Meniu

Open Source sau Open Standards?

Dupa ce, la un moment dat, cu 15 ani in urma - termenii de standarde deschise si software-ul open source (OSS) au fost adesea folosite alternativ.

In primul rand, hai sa vorbim despre ce sunt standarde deschise si software deschis, pentru ce sunt utilizate, si modul in care acestea se potrivesc impreuna. Pentru a face acest lucru, trebuie sa vorbim despre software-ul proprietar, de asemenea.

Software-ul a fost de proprietate, inseamna ca clientul a primit doar codul binar in baza unui contract de licenta care interzice ingineria inversa. Asta a facut software-ul o cutie neagra, si a condamnat clientul la folosirea doar un singur produs de furnizor. De asemenea, a insemnat ca un client este blocat in produsele  de la furnizor pentru totdeauna, cu exceptia cazului in care ar putea fi gasita posibilitatea  pentru client sa transfere datele catre un nou furnizor. Solutia a fost gasit in standarde.

Pur si simplu a declarat, cel mai frecvent tip de standard, este creat pentru a oferi o modalitate pentru diferite sisteme si produse pentru a lucra impreuna - „interopera“, care este, la multe ori, un standard va fi insotita de o suita de test care permite confirmarea si certificarea interoperare , oferind asigurare unui client care asteptarile lor nu vor fi dezamagiti atunci cand cumpara hardware si software-ul pe care doresc sa „plug and play“ impreuna.

Standardele de interoperabilitate sunt ceea ce permite laptop-ul Lenovo  s-a ruleze Linux, precum si Windows. De asemenea, acestea va permit sa trimiteti fisiere intre toate tipurile de computere si dispozitive printr-un cablu, o conexiune WiFi sau Bluetooth. Exista peste 250 de standarde implementate in fiecare laptop.

Acum hai sa vorbim despre software-ul open source, si de ce exista. OSS este, in general, disponibil pentru oricine, care al poate folosi si al schimba in cea ce  considera potrivit (sub rezerva anumitor restrictii si obligatii, in cazul licentelor „copyleft“, cum ar fi GPL).

Nu orice tip de software este de natura sa atraga o comunitate de colaborare. De asemenea, nu ar fi un lucru bun daca nu a existat nici o competitie intre dezvoltatori de software similar. In schimb, traim intr-o lume eterogena, in cazul in care cele mai multe sisteme ruleaza atat software proprietar si open source, ambele sunt in mod constant imbunatatire. Deci, necesitatea unor standarde - pentru interoperabilitate ramane.

Solutia initiala la aceasta dilema a fost pentru comunitatile separate, care sprijina diferite programe in cadrul aceluiasi „stive“. Prima stiva de mare succes a fost  serverul web Apache. Mai recent, stive au aparut in domenii cum ar fi de stocare, virtualizare de retea, containere, cloud computing, si multe altele.

Cea mai buna dintre toate, poate fi realizata prin utilizarea ambelor discipline impreuna. Si asta e ceea ce viitorul ar trebui sa aduca. Aceste consortii de colaborare si fundatii care au o abordare agnostica de a oferi solutii vor fi cei care reusesc.

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign