Daca obiectul ce este construirea unei case, masini, pod, sau nava spatiala, sunt sanse de s-au aveti nevoie de un program de CAD de un tip sau altul. Dintre programele CAD cele mai cunoscute sunt AutoCAD / AutoDesk, dar sunt multe altele, proprietare sau sursa deschisa.

Daca sunteti in cautarea unui inlocuitor pentru programul CAD existent, care s-a ofere functionalitati identice, fara alte modificari, ve-ti fi dezamagit.

Blender s-a dovedit a fi destul de bun pentru modelarea 3D, pentru modele create pentru o imprimanta 3D sau peisaje exportate din alte programe. De asemenea pentru o sarcina relativ simpla de amenajare a casei, Sweet Home 3D a fost o excelenta sursa deschisa alternativa.

In cazul in care nevoile tale sunt un pic mai specifice si aveti nevoie intr-adevar un program CAD dedicat, aici gasiti cateva alegeri open source ce pot fi luate in  considerare:

BRL-CAD

BRL-CAD este un instrument CAD cross-platform , care dateaza din 1979, cu toate ca a durat 25 de ani pentru codul sursa s-au devina o licenta open source.

Initial dezvoltat de Mike Muuss la Army Research Laboratory, BRL-CAD este utilizat timp de decenii de catre armata Statelor Unite pentru sistemele de modelare de arme, fiind  de asemenea, folosit pentru sarcini de proiectare zi cu zi, de la design industrial la aplicatii de sanatate .

BRL-CAD este format din mai mult de 400 de instrumente diferite  - componente si aplicatii , repartizate pe mai mult de un milion de linii de cod sursa.

Freecad

Freecad este un program de CAD open source care a fost creat pentru a fi capabil sa proiecteze „obiecte reale de orice dimensiune,“. Freecad este scris in primul rand in C ++, si daca sunteti un Python coder veti dori sa profitati de capacitatea de a extinde si de a automatiza freecad folosind interfata Python.

Freecad poate importa proiecte dintr-o varietate de formate comune pentru obiecte 3D, iar arhitectura modulara  face usoara extinderea functionalitatii de baza cu diverse plugin-uri. Programul are mai multe optiuni de interfata incorporate, de la un desenator la renderer chiar si o capacitate de robot de simulare. In prezent, in versiune beta, freecad este dezvoltat in mod activ cu versiuni ce apar regulat, dar dezvoltatorii avertizeaza ca nu poate fi inca potrivit pentru utilizarea in productie.

Freecad - codul sursa este gazduit pe GitHub si este pus la dispozitie ca open source sub o LGPL licenta.

Librecad

Librecad este un alt program CAD , care este proiectat pentru a lucra in Windows, Mac si Linux deopotriva. Librecad are o interfata care va arata familiar utilizatorilor AutoCAD, si, implicit, utilizeaza formatul AutoCAD DXF pentru import si salvare, desi se pot utiliza si alte formate, de asemenea. Librecad este doar 2D.

Librecad este licentiat sub GPL si puteti gasi codul sursa complet pe GitHub.

Acestea nu sunt singurele optiuni. Alte alegeri bune, pentru a fi verificate includ:

OpenSCAD , care este cunoscut ca „un solid modelator 3D CAD“ , datorita faptului ca acesta nu este un modelator interactiv, in care modelarea se face cu un fisier script. Qcad ,  este cross-platform , dar limitat la aplicatii bidimensionale. SolveSpace ,  este un program CAD tridimensional. OpenJSCAD.org , care este un front - end actualizat pentru OpenJsCad . Ambele sunt bazate pe JavaScript cu instrumente de modelare 2D si 3D care ruleaza in browser si sunt puse la dispozitie sub licenta MIT. Nu sunt incluse toate optiunile aici, dar daca aveti un favorit, anuntati-ne in comentarii mai jos.

 • What is your reaction?
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  |  Alpha version of openSUSE Leap 15.4 is available for testing
FlorinM          gnulinux.ro
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
2596 articole
In context • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!