Daca sunteti in cautarea unui software de calcul stiintific, dar nu iti poti permite principala solutie Matlab, verifica aceste optiuni open source. Pentru multi studenti la matematica, stiinte fizice, inginerie, economie si alte domenii, Matlab este prima lor introducere in programare sau de calcul stiintific in general.

Acesta poate fi un instrument bun pentru invatare, deoarece studentii si cercetatorii folosesc MATLAB pentru ca nu sunt extrem de solicitante calculele. Acestea ar putea fi realizata cu usurinta cu orice instrument de scripting de baza, cu sau fara pachete statistice sau orientate spre matematica.

MATLAB este un instrument proprietar.  Fara acces la codul sursa, aveti o intelegere limitata a modului in care functioneaza si cum al puteti modifica. De asemenea, este prohibitiv pentru multi oameni in afara unui cadru academic, in cazul in care taxele de licenta pentru un singur exemplar poate ajunge la mii de dolari.

Din fericire, exista multe alternative open source. In functie de obiectivul dvs. exact puteti alege ce se potriveste mai bine nevoilor dumneavoastra specifice.

GNU Octave

GNU Octave este cea mai cunoscuta alternativa la MATLAB. Dezvoltarea timp de aproape trei decenii, Octave ruleaza pe Windows, Mac si Linux si  cele mai multe distributii majore. Daca sunteti in cautarea  unui proiect care este cat mai aproape de limbajul MATLAB  posibil, Octave poate fi o alegere buna pentru tine. Depune toate eforturile pentru o compatibilitate mare, multe din proiectele dvs. dezvoltate pentru MATLAB pot rula in Octave fara modificari necesare.

Octave are multe optiuni diferite disponibile pentru interactiunea front-end in afara temei implicite, unele seamana chiar cu interfata MATLAB.

Octava este licentiat sub GPL.

Scilab

Scilab este o alta optiune de sursa deschisa pentru calcul numeric, ce ruleaza pe toate platformele majore: Windows, Mac si Linux. Scilab este , probabil , cea mai cunoscuta alternativa in afara de Octave, si este foarte similar cu MATLAB, desi compatibilitatea exacta nu este un obiectiv al dezvoltatorilor proiectului.

Scilab este distribuit ca open source sub GPL CeCILL licenta, si sa codul sursa este disponibil pe site - ul proiectului.

SageMath

SageMath este un alt sistem de software open source care ar putea fi o optiune buna pentru cei care cauta o alternativa la MATLAB. Este construit pe bine-cunoscuta  biblioteca de calcul stiintifice bazate pe Python, si propria sa limba sintactica este similara cu Python. Include si o interfata in linie de comanda, notebook - uri bazate pe browser, instrumente pentru incorporarea formulelor in alte documente, si, desigur, multe biblioteci matematice.

SageMath este disponibil sub licenta GPL  si codul sursa poate fi gasit pe site - ul proiectului .

Aceasta lista minora de instrumente pe care cercetatorii si studentii pot alege sa l-e utilizeze ca alternative open source pentru MATLAB. R, Julia, Python, si alte limbaje de programare standard, si ar putea fi o alegere buna, in functie de nevoile dvs. exacte.

Alte instrumente open source ce pot fi luate in considerare:

FreeMat , este sub licenta GPL pentru inginerie rapida, prototipuri stiintifice, si prelucrare a datelor. Este disponibil pentru Linux, OS X si Windows, desi cea mai recenta versiune a fost lansata in 2013. Genius Matematic Tool , un instrument de program de calculator si de cercetare dezvoltat in mod activ. Este scris in Genius  si este disponibil sub licenta GNU GPL. Maxima , o alta alternativa actualizata frecvent la MATLAB. Este bazata pe Macsyma, un „legendar sistem de algebra“ dezvoltat la MIT in 1960, si poate fi compilat pe Linux, Mac OS X si Windows si este disponibil sub GPLv2 . NymPy , este folosit pentru calcul stiintific cu Python (asa cum sugereaza si numele). Structura de date fundamentala-matrice pentru SciPy Stack, un ecosistem de matematica Python-based. NymPy este licentiat sub licenta BSD , iar pachetele sunt disponibile pentru Windows, Mac OS X si Linux. SymPy , un alt BSD - Python pentru matematica. Acesta poate fi instalat pe orice computer care ruleaza Python 2.7 sau mai mare. Acesta isi propune sa devina un sistem complet de algebra de calculator; are o comunitate de dezvoltare activa cu lamsari regulate, si este folosit in multe alte proiecte (inclusiv SageMath, de mai sus). A-ti folosit oricare dintre acestea sau alte instrumente ca alternative la MATLAB? Pe care o preferi si de ce?

 • What is your reaction?
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  |  Ruleaza, dintr-un click, Windows 1.01 sau 98, Linux 3.18 sau 2.6, Kolibri O...
FlorinM          gnulinux.ro
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
1589 articole • Comenteaza
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!