Meniu

Sfaturi pentru imbunatatirea securitatii in Linux

Sistemele de operare bazate pe Linux sunt, dupa opinia specialistilor, medii extrem de sigure pentru utilizatori. Din acest motiv, Linux-ul ruleaza pe cele mai performante computere ale lumii, pe enorma majoritate a serverelor, pe computerele de pe Statia Spatiala internationala etc., fiind si in serviciul diverselor institutii mai mult sau mai putin secrete ale armatei. Toate acestea se petrec in dauna Windows-ului, cel mai folosit si cel mai mediatizat sistem de operare de o buna perioada de timp.

Cu toate acestea, Linux-ul nu este invincibil. Niciun sistem de operare al prezentului sau al viitorului nu poate primi aceasta eticheta. Mai jos iti propunem câteva sfaturi pentru a fi/a te simti mai in siguranta in fata problemelor atunci când utillizezi o distributie GNU/Linux. Asadar, iata cum poti imbunatati securitatea pe Linux:

Instaleaza o distributie renumita

Nu instala, mai ales daca esti incepator, decât distributiile GNU/Linux care sunt cunoscute si apreciate.

Atentie ce versiune a distributiei alegi

Pare o gluma, dar sunt destui cei care, din greseala, instaleaza versiuni care nu mai sunt suportate de comunitate. Cele mai noi versiuni vor putea fi mereu gasite pe pagina oficiala a distributiei.

Mentine sistemul de operare actualizat la zi

Este crucial ca orice sistem de operare sa fie la zi din punct de vedere al actualizarilor. Un astfel de obicei, de a verifica daca acesta este la zi trebuie format si mentinut atâta timp cât va veti folosi de un computer.

Activeaza firewall-ul

Un instrument fara de care nu se poate concepe securitatea, fie pe Windows fie pe GNU/Linux, este firewall-ul.

Instaleaza aplicatii doar din surse credibile

O astfel de sursa credibila este reprezentata de Centrele Software sau de magazinele de aplicatii pe care le gasesti pe cam toate distributiile Linux. Evita pe cât se poate sa descarci de pe alte site-uri aplicatii pe care sa le instalezi.

Nu introdu coduri pe care nu le intelegi

Daca inevitabil vei ajunge si la terminal, incearca sa nu introduci coduri despre care nu stii ce fac sau care iti par suspecte.

Nu te loga ca root

Nu te loga ca root pentru o perioada mare de timp ci doar atât cât este necesar.

Utilizeaza un antivirus din când in când

Exista si pentru Linux astfel de programe si nu ar strica sa ai unul instalat.

Dezactiveaza contul de guest

Din punct de vedere logic, nu cred ca doresti ca cineva sa aiba acces la computerul tau decât daca tu nu doresti. Motive sunt diverse.

Nu te juca cu parola

Parola trebuie sa fie cunoscuta doar de tine si de persoane de incredere, trebuie sa contina caractere complexe si, in niciun caz, nu iti sugeram sa folosesti vreun generator de parole.

Fa un backup al datelor

Din când in când nu ezita sa mai faci câte un backup al sistemului de operare pe care sa il poti restaura in eventualitatea unor probleme

Alege criptarea partitiei principale

Aceasta solutie iti este disponibila de la instalarea sistemului si iti ofera un plus de siguranta.

Salveaza-ti datele importante pe stick-uri USB sau harduri externe.

Aceasta este cea mai corecta varianta pentru a fi sigur ca nimeni nu are acces la ele.

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign