In ultimi ani s-a pus accentul tot mai mult pe partea de grafica in utilizarea sistemelor GNU/Linux, dar cate o data esti nevoit sa mai folosesti si linia de comanda. Pe langa acest lucru sunt multe persoane care se folosesc numai de linia de comanda pentru utilizarea sistemelor GNU/Linux, ei ar trebui sa stie aproape toate comenzile si scurtaturile pentru linia de comanda. Sper ca acest tutorial sau ghid de informare sa ajute pe toata lumea.
Cei mai multi dintre voi trebuie sa stiti asta. Se poate executa comanda pe care am rulat-o deja in terminal prin tastele sageata sus si jos. Cea ce majoritatea nu stiu este ca exista si alte modalitati de a face acelasi lucru.
CTRL+R - Aceasta este o comanda rapida, importanta, pe care fiecare utilizator GNU/Linux ar trebui sa o cunoasca. Cand utilizati linia de comanda si cautati ceva anume, puteti utiliza tastele CTRL+R urmat de cuvantul cheie al comenzi. De exemplu, daca trebuie sa cautati comanda openvpn, apasati tastele CTRL+R si pe urma tastati openvpn, ar trebui sa vedeti comanda completa in ecran.
!123 - Este o comanda care produce o lista a tuturor comenzilor care au fost executate in terminal. Daca vreti sa executati o anumita comanda din lista, ar trebui sa luati nota de numarul comenzi cand ati rulat comanda. Cand rulati comanda
!123,
123 este numarul din istoric cand a fost executata comanda.
!! - Pentru a folosi ultima comanda introduceti „!!”. Comanda este utila in scenariul in care ati uitat sa utilizati SUDO inainte comenzi. Utilizati urmatoarea comanda fara a mai trebui sa tastati intreaga comanda din nou.
$ sudo !!
CTRL+P - O alta modalitate de a accesa ultima comanda din istoricul bash este de a folosi „!-1”, unde 1 este ultima comanda din istoric. Daca este nevoie sa executati penultima comanda, atunci utilizati „!-2”. Combinatia de taste CTRL+P poate fi folosita pentru a vizualiza ultimele comenzi care au fost executate in bash.
Pentru o navigare mai usoara in terminal trebuie sa cunoasteti scurtaturile urmatoare:
Tab - Tehnic nu este utilizat pentru a naviga in terminal, puteti apasa tasta TAB penetru a finaliza o comanda incompleta sau alt argument, cum ar fi numele fisierului, adresa directorului etc.
CTRL+ALT+F1 (de la F1 pana la F6) - Cu aceasta combinatie de taste puteti sa treceti de la un terminal la altul mult mai usor.
CTRL+sageata dreapta sau stanga - Puteti folosi tasta CTRL in combinatie cu tastele sageata dreapta sau stang pentru a sari intre argumentele comenzii.
CTRL+A si CTRL+E - Pentru a trimite cursorul la inceputul unei linii, apasati CTRL+A si pentru a trimite cursorul la sfarsitul liniei, apasati CTRL+E. Alternativ puteti folosi tastele „HOME” si „END” pentru a realiza trimiterea cursorului la fel.
CTRL+W - Pentru a sterge cuvantul care este inainte pozitiei cursorului.
CTRL+K - Pentru a sterge toate cuvintele din pozitia curenta a cursorului pana la sfarsitul liniei.
CTRL+U - Stergeti o intreaga linie de terminal.
CTRL+Z - Pentru a trimite un proces care ruleaza in fundal, tastati CTRL+Z. O data ce procesul este in fundal (background), il puteti aduce in prim-plan ruland comanda:
$ fg
Daca ati trimis mai multe procese in fundal, trebuie sa verificati numarul procesului pe care doriti sa-l aduceti inapoi. Pentru a face acest lucru, rulati comanda:
$bg
Acum ar trebuie sa aveti o lista cu toate procesele aflate in fundal impreuna cu un numar. Va uitati ce numar are procesul dorit si rulati comanda:
$ fg3
CTRL+C -Utilizati aceasta comanda rapida pentru a opri un proces in desfasurare.
CTRL+S si CTRL+Q - Pentru a opri imprimarea tuturor iesirilor pe ecran, utilizati CTRL+S si pentru a porni imprimarea iesirilor pe ecran apasati tastele CTRL+Q.
CTRL+L - Pentru a sterge complet terminalul.
CTRL+D - Pentru a deconecta sau a iesi din shell bash.
Acesta a fost tutorialul despre comenzile rapide din GNU/Linux pe care ar trebui sa le cunoasteti. Stiu ca aceasta lista nu este completa si exista mult mai multe comanzi rapid care pot fi folosite.
Va rog sa mentionati scurtaturile preferate in lista de comentarii de mai jos si le voi trece in articol.