimizata pentru pâna la 128 de nuclee cu mai multe acceleratoare pe nucleu. Integrarea strânsa cu un material extern Gen-Z este o parte esentiala a designului, precum si suportul pentru memoria clasei de stocare.

Clasa T (Experimentale)

O varianta a clasei C care exploreaza ISA bazate pe etichete pentru securitatea la nivel de obiect. Proiectat pentru a suporta etichete fine si grosiere. Etichetele grosiere vor fi utilizate pentru a realiza o masina virtuala micro, cum ar fi functionalitatea pentru a atenua atacurile software, cum ar fi depasirea bufferului.

Clasa F (Experimentale)

Versiune toleranta la erori a procesorului din clasa de baza. Caracteristicile includ blocuri de calcul redundante (cum ar fi DMR si TMR), module de redundanta temporala pentru detectarea defectiunilor permanente, configuratii de baza de blocare, circuite de localizare a defectelor, ECC pentru blocuri de memorie critice si tesaturi de magistrala redundante.

Source: shakti.org.in

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign